Οικολόγων από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, συνοδευόμενοι από κατοίκους της Μεγάλης Παναγιάς, στο πλαίσιο της «Πράσινης Κατασκήνωσης», που διοργάνωσε το Ελληνικό Πράσινο Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.
Οι κατασκηνωτές, που φιλοξενούνται την τελευταία εβδομάδα στο δημοτικό κάμπινγκ της Ιερισσού, όπου και θα παραμείνουν μέχρι και την Κυριακή 19 Ιουλίου, προέρχονται από τις Βρυξέλλες, καθώς και από τις χώρες Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία και Αλβανία, ενώ οι συζητήσεις τους στράφηκαν ευρύτερα γύρω από τα «mega projects», που επηρεάζουν το περιβάλλον, μεταξύ των οποίων και οι επενδύσεις εξόρυξης χρυσού.
«Μεταξύ άλλων, συζητήσαμε το ενδεχόμενο διοργάνωσης στις πατρίδες τους παραστάσεων διαμαρτυρίας έξω από τις κατά τόπους ελληνικές πρεσβείες, με στόχο να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης του Ελληνικού Πράσινου Ινστιτούτου.
Υπογράμμισε ότι στην περιοχή της εξόρυξης “ξυλεύεται ένα αρχέγονο δάσος μεγάλης αξίας» και καταστρέφεται το νερό που υδροδοτεί τους κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων, ενώ πρόσθεσε ότι διώκονται 350 κάτοικοι της περιοχής, γεγονός που καταδεικνύει, όπως είπε, τον βαθμό της καταστολής.
skouries_02-01Από την πλευρά του, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Καραστέργιος, εκ μέρους των αντιδρώντων κατοίκων, σημείωσε ότι οι ξένοι επισκέπτες της περιοχής, κάποιοι από τους οποίους είχαν βρεθεί εκεί και το 2014, διηγούνταν ότι «έπαθαν σοκ με τη ζημία που είδαν να έχει συντελεστεί σε σχέση με πέρυσι, αφού ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των 3300 στρεμμάτων του παρθένου δάσους έχει πλέον εκριζωθεί».
Σύμφωνα με τον κ.Καραστέργιο, οι αντιδρώντες κάτοικοι της περιοχής, μέσω των επιτροπών αγώνα που έχουν συγκροτηθεί, προσανατολίζονται στη διοργάνωση νέων δυναμικών κινητοποιήσεων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού το επόμενο διάστημα.
Ομάδα εκπροσώπων τους αναμένεται να «κατεβεί” σύντομα (ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα) στην Αθήνα, προκειμένου να έχει επαφές με τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, ώστε αναλόγως των όσων συζητηθούν εκεί, οι επιτροπές να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Στο μεταξύ, «την άμεση παύση της καταστροφής» και την αποχώρηση της Eldorado Gold από την Ελλάδα είχε ζητήσει με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα Μ.Παναγιάς, με αφορμή τη νέα συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουλίου στον κόμβο Μεγάλης Παναγίας.
Πηγή