tromaktiko: FT: «Ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει μετά το game over προς τον Τσίπρα»

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

FT: «Ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει μετά το game over προς τον Τσίπρα»



Με το ΔΝΤ να αποσύρει την διαπραγματευτική του ομάδα από το Brussels Group και τους Ευρωπαίους ηγέτες να επισημαίνουν πως η ώρα για συμβιβασμό έχει τελειώσει οι...
πιστωτές εντείνουν τις πιέσεις προς την Ελλάδα αναφέρουν στο πρωτοσέλιδό τους οι Financial Times.

Σύμφωνα με το άρθρο ο Αλέξης Τσίπρας είχε υπερκτιμήσει τα χρονικά περιθώρια που του είχαν απομείνει ώστε να υπάρξει συμφωνία και να απελευθερωθούν τα 7,2 δισ. ευρώ από την ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες ο 'Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε για την ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων της κυβέρνησής του και πλέον είναι αντιμέτωπος με την χρεοκοπία αν δεν υιοθετήσει άμεσα οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Χρειαζόμαστε αποφάσεις, όχι διαπραγματεύσεις, τώρα. Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να είναι περισσότερο ρεαλιστική», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος συναντήθηκε την Τετάρτη με τον κ Τσίπρα.

«Δεν υπάρχει περισσότερος χώρος ούτε υπάρχει περισσότερος χρόνος για τυχερά παιχνίδια. Φοβάμαι ότι το παιχνίδι έχει τελειώσει.»

Τα στελέχη του ΔΝΤ ήταν εξίσου καυστικά, με τον επικεφαλής των διαπραγματευτών να κάνει λόγο για έλλειψη προόδου στις διπαραγματεύσεις.


«Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ μας σε βασικούς τομείς», δήλωσε ο Gerry Rice , εκπρόσωπος του ΔΝΤ. «Δεν υπήρξε καμία πρόοδος στον περιορισμό των διαφορών αυτών.»

Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας την Ελλάδα και τα άλλα κοινοβούλια της ευρωζώνης δεν θα έχουν αρκετό χρόνο για να την εγκρίνουν με αποτέλεσμα η Αθήνα να μην αποκτήσει άμεσα πρόσβαση στα κεφάλεια διάσωσης τη στιγμή που στο τέλος Ιουνίου πρέπει να καταβάλει 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και 3,5 δισ. ευρώ στις 20 Ιουλίου.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντήθηκε με τον κ Τσίπρα την Πέμπτη και αξιωματούχος της ΕΕ χαρακτήρισε τη συνάντηση ως τελευταία προσπάθεια για συμφωνία. «Εάν η διαδικασία λειτουργεί σωστά, ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να έχει συνάντηση με τον Τσίπρα σήμερα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ελλάδα έχει αρχίσει να μετατοπίσει τη στρατηγική για την αντιμετώπιση των έκτακτων οικονομικών συνθηκών και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, διέταξε όλους τους Δημάρχους και τους περιφερειακούς κυβερνήτες να μεταφέρουθν όλα τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ.

Η γερμανική κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι ήρθε η ώρα να κόψει τις συνομιλίες και να υιοθετήσουν μια πιο σκληροπυρηνική, «take it or leave it» προσέγγιση στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με τρεις ανώτερους αξιωματούχους της ευρωζώνης, οι Γερμανοί ηγέτες έχουν αναφέρει σε άλλα κράτη της ευρωζώνης ότι δεν είναι πλέον πρόθυμοι να διαπραγματευτούν πέρα τη συμφωνία που παρουσίασε στον κ. Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η ελληνική πλευρά απέρριψαν την συγκεκριμένη πρόταση και τώρα προσπαθούν να επαναδιαπραγματευθούν το πρωτογενές πλεόνασμα που έχουν θέσει οι πιστωτές τη στιγμή που το Βερολίνο σκληραίνει την στάση του.

«Η μόνη απάντηση που περιμένουμε από τους Έλληνες είναι να πουν "ναι"», δήλωσε αξιουματούχος της ευρωζώνης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!