tromaktiko: Οι πληρωμές που «καίνε» - Πόσα λεφτά απαιτούνται για μισθούς, συντάξεις, ΔΝΤ και ΕΚΤ

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Οι πληρωμές που «καίνε» - Πόσα λεφτά απαιτούνται για μισθούς, συντάξεις, ΔΝΤ και ΕΚΤ



Με το χέρι βαθιά στην τσέπη πρέπει να είναι για τους επόμενους μήνες ο εθνικός θησαυροφύλακας Δημήτρης Μάρδας, αφού...
ακόμα κι αν υπογραφεί αύριο η συμφωνία με τους εταίρους, οι ανελαστικές υποχρεώσεις για μισθούς- συντάξεις, επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, τη λειτουργία του Κράτους και πάνω απ' όλα για την αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ και των ομολόγων της ΕΚΤ, σχηματίζουν «βουνό» δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ως εκ τούτου, το ζητούμενο δεν είναι απλώς μια συμφωνία, που θα δώσει «ανάσα» ρευστού για το επόμενο δίμηνο- τρίμηνο, αλλά μια συμφωνία που θα διασφαλίσει την ομαλή ροή «ζεστού» χρήματος στα κρατικά ταμεία ως το τέλος του χρόνου για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, την ομαλοποίηση του κλίματος στην αγορά άρα της ροής φορολογικών εσόδων και βέβαια για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους προμηθευτές του, που ήδη έχουν ξεπεράσει τα 4,4 δις ευρώ.

Στην πραγματικότητα, όσο διαρκεί το θρίλερ της διαπραγμάτευσης τόσο θα διαρκεί και το θρίλερ της ανεύρεσης ανά 15νθήμερο, των αναγκαίων κονδυλίων για την κάλυψη μισθών- συντάξεων.
Κάθε μήνα απαιτούνται περίπου 1,5- 1,6 δις ευρώ για τις αποδοχές και τις συντάξεις στο Δημόσιο, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ πληρώνονται ως τις 15 του μήνα. Περί τα 930 εκατ. ευρώ είναι οι μηνιαίες ανάγκες για την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και η εμπειρία του Απριλίου δείχνει ότι αρκεί μια μικρή καθυστέρηση 1- 2 ωρών στην πίστωση των σχετικών κονδυλίων, για να σχηματιστούν ουρές δεκάδων μέτρων μπροστά από τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Το. μηνιαίο «πακέτο» ολοκληρώνεται με περίπου 350- 380 εκατ. ευρώ, που είναι αναγκαία για την έστω υποτυπώδη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι κάθε μήνα το ΓΛΚ πρέπει να βρίσκει και να διαθέτει κονδύλια για ανελαστικές πληρωμές προς το εσωτερικό, που φτάνουν τα 2,9 δις ευρώ!

Οι πληρωμές που «καίνε»
Η διαπραγμάτευση σκιάζεται, πάντως, από τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές, αφού όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να εκπέμψει το μήνυμα ότι προτεραιότητα έχουν οι μισθοί και οι συντάξεις, είναι κοινή διαπίστωση πως η οποιαδήποτε καθυστέρηση ή αθέτηση πληρωμής στο ΔΝΤ και πολύ περισσότερο στον EFSF ή στην ΕΚΤ, θα δημιουργήσει συνθήκες χρεοκοπίας.

Η σχετική δήλωση του Κ. Ρέγκλινγκ, μετά από το Eurogroup πέρασε μάλλον στα. ψιλά, αλλά αυτό που τόνισε ο επικεφαλής του EFSF είναι ότι αρκεί η Ελλάδα να μην καταβάλει έστω ένα μικρό ποσό π.χ. για προμήθειες, για να ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Default ή ελληνιστί χρεοκοπία.

Την εβδομάδα που πέρασε, το θρίλερ της πληρωμής 760 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ είχε αίσιο τέλος, ακόμα κι αν χρειάστηκε να βρεθούν τα ρευστά δια της. πλαγίας, δηλαδή από ένα ξεχασμένο λογαριασμό έκτακτης ανάγκης. Το θρίλερ αυτό θα μοιάζει, όμως, με. παιδική ταινία, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες 15- 20 ημέρες. Κι αυτό γιατί τον Ιούνιο οι πληρωμές προς το ΔΝΤ θα είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με το Μάιο και μάλιστα «σπασμένες» στη διάρκεια του μήνα, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα το ΓΛΚ θα πρέπει να βρίσκει και να πληρώνει πάνω από 300 εκατ. ευρώ!

Κόλαση μέσα στο κατακαλόκαιρο
Η κόλαση βρίσκεται, όμως, στην καρδιά του καλοκαιριού, αφού ακόμα κι αν έχει επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία, οι ροές από την εκκρεμή δόση των 7,2 δις ευρώ θα πρέπει να είναι άμεσες, καθώς περιμένουν στη γωνία τα ομολόγα που διακρατεί η ΕΚΤ και φτάνουν στα 3,6 δις ευρώ μόνο τον Ιούλιο. Αυτό σημαίνει ότι εάν η Αθήνα συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους σε σταδιακή εκταμίευση, που θα είναι ανάλογη του ρυθμού εφαρμογής, αυτά που θα μπουν στα κρατικά ταμεία θα πρέπει να μπορούν να καλύψουν τις ογκώδεις υποχρεώσεις προς το εξωτερικό.

Σημειωτέον, ότι οι τρεις Οίκοι Αξιολόγησης έχουν επισημάνει πως ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμής προς το ΔΝΤ δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός, αλλά υπάρχει διχογνωμία για το αν τεχνικά συμβαίνει το ίδιο απέναντι στην ΕΚΤ. Όπως επισημαίνουν, πάντως, τραπεζικοί παράγοντες, η σχετική συζήτηση είναι μάλλον. φιλολογικού χαρακτήρα, αφού την επόμενη ώρα μιας τέτοιας εξέλιξης, θα πέσει. σήμα χρεοκοπίας.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!