tromaktiko: Συμφωνήθηκε το επικαιροποιημένο μνημόνιο μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και τρόικας

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Συμφωνήθηκε το επικαιροποιημένο μνημόνιο μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και τρόικας



Συμφωνήθηκε μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικας το επικαιροποιημένο μνημόνιο, μετά τη θετική κατάληξη της αξιολόγησης του προγράμματος...
προσαρμογής, βάσει του οποίου η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει 500 εκατ. ευρώ που είναι το ύψος της 8ης δόσης από τους διεθνείς πιστωτές.

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο και με βάση τα νέα δεδομένα που προδιαγράφονται στην κυπριακή οικονομία εντός του 2015, εκτιμάται ότι θα έχει θετικό πρόσημο, στο 0,5%, ενώ οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για ύφεση της τάξης του 0,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιολόγηση έκλεισε με τρία προαπαιτούμενα που αφορούν τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, τη μετατροπή της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και το νομοσχέδιο για τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, λόγω αφερεγγυότητας επιχειρηματιών ανάπτυξης γης.

Οι κυπριακές Αρχές δεσμεύτηκαν ότι το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο στο τέλος Αυγούστου.
Για το νομοσχέδιο για μετατροπή της ΑΤΗΚ σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου για προσέλκυση επενδυτών, θα τεθεί κι αυτό ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου για έγκριση με χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος Αυγούστου.

Το νομοσχέδιο σε σχέση με τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, λόγω αφερεγγυότητας επιχειρηματιών γης, θα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια της βουλής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Επίσης στο επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνεται δέσμευση από πλευράς κυπριακών Αρχών, σύμφωνα με την οποία το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ το νομοσχέδιο για την «πακετοποίηση»/τιτλοποίηση δανείων θα πρέπει να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο μέχρι τέλος του χρόνου.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επεσήμανε πως σημαντικό στοιχείο είναι η διόρθωση της εκτίμησης προς τα πάνω για το ρυθμό ανάπτυξης το 2015. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «διαψεύδεται η εντύπωση πως η εφαρμογή του προγράμματος οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση». Αντίθετα αποδεικνύεται, όπως είπε, πως μέσα από σκληρή δουλειά και θυσίες πολιτών, η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη αποκαταστάθηκε δημιουργώντας προϋποθέσεις για ανάκαμψη.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!