tromaktiko: Ρήξη στο ΣΥΡΙΖΑ - Πληθαίνουν οι φωνές στο κυβερνητικό σχήμα: "Αλέξη, πήγαινε σε διαπραγμάτευση, όχι σε δημοψήφισμα"

Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2015

Ρήξη στο ΣΥΡΙΖΑ - Πληθαίνουν οι φωνές στο κυβερνητικό σχήμα: "Αλέξη, πήγαινε σε διαπραγμάτευση, όχι σε δημοψήφισμα"Πληθαίνουν οι φωνές εντός του κυβερνητικού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ζητούν από τον...
πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να ρίξει τους τόνους και να αποφύγει την επιλογή μιας ρήξης με την Ευρώπη, επιδιώκοντας τη συναίνεση-συμβιβασμό.

Τόσο ο...

επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, όσο και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, αλλά και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, «ενώνουν» τις φωνές τους στη γραμμή της επιδίωξης μιας συμφωνίας με τους Θεσμούς και απορρίπτουν την ιδέα του δημοψηφίσματος. Αναλυτικότερα:

Τσουκαλάς: Άρθρο-έκκληση για συνέχεια των διαπραγματεύσεων

«Εκκληση» συνέχειας διαπραγματεύσεων απευθύνει ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, με σημερινό του άρθρο. Ο κ. Τσουκαλάς απευθύνεται στην κυβέρνηση και ζητά «πρωτοβουλίες τώρα, εδώ και αμέσως».

«Δεν μας επιτρέπεται να παράσχουμε πρόσθετα επιχειρήματα και άλλοθι σε εκείνους που δεν ζητάν τίποτε καλύτερο από το να επιρρίψουν στην Ελλάδα την αποκλειστική "ευθύνη" για τη διακοπή των συζητήσεων» επισημαίνει ο καθηγητής Κοινωνιολογίας, που ήταν στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις πρόσφατες εκλογές.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε καμία στιγμή ανεκμετάλλευτη, γιατί δεν μπορούμε να λέμε πως «η στιγμή της ελευθερίας μας ήταν χθες» τονίζει ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Ολόκληρο το άρθρο του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσουκαλά στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με τον τίτλο «Έκκληση»:

Αυτή την ύστατη στιγμή κάνω έκκληση στην κυβέρνηση για την αναγκαιότητα συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Ακόμα και αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι εκείνη στην οποία όλοι ελπίζαμε και προσβλέπαμε, οι ιστορικές τύχες της Ελλάδας και της Ευρώπης εξακολουθούν να είναι αλληλένδετες.

Πιστεύω λοιπόν ότι η νόμιμη κυβέρνηση της Αριστεράς που εκπροσωπεί τη χώρα μας δεν έχει άλλη επιλογή από το να πάρει πρωτοβουλίες τώρα, εδώ και αμέσως. Και οι πρωτοβουλίες αυτές δεν μπορεί να είναι άλλες από τη συνέχιση της διαβούλευσης εις πείσμα των εκβιαστικών όρων που μας επιβάλλονται.

Δεν μας επιτρέπεται να παράσχουμε πρόσθετα επιχειρήματα και άλλοθι σε εκείνους που δεν ζητάν τίποτε καλύτερο από το να επιρρίψουν στην Ελλάδα την αποκλειστική «ευθύνη» για τη διακοπή των συζητήσεων. Και δεν δικαιούμαστε να απεμπολήσουμε τα πανίσχυρα όπλα μας, που δεν είναι άλλα από το δίκαιο και τον ορθό λόγο.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η δραματική κατολίσθηση των όρων διαβίωσης ενός ολόκληρου λαού συνιστά απόλυτη ηθική δικαίωση των αξιακά αδιαπραγμάτευτων ελληνικών θέσεων. Οπως και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πλήρης αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας συνιστά ακαταμάχητο επιχείρημα εναντίον όσων επιμένουν πεισματικά στη συνέχιση των υφεσιακών μέτρων.

Θέλω να ελπίζω πως στην παρούσα φάση η όποια πρωτοβουλία ήθελε προκύψει αυτές τις κρίσιμες στιγμές, θα μπορέσει να συμβάλει τουλάχιστον στην αναστολή του διαφαινόμενου αδιέξοδου.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή. Σε μια μόνο στιγμή κρίνονται το μέλλον της Ελλάδας, η αξιοπιστία της κυβερνώσης Αριστεράς και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ευρώπης. Και δεν μπορούμε να αφήσουμε καμία στιγμή και καμία ευκαιρία να κυλήσουν ανεκμετάλλευτες. Ας μη φτάσει ποτέ η ώρα εκείνη που θα λέμε πως «η στιγμή της ελευθερίας μας ήταν χθες».

Μητρόπουλος: Διχαστικό το δημοψήφισμα

«Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα, γιατί οδηγούμαστε σε διχασμό» δηλώνει κατηγορηματικά ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος διατύπωσε την αντίθεσή του τόσο με το περιεχόμενο όσο και με τη χρονική συγκυρία του δημοψηφίσματος.

«Είμαστε θανάσιμα παγιδευμένοι. Κάναμε κι εμείς πολλά λάθη και η συμφωνία είναι αυτή που πρέπει να επιδιώξει (σ.σ. ο πρωθυπουργός) αλλά με τρομάζουν οι συνέπειες καθώς μπαίνουν ρήτρες» είπε, τονίζοντας πως έπρεπε να προταχθεί στο ερώτημα ότι οι Έλληνες προτιμούν λύσεις εντός ευρωζώνης.

Τέλος, ανέφερε πως «είχαμε πέντε μήνες να κάνουμε κινήσεις και να μην πέσουμε στην παγίδα. Χρειάζεται άμεσα ο πρωθυπουργός να πάρει πρωτοβουλίες και να πάμε σε συμφωνία».

Παπαχριστόπουλος: Λάθος το δημοψήφισμα

Την άποψή του ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ήταν ένα λάθος, εξέφρασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπαχριστόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι η επιλογή του δημοψηφίσματος ήταν λάθος, υπογραμμίζοντας ότι είναι κάτι που η κυβέρνηση πρέπει να διορθώσει.
     Εδώ σχολιάζεις εσύ!