tromaktiko: Αύξηση του ELA στα 80 δισ. ευρώ - Ποιο μήνυμα στέλνει ο Ντράγκι

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Αύξηση του ELA στα 80 δισ. ευρώ - Ποιο μήνυμα στέλνει ο Ντράγκι



Στα 80 δις ευρώ αυξήθηκε το όριο του ELA καθώς η ΕΚΤ ανανέωσε τη γραμμή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες κατά 1,1 δις ευρώ...


Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι τράπεζες διαθέτουν μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σημειώνουν ότι δεν αποφασίστηκε κάποια αλλαγή στο θέμα του haircut των ελληνικών ενεχύρων.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι από χθες οι ελεγκτές του SSM βρίσκονται στην Αθήνα και διενεργούν διήμερο έλεγχο (χθες και σήμερα) στις τέσσερις συστημικές τράπεζες αποτιμώντας την κατάσταση κεφαλαίων και ρευστότητας των τραπεζών και σταθμίζουν τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, τα οποία θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΚΤ λαμβάνει ανά εβδομάδα αναλυτικά στοιχεία από τις ελληνικές τράπεζες που αφορούν τόσο τις αναλήψεις, την εξάρτιση τους από τον ELA, τα ενέχυρα που διαθέτουν αλλά και την εξέλιξη των κόκκινων δανείων.

Όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη η ΕΚΤ και ο SSM έχουν στο «μικροσκόπιο» όλες τις κινήσεις των τραπεζών και βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν έμμεση χρηματοδότηση των αναγκών του ελληνικού Δημοσίου.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!