Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον ελληνικό λαό, λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα.
Το διάγγελμα έρχεται λίγο μετά τη «βόμβα» που επεφύλασε μέσω Twitter στα ελληνικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για νέες προτάσεις των Θεσμών, οι οποίες ήταν έτοιμες να πέσουν στο τραπέζι την ώρα που σύμφωνα με τον ίδιο η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πράγμα το οποίο διαψεύδει η ελληνική πλευρά.
Με το μήνυμα που θα απευθύνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιχειρεί όπως όλα δείχνουν δύο ημέρες μετά την έγκριση από τη Βουλή να ακυρωθεί το αντικείμενο του δημοψηφίσματος.
Την ίδια ώρα επιχειρείται στο πλαίσιο της ύστατης διαπραγμάτευσης στην ευρωπαϊκή σκακιέρα, να επιρρίψει τις ευθύνες για την όξυνση στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα να την επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μίας συμφωνίας την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο 9σέλιδο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το πακέτο των Θεσμών, το οποίο βέβαια τονίζεται ότι δόθηκε στη δημοσιότητα κατόπιν εορτής, περιλαμβάνει θέσεις που βρίσκονται κοντά στις προτάσεις που είχε καταθέσει και υπογράψει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ περιελάμβαναν και πρόβλεψη για αναδιάρθρωση του χρέους.
Συγκεκριμένα, το κείμενο των Θεσμών, σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν θα περιλάμβανε μόνο τα κοινά συμφωνημένα μέτρα, αλλά θα αντιμετώπιζε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Επίσης, αναφέρει η Επιτροπή, περιλάμβανε στήριξη για ένα αναπτυξιακό πακέτο προς την Ελλάδα από την Κομισιόν, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως είχε συζητηθεί και εγκριθεί στο Κολλέγιο των Επιτρόπων την Τετάρτη 24 Ιουνίου.
Ωστόσο, υπογραμμίζει η Κομισιόν, ούτε η τελευταία εκδοχή του εγγράφου, ούτε το περίγραμμα μιας περιεκτικής συμφωνίας μπόρεσαν να ολοκληρωθούν επίσημα και να παρουσιαστούν στο Eurogroup λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το απόγευμα της 26ης Ιουνίου.
Το κείμενο της Κομισιόν δεν εστάλη ποτέ στην κυβέρνηση
Για «ξεκάθαρο τελεσίγραφο» που έθεσε στην ελληνική κυβέρνηση ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Ιουνίου το οποίο περιελάμβανε ΦΠΑ 23% και στα ξενοδοχεία, μιλούν πηγές του Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι το κείμενο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει συντελεστή 13% στα ξενοδοχεία, δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση.
«Αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους θεσμούς», καταλήγουν.
Αναλυτικά το non paper της κυβέρνησης
«Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Ιουνίου ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί το κείμενο των θεσμών ως το Σάββατο, θέτοντας έτσι ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο.
Στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – και το οποίο δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση – η μόνη διαφορά είναι το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Τι έχει συμβεί, όμως, με αυτόν τον συντελεστή;
Την Τετάρτη το πρωί ο θεσμοί παρέδωσαν πρόταση για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και 13% στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση. Το πρωί της Πέμπτης, οι θεσμοί επανήλθαν με πρόταση 23% και σε εστίαση και σε ξενοδοχεία! Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από τους θεσμούς στο Eurogroup και παραδόθηκε στην Ελλάδα ως τελεσίγραφο.
Αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους θεσμούς».
Ο λογαριασμός του πακέτου Γιούνκερ
Το συνολικό κόστος του πακέτου που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Κομισιόν, ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016, έχει ωστόσο ως «αντισταθμιστικό» για την ελληνική πλευρά τόσο πρόβλεψη για αναδιάρθρωση του χρέους, που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, όσο και αναπτυξιακό πακέτο που θα μπορέσει να επανεκκινήσει την οικονομία.
Η μεγάλη υποχώρηση των πιστωτών σημειώνεται στο ζήτημα του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, για το οποίο υποχωρούν στο 13%, όπως είχε προτείνει η ελληνική πλευρά, έναντι του 6,5% που ισχύει σήμερα.
Σύγκλιση υπάρχει στο ΕΚΑΣ, το οποίο δέχονται οι πιστωτές μέχρι το 2019, ενώ οριακή είναι η διαφορά που υπάρχει για το θέμα των πρόωρων συντάξεων. Στις αυξήσεις κρατήσεων στις συντάξεις με την ελληνική πλευρά να έχει προτείνει 5% (ισχύει τώρα 4%) ενώ οι Θεσμοί σύμφωνα με το κείμενο Γιούνκερ ζητά 6%.
Η διαφορά παραμένει για το ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ ταύτιση υπάρχει για το θέμα της παραμονής του ΕΝΦΙΑ και για το 2016, με προσδοκόμενα έσοδα 2,65 δισ. ευρώ κατ” έτος.
Παράλληλα, οι πιστωτές επιμένουν στην προκαταβολή φόρου 100% σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, το οποίο δεν συζητά η κυβέρνηση, ενώ αντίστοιχη είναι η αιτίασή τους και για περικοπή της έκπτωσης φόρου για τους αγρότες.
Πηγή