προτάσεις τους παραμένουν σε επίπεδο τελεσιγράφου, δεν θα συμφωνήσουμε, δήλωσε στον Focus fm 103,6 της Θεσσαλονίκης και τους Δημήτρη Βενιέρη και Κώστα Βαραγιάννη ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Να έχουμε συμφωνία αλλά μόνο με παράλληλη ρύθμιση του χρέους, γιατί αλλιώς θα κουβαλάμε μυλόπετρα στο λαιμό. Το μείζον για τη κυβέρνηση είναι ότι συζητούν την ρύθμιση του χρέους. Θέλουμε να αγοραστεί το χρέος προς την ΕΚΤ από τον ESM. Και ακολούθως, να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του από εκεί» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. Τις απόψεις της κυβέρνησης στηρίζει η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και μέχρι σήμερα σε αντίθεση με τη προηγούμενη κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά τόνισε «εμείς διαπραγματευόμαστε όρθιοι, στα δύο πόδια.»
Σε σχετική επισήμανση, παραδέχτηκε πως μετά το καλοκαίρι του 2014 «υπήρχε σχετική σταθεροποίηση της οικονομίας, λόγω αύξησης της τουριστικής κίνησης, αλλά αυτό δεν είχε συνέχεια». Ως κυβέρνηση «έχουμε μεγαλύτερη απήχηση στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μας στηρίζουν σε αυτή τη διαπραγμάτευση και ενδιαφερόμαστε για αυτούς. Θέλουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αν και ξέρουμε ότι οι επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλλουν εύκολα τους μισθούς»
Στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης βρίσκεται η αύξηση του ΦΠΑ στη ΔΕΗ, καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός «δε μπορεί να πάει στο 23 % γιατί η ενέργεια ήδη κοστίζει ακριβά στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.
Η ενέργεια κοστίζει γιατί εκτός των άλλων, πληρώνονται οι ΑΠΕ η ΕΡΤ κλπ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσουμε τη διαπλοκή και στο χώρο της ενέργειας, καθώς στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις επιχειρηματιών που προκάλεσαν προβλήματα».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «πρέπει να βρούμε λύσεις για το ασφαλιστικό, αλλά στη παρούσα φάση είναι δύσκολο, καθώς η ανεργία είναι υπερβολικά υψηλή. Με 1500000 άνεργους η λύση είναι στη στροφή σε ιδιώτες, που δε μπορεί όμως να γίνει με μνημονιακούς όρους. Φυσικά δεν πρέπει να παραμείνει στο 10% του ΑΕΠ το κόστος του ασφαλιστικού προβλήματος», ανέφερε.