Βέβαια, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι τις περισσότερες φορές τα ψέματα που λένε οι άνθρωποι (και εσείς οι ίδιοι φυσικά!) είναι "αθώα", είναι μικρά ψέματα που δεν προκαλούν προβλήματα. Και μπορεί να μην υπάρχει κάποιος σίγουρος τρόπος να ανιχνεύσουμε τα ψέματα που μας λένε, σίγουρα όμως υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που προδίδουν έναν ψεύτη.
Για παράδειγμα:
Οι ψεύτες αποφεύγουν να αναφέρονται στους εαυτούς τους
Ποια φράση ακούγεται πιο λάθος; «Απολύτως κανένα πάρτι δεν έλαβε χώρα σε αυτό το σπίτι», ή «Δεν φιλοξένησα πάρτι σε αυτό το σπίτι»;
Αν συμφωνείτε ότι η τελευταία ακούγεται πιο ειλικρινής, έχετε δίκιο και αυτό οφείλεται στο ότι οι ψεύτες τείνουν να αποστασιοποιούνται από τις ψευδείς δηλώσεις τους και να μην αναφέρονται στο πρώτο πρόσωπο.
Οι ψεύτες τείνουν να εκφράζονται αρνητικά
Παρά το γεγονός ότι, από τη φύση τους, οι ψεύτες... ψεύδονται, αυτό δεν σημαίνει ότι πολύ συχνά δεν αισθάνονται ενοχές για τις παραπλανητικές ιστορίες τους. Σύμφωνα με τον Zandan, αυτό εξωτερικεύεται και με την γλωσσική τους κλίση προς την αρνητική διατύπωση.
Για παράδειγμα, ένα ψέμα μπορεί να είναι, «Συγγνώμη, το ηλίθιο το τηλέφωνό μου πέθανε από μπαταρία. Το Μισώ αυτό το πράγμα!», με τις λέξεις "ηλίθιο", "πέθανε" και "μισώ" να έχουν σαφώς αρνητική χροιά και να δείχνουν εκνευρισμό.
Χρησιμοποιούν απλούς όρους, αλλά με πολύπλοκη γλώσσα
Δεδομένου ότι οι εγκέφαλοί μας δυσκολεύονται να "χτίσουν" μεθοδικά ένα ψέμα, ο Zandan εξηγεί ότι οι ψεύτες τείνουν να εξηγούν τα γεγονότα της ψευδούς ιστορίας τους με απλούς όρους. Ωστόσο, παρόλο που μπορεί να έχουν πρόβλημα να εισέλθουν σε βάθος στην ιστορία, θα προσθέσουν συχνά κάποια εντελώς περιττή λεπτομέρεια με περίπλοκη διατύπωση, για να αποσπάσουν την προσοχή του ακροατή από το "κενό" στο ψέμα τους.