Σε σκηνικό για ένα διαφορετικό «Κυνήγι του χαμένου θησαυρού» μετατράπηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης παραλία της Αμμουδάρας του Δήμου Μαλεβιζίου...
Όχι, δεν βγήκαν στην ακτή διαβόητοι κουρσάροι για να αναζητήσουν αγωνιωδώς στην άμμο ένα πολύτιμο σεντούκι αν και το αντικείμενο της συγκεκριμένης αναζήτησης σίγουρα αξίζει πολλά περισσότερα.
Η «μάχη» αφορούσε μία χαμένη… φωλιά της Καρέτα Καρέτα, στη βόρεια πλευρά του γηπέδου του ΕΓΟΗ, τη μοναδική εντοπισμένη φωλιά ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στα βόρεια παράλια του ν. Ηρακλείου.
Ασυνείδητοι
Εθελόντριες του Σωματείου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων» επί ώρα, σχεδόν κοσκίνιζαν με τα χέρια τους την άμμο προσπαθώντας να εντοπίσουν τη φωλιά αφού κάποιοι, τουλάχιστον αμαθείς, το προηγούμενο διάστημα είχαν μετακινήσει από την αρχική του θέση τον ειδικό προστατευτικό κλωβό που είχε τοποθετηθεί ως σημαδούρα, με αποτέλεσμα να χαθούν τα ίχνη της στην άμμο.
Οπλισμένες με υπομονή και επιμονή κάτω από τον καυτό ήλιο, οι δύο κοπέλες κατάφεραν τελικά να ανακαλύψουν τον… χαμένο θησαυρό, ευτυχώς ανέπαφο, γεγονός που μόλις έγινε αντιληπτό, κέντρισε το ενδιαφέρον των λουόμενων της παραλίας, ειδικά των μικρών παιδιών.
Μοναδική φωλιά
Οι εθελόντριες, η 29χρονη Χόλλι από τη Βρετανία και η 26χρονη Σόνια από την Ισπανία-και οι δύο με σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες-που ανήκουν στην Ομάδα των εθελοντών του Ρεθύμνου, μιλώντας στο Cretalive, εκτίμησαν ότι στη φωλιά υπάρχουν 100-110 αυγά που τοποθετήθηκαν εκεί πριν περίπου έναν μήνα ενώ σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων τα πρώτα χελωνάκια θα αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια προσπαθώντας να βρουν τον δρόμο τους προς τη θάλασσα και τη ζωή.
«Κάποιοι λουόμενοι εντόπισαν τη φωλιά και ειδοποίησαν το Ενυδρείο Κρήτης με το οποίο συνεργαζόμαστε προκειμένου να την καταγράψουμε και να την φροντίσουμε αλλά και για να εντοπίσουμε ξανά τα ίχνη της» αναφέρει η 29χρονη Βρετανίδα η οποία τα τελευταία χρόνια συμμετέχει συστηματικά ως εθελόντρια στις δράσεις του Σωματείου «Αρχέλων» σε Κρήτη, Ζάκυνθο και Πελοπόννησο. «Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη αυτής της φωλιάς στην περιοχή όπου δεν έχει εντοπιστεί άλλη αφού μέχρι σήμερα οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη βρίσκονται στο Ρέθυμνο, στον κόλπο των Χανίων και στον κόλπο της Μεσαράς με επίκεντρο τα Μάταλα», πρόσθεσε.
Προστασία
Προκειμένου να προστατευθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η φωλιά της θαλάσσιας χελώνας, οι εθελόντριες διαμόρφωσαν έναν ειδικό διάδρομο που θα βοηθήσει τα χελωνάκια να βρουν τον δρόμο τους προς τη θάλασσα ενώ παράλληλα μίλησαν με κατοίκους της περιοχής και λουόμενους μοιράζοντάς τους ενημερωτικά φυλλάδια.
Δράση για το κοινό
Προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι πολίτες, η Βρετανίδα εθελόντρια πρόσθεσε ότι μόλις τα χελωνάκια αρχίσουν να βγαίνουν από τη φωλιά, ένα δεκαήμερο μετά πρόκειται να υπάρξει μία δράση σε συνεργασία με το Ενυδρείο Κρήτης οπότε θα ανοιχτεί η φωλιά παρουσία του κοινού, ώστε να διαπιστωθεί ο αριθμός των αυγών που εκκολάφτηκαν, πόσα έμειναν αγονιμοποίητα ή περιέχουν νεκρά έμβρυα.
Εθελοντισμός
Η 29χρονη Χόλι επισημαίνει για μία ακόμα φορά τη σημασία του εθελοντισμού στην προσπάθεια για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας που παραμένει είδος υπό εξαφάνιση αφού απειλείται τόσο από τους φυσικούς εχθρούς της όσο και από τις ανεξέλεγκτες ανθρώπινες δραστηριότητες. Στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με την ίδια, δραστηριοποιούνται φέτος περίπου 30 εθελοντές και περίπου 20 σε Μάταλα και ισάριθμοι στα Χανιά, με πολύ μικρό όμως ενδιαφέρον από πλευράς Ελλήνων ενώ επισήμανε και τις αυξημένες ανάγκες για την κάλυψη βασικών εξόδων όπως π.χ. βενζίνη για τις μετακινήσεις και υλικοτεχνική υποδομή για την προστασία των φωλιών ωοτοκίας.
Πρωτιά στην Κρήτη
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη, στο Καλαμάκι, στον κόλπο της Μεσσαράς, καταγράφηκαν σύμφωνα με τον «Αρχέλων» στις 15 Ιουλίου τα πρώτα χελωνάκια για φέτος στη χώρα μας και είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που παρατηρείται αυτό, γεγονός που δείχνει ότι το νησί είναι ο πρώτος τόπος που επισκέπτονται οι Καρέτα Καρέτα στην αρχή της περιόδου ωοτοκίας.
Πηγή