tromaktiko: Οι δύο πιθανοί ΥΠΟΙΚ που θα πολεμήσουν σκληρά την Ελλάδα... [photos]

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Οι δύο πιθανοί ΥΠΟΙΚ που θα πολεμήσουν σκληρά την Ελλάδα... [photos]



Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να μάθουν αυτή την εβδομάδα ποιος θα είναι ο Φινλανδός ομόλογός τους που θα... τους συντροφεύει στα Eurogroup των επόμενων ετών. Κανονικά, την ίδια αγωνία θα πρέπει να έχει και η Ελλάδα.

Αν και οι δύο χώρες απέχουν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα και δεν φαίνεται να έχουν τίποτα που να τις ενώνει ή να τις χωρίζει, εντούτοις η νέα κυβέρνηση της Φινλανδίας αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Βρυξέλλες – ειδικά στο σημείο που η συζήτηση που θα φτάσει σε ένα πιθανό τρίτο πακέτο στήριξης.

Όπως αναφέρει η Telegraph, ο πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα του Κεντρώου Κόμματος αναμένεται να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες για το συγκεκριμένο, νευραλγικό υπουργείο και το πρόσωπο που θα επιλέξει θα έχει τη δική του σημειολογία για την πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα.

Η αρκούδα της Φινλανδίας



Το φαβορί για τη «δουλειά» είναι ο Τίμο Σόινι, του ευρωσκεπτικιστικού True Finns που έκανε την εμφάνισή του στο προσκήνιο το 2011. Είναι ένθερμος πολέμιος των πολιτικών της μετανάστευσης, αλλά της δανειοδότησης που παρέχουν οι βόρειες χώρες προς το νότο της Ευρώπης. Ο Σόινι είναι αποχωρήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση όταν, πριν από τέσσερα χρόνια, είχε αποφασιστεί να δοθεί βοήθεια στην Πορτογαλία.

Στις τελευταίες εκλογές, οι Finns έλαβαν το 18% των ψήφων και έτσι αναμένεται να μπουν στη Βουλή ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας. Κατά την πρακτική του πολιτικού συστήματος της Φινλανδίας, τη θέση του ΥΠΟΙΚ λαμβάνει ο αρχηγός του μικρότερου κόμματος της συγκυβέρνησης. Ο επονομαζόμενος ως «αρκούδα της Φινλανδίας» είναι εναντίον της βοήθειας προς την Ελλάδα και έχει κατά καιρούς ζητήσει να αποχωρήσει η χώρα μας από το ευρώ. Επιπλέον, ήταν αντίθετος με την πιθανότητα να υπάρχει εμπλοκή της Φινλανδίας σε πιθανό τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Κάτι που σκεφτόταν να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση.



Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αν ο Σόινι πάρει τη δουλειά θα πρέπει όλοι να περιμένουν ακόμη πιο σκληρή στάση της χώρας στις Βρυξέλλες ως προς την Ελλάδα. «Εάν οι Finns μπουν στην κυβέρνηση, πιστεύω πως η στάση μας προς την Ελλάδα θα αλλάξει προς το καλύτερο. Πόσο χειρότερα μπορούν να πάνε τα πράγματα;», είπε ο Σόινι σε μια κρίση διπλωματικής αντιμετώπισης.

Η επιστροφή του «τρόμου» Όλι Ρεν;



Ακόμη, όμως, και να μην είναι ο Σόινι ο εκλεκτός, ο αντίπαλός του είναι επίσης «σκληρός» με την Ελλάδα. Πρόκειται για τον γνωστό από τη θητεία του στην Κομισιόν, Όλι Ρεν. Ο κεντρώος Ρεν είναι κλασικός «ευρωκράτης», Ήταν σε θέση αιχμής την περίοδο της κρίσης (2009-2014) και ήταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα που έθεσαν τις βάσεις της λιτότητας για την Ελλάδας. Ίσως γι' αυτό και το προσωνύμιό του είναι «Τρόμος Ρεν».

Μπορεί η προσέγγισή του να είναι διαφορετική από τον Σόινι, αλλά στην πραγματικότητα κι αυτός θα αποδειχθεί «δύσκολος» παίκτης για τα ελληνικά συμφέροντα. Ακόμη και αν δεχθεί μια συζήτηση για τρίτο πακέτο στήριξης, θα προτάξει τα μέτρα λιτότητας ως απαραίτητο αντάλλαγμα.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!