απαγόρευση χρήσης-ενοικίασης των παραλιών και τη...διορθωτική απόφαση Βαλαβάνη – Βούτση το υπουργείο Περιβάλλοντος άρχισε να εκδίδει...άδειες για τις παραλίες. Στις πρώτες που υπέγραψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός κ.Τσιρώνης είναι περιοχές της Κρήτης, της Χαλκιδικής και της Λακωνίας.
Έτσι, ξεπεράστηκε και η κόντρα που αρχικά διαφαινόταν μεταξύ των υπουργείων καθώς το ΥΠΕΠΑΝ δεν συμπεριλαμβανόταν στην αρχική απόφαση. Ο κ.Τσιρώνης με την απόφαση παραχώρησης των παραλιών βάζει συγκεκριμένους όρους χρήσης από καθαριότητα, έως περιβαλλοντικά Νατούρα, Καρέτα Καρέτα κλπ. Και πάντα κατά περίπτωση!
Άλλωστε με την κοινή απόφαση Βαλαβάνη – Βούτση, επιχειρείται η συμμόρφωση με όσα ορίζει το ΣτΕ, καθώς οι δύο υπουργοί βελτιώνουν τα επίμαχα άρθρα 8 και 10 ώστε να μην μπορεί να γίνεται συλλήβδην η παραχώρηση του συνόλου των αιγιαλών και παραλιών της χώρας στους δήμους, με μια υπουργική απόφαση.
Στο επίμαχο άρθρο 8, το οποίο το ΣτΕ έκρινε ότι ήταν εκτός εξουσιοδοτήσεως του άρθρου 15 παρ. 3 του ν. 2971/2001, απαλείφεται η πρόταση για την εκ των προτέρων έγκριση οποιασδήποτε περαιτέρω μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης από τους δήμους σε τρίτους.
Σύμφωνα με το ΣτΕ, η έγκριση για περαιτέρω μεταβίβαση σε τρίτους του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τους δήμους χορηγείται κατά περίπτωση, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νομοθέτη για την προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος, το οποίο κινδυνεύει από την υπερεκμετάλλευση και για να διαφυλαχθεί η κοινοχρησία των συγκεκριμένων περιοχών, «δεδομένου άλλωστε ότι δεν νοείται συλλήβδην εκ των προτέρων έγκριση εκ μέρους των αρμοδίων Υπουργών μεταβιβάσεων που θα χωρήσουν μελλοντικά».
Και αυτό διότι, όπως αναφέρει στην απόφασή του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, «αφενός έτσι απεμπολούν την αρμοδιότητα ασκήσεως εποπτείας επί των πράξεων των ΟΤΑ, ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε διακινδύνευση τα παράκτια οικοσυστήματα». Ωστόσο, λόγω της σπουδαιότητας των συγκεκριμένων ζητημάτων, η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην επταμελή σύνθεση του Ε’ Τμήματος.
Πηγή