tromaktiko: IRENA: 164 χώρες θέτουν πράσινους στόχους σε ΑΠΕ, θέρμανση, μεταφορές

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

IRENA: 164 χώρες θέτουν πράσινους στόχους σε ΑΠΕ, θέρμανση, μεταφορές



Η θέσπιση επίσημων εθνικών στόχων μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών και διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελούν αναπόσπαστο πλέον ...
χαρακτηριστικό της παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής, σύμφωνα με νέα μελέτη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμης Ενέργειας (IRENA).

Η IRENA έχει καταγράψει την υιοθέτηση εθνικών πράσινων ενεργειακών στόχων από 164 χώρες το 2015 έναντι 43 δέκα χρόνια πριν, το 2005.

Οι περισσότεροι από τους στόχους αφορούν τον ηλεκτρισμό μέσω ΑΠΕ, αλλά παρατηρούνται

Οι χώρες που κυρίως διαμορφώνουν αυτή την τάση είναι αναπτυσσόμενες ή αναδυόμενες οικονομίες και αριθμούνται σε 131 από τις 164. Η πλειονότητα των χωρών, οι 150, θέτουν στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ, ωστόσο καταγράφονται αυξητικές τάσεις και στους υπόλοιπους τομείς, όπως η θέρμανση/ψύξη, όπου το 2005 υπήρχαν μόλις δύο και σήμερα υπάρχουν 47 εθνικοί στόχοι διεθνώς.

Παρομοίως στις μεταφορές, από 27 χώρες που είχαν θέσει πράσινους στόχους το 2005 έχουμε φτάσει στις 59.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, στόχος των κυβερνήσεων είναι να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και την απασχόληση μέσω των παραπάνω στόχων. Επίσης, τονίζεται η ανάγκη διαμόρφωσης αποτελεσματικών ρυθμιστικών πλαισίων και ξεκάθαρων στρατηγικών για την μελλοντική ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!