άδεια, η κυβέρνηση φαίνεται ότι χάνει μέχρι στιγμής την παρτίδα άγριου πόκερ με τους δανειστές, όπου έχει ποντάρει τα «ρέστα» της.
Ελπίζει όμως σ’ ένα τελευταίο χαρτί – στην αντίδραση των αγορών: Ο φόβος ενός ντόμινο που θα σαρώσει χρηματιστήρια και αγορές ομολόγων, προκαλώντας αλυσιδωτές παρενέργειες στην παγκόσμια οικονομία, μπορεί να αναγκάσει Ευρωπαίους και ΔΝΤ να επιζητήσουν επειγόντως μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Ο κίνδυνος είναι πραγματικός και θα γίνει ορατός σήμερα, μόλις ανοίξουν οι αγορές, Αναλυτές, διαχειρσιτές κεφαλαίων και traders αγωνιούν, προβλέποντας «καταιγίδα». Μαζί τους ανησυχούν κυβερνήσεις, κεντρικοί τραπεζίτες και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, που ξέρουν ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μόνον η αφορμή μιας λίγο-πολύ αναμενόμενης αποσταθεροποίησης του συστήματος.
Το sell off στις μετοχές και το bungee jumping στα ομόλογα δεν θα είναι παρά μόνο η αρχή μιας γενικευμένης οικονομικής και χρηματιστηριακής αναταραχής, η οποία θα έχει επιπτώσεις και προεκτάσεις σε όλο το φάσμα της παγκόσμιας οικονομίας, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στις επιχειρήσεις και σε πολιτικό επίπεδο.
Αναλυτές διεθνών οίκων εκφράζουν φόβους για «Αρμαγεδδώνα»,εάν οι Ευρωπαίοι δεν σπεύσουν να κλείσουν το ελληνικό πρόβλημα, αποτρέποντας τον κίνδυνο «μετάστασης» του στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Η ρεβάνς για την ομηρεία
Φαίνεται λοιπόν ότι η Ελλάδα που έχει βρεθεί πολλές φορές «όμηρος» των αγορών τα τελευταία χρόνια», μπορεί τώρα να πάρει μια μικρή ρεβάνς: Να τις «χρησιμοποιήσει» για να βγεί από το αδιέξοδο.
Οι φόβοι Ευρωπαίων και Αμερικανών για ντόμινο στις αγορές και περαιτέρω αποσταθεροποίηση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις αγορές ως μοχλό πίεσης στην παρασκηνιακά συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση.
Αν και εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις θέσεις τους για λόγους κύρους και αξιοπιστίας, οι τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων δείχνουν ότι οι εταίροι-δανειστές είναι έτοιμοι να «βάλουν νερό στο κρασί τους», δίνοντας «μία ακόμη ευκαιρία» στην Ελλάδα – και περιθώρια διαπραγμάτευσης.
Ο λόγος είναι ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και η απόφαση της για διεξαγωγή δημοψηφίσματος έχουν προκαλέσει «τσουνάμι ανασφάλειας» στην Ευρωζώνη και στις αγορές.
Το ντόμινο που φοβούνται
Αν και πολλοί διεθνείς οίκοι είχαν αναφερθεί κατά καιρούς σε εκθέσεις τους στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, όλοι το αντιπαρήλθαν χωρίς να ασχοληθούν σοβαρά με τις πιθανές επιπτώσεις του και τη δυναμική που θα δημιουργούσε. Τώρα επισημαίνουν σε αναλύσεις ότι
- Οι αγορές είναι πλέον αναγκασμένες να κινηθούν σε αχαρτογράφητα νερά, θέτοντας επί τάπητος πιθανό Grexit, κινδύνους κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα και πολλαπλές πολιτικές και οικονομικές «παρενέργειες» σε διεθνές επίπεδο.
- Το sell off στις μετοχές θα προκαλέσει ταχεία μετατόπιση κεφαλαίων σε ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός και τα ομόλογα των ΗΠΑ. Η εκταταμένη πλήρης αναδιάρθρωση θέσεων σε ομόλογα, μετοχές και εμπορεύματα θα προκαλέσει αναπόφευκτα κλυδωνισμούς.
- Τα ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα γκρεμιστούν, οι αποδόσεις και το κόστος δανεισμού θα "απογειωθούν, δημιουργώντας συνθήκες για μετάδοση αναζωπύρωση της κρίσης.
- Το ευρώ ήδη κατρακυλά και θα βρεθεί στο ναδίρ έναντι του δολαρίου, προκαλώντας παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, ανησυχία και νέες πιέσεις από τις ΗΠΑ.
- Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να παρέμβει, διοχετεύοντας πακτωλούς κεφαλαίων για τη στήριξη της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Ομως αυτό θα σώσει μόνο τα ομόλογα. Οι επενδυτές θα φύγουν, οι προοπτικές ανάκαμψης θα επιδεινωθούν άμεσα, η δυναμική εξέλιξης του Δημοσίου χρέους θα αλλάξει και η βιωσιμότητά του θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Στην εξίσωση προστίθενται η πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας - με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται και η αποσταθεροποίηση του ελληνικού και ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος,
Οι διεθνείς επενδυτές δεν θα αρκεσθούν να ρευστοποιήσουν μόνο μετοχές και ομόλογα. Θ’ ανοίξουν διαδικασία αναθεώρησης του πολιτικού και συστημικού ρίσκου, απαιτώντας επιτακτικά πολιτική βούληση για την υπέρβαση αδιεξόδων,
Πηγή