ευεργετικών επιδράσεων, όπως για παράδειγμα την καλύτερη εντερική λειτουργία, τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, την αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών συστατικών και φυσικά τον ευκολότερο κορεσμό και τη μείωση του βάρους. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως και ειδικότερα στο θέμα του βάρους και του αδυνατίσματος, μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.
Η επιλογή της σαλάτας και η ένταξή της στην καθημερινή διατροφή, έχει σαν σκοπό την αύξηση του όγκου τροφής, χωρίς την ανάλογη αύξηση της θερμιδικής πρόσληψης. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις η χρήση πρόσθετων συστατικών στη σαλάτα μπορεί να απογειώσει την θερμιδική της αξία. Συνήθως τα πρόσθετα αυτά είναι είτε κάποια λιπαρή ύλη ή άλλα τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα παραδείγματα από γνωστές συνταγές σαλάτας που μπορεί να ξεφεύγουν από τα επιθυμητά όρια των περιεχόμενων θερμίδων.
Σαλάτα σήζαρ : η συνταγή ορίζει τη χρήση πράσινων λαχανικών, κυρίως μαρουλιού, σε συνδυασμό με μπέικον ή ψητό κοτόπουλο και κρουτόν. Η σάλτσα που χρησιμοποιείται συνήθως αποτελείται από ελαιόλαδο, διάφορα μυρωδικά και ξύδι μπαλσάμικο. Η χρήση του μπέικον, η αυξημένη χρήση σως που αντίστοιχα περιέχει και μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου και η χρήση κρουτόν, δηλαδή κομματιών ψωμιού που έχουν τηγανιστεί ή ψηθεί με αρκετό λάδι, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη θερμιδική αξία. Για τα καλύτερα αποτελέσματα είναι σκόπιμο να προτιμάτε το ψητό κοτόπουλο αντί του μπέικον. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα των λιπαρών στο γεύμα. Να ζητάτε τη σάλτσα να σας τη σερβίρουν δίπλα στο πιάτο σας, ώστε να χρησιμοποιείτε την ποσότητα που θέλετε και τέλος να συνοδεύετε με ψωμί αντί για τα κρουτόν στη σαλάτα.
Σαλάτα του σεφ : Αποτελείται από πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το μαρούλι και το τυρί, το ζαμπόν, το αυγό και φυσικά μία σάλτσα με βάση τη μαγιονέζα. Στην περίπτωση αυτή, η συνύπαρξη του τυριού και του ζαμπόν, αποτελεί μία υπερβολή τόσο για την πρόσληψη θερμίδων, όσο και για την πρόσληψη κορεσμένων (ζωικών) λιπαρών. Είναι λοιπόν σκόπιμο να αποφύγετε τη χρήση κάποιου από αυτά, ώστε να καταστήσετε το γεύμα σας περισσότερο υγιεινό. Τέλος και σε αυτήν την περίπτωση είναι καλό να ζητήσετε τη σάλτσα δίπλα στο πιάτο σας, ώστε να χρησιμοποιήσετε όση χρειάζεστε. Η μαγιονέζα είναι μία συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας. Τη σαλάτα αυτήν πρέπει να την συνοδεύσετε με λίγο ψωμί, ώστε να γίνει ένα πλήρες γεύμα προσφέροντας στον οργανισμό σας εύχρηστη ενέργεια με την μορφή υδατανθράκων.
Χωριάτικη σαλάτα : αν και είναι η παραδοσιακή ελληνική σαλάτα, οι τουρίστες ξέρουν να την χρησιμοποιούν καλύτερα από τους Έλληνες. Μας κάνει εντύπωση όταν τη βλέπουμε με τη μορφή κυρίως πιάτου σε ένα γρήγορο μεσημεριανό γεύμα διακοπών. Είναι όμως πράγματι ένα πλήρες γεύμα. Όταν συνοδεύεται από ψωμί και τυρί φέτα, προσφέρει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπος και φυτικές ίνες). Η βιβλιογραφία που εκθειάζει τις ευεργετικές ιδιότητες της παράλληλης κατανάλωσης ντομάτας, κρεμμυδιού, αγγουριού και ελαιολάδου είναι μακρά. Φυσικά, εάν θέλουμε να έχουμε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων είναι σκόπιμο να την συνοδεύσουμε με ένα λευκό τυρί χαμηλών λιπαρών και να περιορίσουμε την χρήση λαδιού.
Τονοσαλάτα : Και αυτή η περίπτωση σαλάτας έχει ανάλογα χαρακτηριστικά. Δηλαδή είτε αν περιέχει καλαμπόκι είτε αν συνοδεύεται από ψωμί προσφέρει υδατάνθρακες, η παρουσία του τόνου προσφέρει την πρωτεΐνη και η σάλτσα μία σχετική ποσότητα λίπους. Φυσικά η κατανάλωση ψαριού, με τη μορφή του τόνου, συμβάλλει στη συνολική και εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού, η οποία ορίζεται τουλάχιστον στις 2 φορές εβδομαδιαίως. Μοναδικά σημεία άξια προσοχής είναι η αποφυγή κατανάλωσης ψωμιού, εάν η σαλάτα περιέχει καλαμπόκι και η ποσότητα της σάλτσας, η οποία πρέπει πάντα να μετριάζεται.
Ρόκα, λιαστή ντομάτα, μπαλσάμικο και παρμεζάνα : Η επιλογή αυτή είναι ίσως η ιδανικότερη για γυναίκες που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά. Παράλληλα, η ρόκα είναι ένα λαχανικό που προσφέρει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Η σύσταση αυτή την κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.. Επίσης η παρμεζάνα είναι ένα σκληρό κίτρινο τυρί που συγκριτικά με άλλα τυριά της κατηγορίας του περιέχει λιγότερα λιπαρά. Η ρόκα είναι ένα πράσινο λαχανικό πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά και η λιαστή τομάτα μία καλή πηγή λυκοπενίου. Επειδή η λιαστή τομάτα, συνήθως είναι εμβαπτισμένη σε λάδι και περιέχει ήδη αρκετό, είναι σκόπιμο να ζητήσουμε την αποφυγή χρήσης επιπλέον ποσοτήτων λαδιού και να χρησιμοποιήσετε μόνο το μπαλσάμικο ως ντρέσινγκ. Τέλος, αποφύγετε την κρέμα από μπαλσάμικο, αφού περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες απλών σακχάρων, χωρίς να κάνει τη σημαντική διαφορά στην τελική γεύση και απόλαυση που θα έχετε επιλέγοντας την εν λόγο σαλάτα.
Με ανάλογο τρόπο, θα πρέπει να αξιολογείτε και κάθε άλλη επιλογή σαλάτας. Προσπαθήστε να ελέγχετε την ποσότητα του λίπους και του λαδιού που θα χρησιμοποιείτε. Επιπλέον αποφύγετε την χρήση λιπαρών τροφίμων, όπως λιπαρά τυριά ή άλλα ζωικά προϊόντα.