tromaktiko: "Μάγκες... πρώτα κάνετε μεταρρυθμίσεις και μετά βλέπετε το χρώμα του χρήματος" - Στεγνή ΑΠΕΙΛΗ από Eurogroup

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

"Μάγκες... πρώτα κάνετε μεταρρυθμίσεις και μετά βλέπετε το χρώμα του χρήματος" - Στεγνή ΑΠΕΙΛΗ από Eurogroup



Πρώτα θα υπάρξει μία συνολική συμφωνία (review). Μετά θα ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας δια νόμων και μεταρρυθμίσεων και... μετά θα ξεκινήσει η ροή της χρηματοδότησης, με μόνη «υποχώρηση» από τους θεσμούς η ροή να γίνεται με τη γνωστή διαδικασία των υποδόσεων. Αυτό έγινε σαφές από τις δηλώσεις των Jeroen Dijsselbloem, Pierre Moscovici και Klaus Regling μετά το χθεσινό Eurogroup.

Η χρηματοδότηση δεν διασφαλίστηκε - όπως επιθυμούσε διακαώς η Αθήνα αντιμέτωπη με ασφυκτικές πιέσεις ρευστότητας - και θα αργήσει να έρθει, αφού θα πρέπει να προηγηθεί συνολική συμφωνία.

Αυτό που κέρδισε η Αθήνα είναι μία δήλωση περί προόδου που της δίνει- αναφέρουν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες - μία μικρή πίστωση χρόνου. Χρόνου που έγινε σαφές ότι πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο καθώς είναι πολύ περιορισμένος.

Αναβολή και για την επόμενη ημέρα

Η συνολική συμφωνία αποτελεί μάλιστα προϋπόθεση – όπως ξεκαθαρίστηκε – και για το άλλο μεγάλο ζήτημα, την συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Για το τι θα γίνει μετά τον Ιούνιο.

Μάλιστα, έγινε σαφές από τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem ότι και αυτή η συζήτηση δεν θα είναι ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη, παραθέτοντας σειρά από θέματα που θα τεθούν όταν ξεκινήσει η κουβέντα: την οικονομική κατάσταση, τις χρηματοδοτικές ανάγκες, τη βιωσιμότητα του χρέους κλπ.

«Δεν βλέπω πολιτικό έδαφος να συζητήσουμε τι θα γίνει μετά τον Ιούνιο αν δεν συμφωνήσουμε και δεν έχουμε χρόνο» είπε...

Η ΕΚΤ και οι αντοχές

Αναπάντητο έμεινε από τους εκπροσώπους του Eurogroup και το θέμα παροχής ρευστότητας μέσω της ΕΚΤ, με την κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει πλέον αναπροσαρμόσει το αίτημά της στο να μην αυξηθεί το κούρεμα ομολόγων περιορίζοντας τις άλλες διεκδικήσεις.

Οι εκπρόσωποι, στις δηλώσεις τους αρκέστηκαν να μιλήσουν περί ανεξαρτησίας στις αποφάσεις της ΕΚΤ. Μόνο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης στις δηλώσεις του παραδεχόμενος ότι είναι εξαιρετικά επείγον θέμα η ρευστότητα είπε ότι η κυβέρνηση σέβεται μεν απολύτως την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, αλλά θεωρεί ότι όπως δεν έπρεπε να αφαιρέσει την άμεση πρόσβαση των τραπεζών, έτσι και τώρα θα έπρεπε να την επαναφέρει.

Ο χρόνος

Ο Επίτροπος Moscovici αναφέρθηκε σε περιθώριο 6 εβδομάδων έως την λήξη της παράτασης. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε σαφές ότι ο χρόνος δεν μετρά έως τη λήξη της παράτασης στο τέλος Ιουνίου, αλλά με βάση την δυνατότητα της Ελλάδας να καλύπτει τις ανάγκες της ταμειακά, ήτοι πριν τελειώσουν τα λεφτά…

«Οι Έλληνες διαβεβαίωσαν ότι θα τιμήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους. Πρέπει να κάνουμε τη συμφωνία το ταχύτερο δυνατό πριν τα πράγματα γίνουν δύσκολα» είπε. Και πρόσθεσε, ερωτηθείς για τις αντοχές που έχουν απομείνει, ότι η ταμειακή κατάσταση της Ελλάδας είναι εσωτερικό της θέμα: «δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την χρηματοδοτική κατάσταση στην Ελλάδα»….

6 σημεία σύγκλισης και 2 μεγάλα μέτωπα

Ο Moscovici απαρίθμησε σύγκλιση στο θέμα του ΦΠΑ, στην ανεξάρτητη ΓΓ εσόδων στην εισπραξιμότητα των φόρων και στα κόκκινα δάνεια. Στη λίστα της σύγκλισης πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης και τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και το δημοσιονομικό, μιλώντας για σύγκλιση τέτοια που να μπορούμε να μιλάμε «στο εύρος του στατιστικού λάθους».

Ωστόσο έγινε από όλους σαφές ότι υπάρχει χάσμα στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό….

Οι εκπρόσωποι του Eurogroup έδωσαν πάντως εύσημα στη νέα διαπραγματευτική ομάδα καθώς πλέον «η διαδικασία είναι πολύ πιο συγκεντρωμένη», έχουν γίνει αλλαγές στον συντονισμό και «υπάρχουν πολύ άμεσες γραμμές επικοινωνίας». Ζήτησαν επιτάχυνση έργου από όλες τις πλευρές. Και πιο αναλυτικές προτάσεις. «Υπάρχει δουλειά στην Αθήνα για να γίνουν πιο αναλυτικές» οι προτάσεις, σημείωσαν.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Καδδά
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!