tromaktiko: Ντάισελμπλουμ: Υπάρχουν ακόμη περιθώρια για συμφωνία, αλλά ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχουν ακόμη περιθώρια για συμφωνία, αλλά ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα



Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε την Τετάρτη ότι ο χρόνος που απομένει στην Ελλάδα για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και την αποτροπή χρεωκοπίας είναι λίγος, παρ' όλα αυτά όμως εξακολουθούν να... υπάρχουν περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας.

"Ο χρόνος εξαντλείται, αλλά είναι ακόμη πιθανή μια συμφωνία", δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

"Εξαρτάται από τους Έλληνες να παρουσιάσουν σειρά εναλλακτικών προτάσεων", είπε σε δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε επίσης ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα σήμαινε ότι η Ελλάδα δεν θα είχε πλέον χρέη, ενώ αναφερόμενος στην προοπτική συμφωνίας είπε ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικότητα, όπως και την ελληνική.

Θέλουμε μια αξιόπιστη συμφωνία με την Ελλάδα, τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα».

Τον Ιούλιο η εκλογή του διαδόχου του
Η επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωζώνης θα γίνει τον Ιούλιο, ανακοίνωσε σήμερα ο νυν κάτοχος του αξιώματος.

"Θέλω να προτείνω στο Eurogroup να προχωρήσει στην εκλογή του προέδρου του τον Ιούλιο. Η Ελλάδα απαιτεί όλη την προσοχή", ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντάισελμπλουμ.

Εκτός από τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι υποψήφιος για επανεκλογή, τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup διεκδικεί και ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος.

Οι δύο άνδρες δημοσιοποίησαν χθες τις επιστολές της υποψηφιότητάς τους ενόψει μίας συζήτησης που θα διεξαχθεί αύριο στο Eurogroup και η οποία θα μπορούσε να καταλήξει άμεσα σε μία ψηφοφορία. Η επόμενη σύνοδος του Eurogroup προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 13 Ιουλίου.

Ο Ντάισελμπλουμ ξεκινά με ένα πλεονέκτημα, καθώς κατέχει τη θέση αυτή από τον Ιανουάριο του 2013 και έχει μεγάλη εμπλοκή στην ελληνική κρίση. Διαδέχθηκε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή από τη δημιουργία του ευρώ.

Έπειτα από μία δύσκολη αρχή με την κυπριακή κρίση, ο Ντάισελμπλουμ απέδειξε την τεχνογνωσία του στις ασθμαίνουσες διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ένωση, στη συνέχεια επέδειξε το διπλωματικό "ταλέντο" του στη συνέχιση του διαλόγου με την Ελλάδα. Θα κριθεί από την επιτυχία ή όχι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ισπανία εκτιμά πως η προεδρία του Eurogroup θα είναι μία αναγνώριση "της προσπάθειας που κατέβαλε το σύνολο της (ισπανικής) κοινωνίας και της στροφής που πραγματοποιήθηκε χάρη στις μεταρρυθμίσεις" στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Η υποψηφιότητα του ντε Γκίντος έλαβε την υποστήριξη της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ το καλοκαίρι του 2014, την ώρα που η Μαδρίτη υπολόγιζε σε μία πρόωρη αποχώρηση του Ντάισελμπλουμ από την ηγεσία του Eurogroup.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!