tromaktiko: Κίνα: Θα επιτρέπεται πλέον και δεύτερο παιδί ανά οικογένεια;

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Κίνα: Θα επιτρέπεται πλέον και δεύτερο παιδί ανά οικογένεια;



Όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 1980, ο νόμος για την...
γέννηση ενός μόνο παιδιού από κάθε κινέζικη οικογένεια (ώστε να μειωθεί η εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού), αποτέλεσε σημείο μεγάλης αναστάτωσης για την κοινωνία της χώρας. Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν και παραμένει ένα τεράστιο πείραμα για τον έλεγχο των γεννήσεων και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης μιας τεράστιας χώρας.

Η εφαρμογή του νόμου οδήγησε σε μία σειρά προβλημάτων όπως οι εκατομμύρια εκτρώσεις τον χρόνο αλλά και πολλές ανομολόγητες ιστορίες για την τύχη των γεννημένων κοριτσιών (καθώς όλες οι οικογένειες επιθυμούσαν αγόρια για οικονομικούς και όχι μόνον λόγους).

Τον τελευταίο καιρό πάντως, αρχίζει να συζητιέται στην Κίνα ότι ήρθε η ώρα να επανεξεταστεί το ισχύον καθεστώς. Ο πληθυσμός γερνά πλέον με ταχείς ρυθμούς ενώ υπάρχουν και μεγάλες απαιτήσεις σε εργατικά χέρια.

Έτσι σιγά-σιγά κάνουν την εμφάνισή τους απόψεις που λένε για την ανάγκη αλλαγής του νόμου, με στόχο τα δύο παιδιά ανά οικογένεια. Οι πιο αισιόδοξοι λένε ότι αυτό θα γίνει πριν κλείσει το 2015. Ενώ πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για πράγματα ξεχασμένα στην Κίνα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία στην απαναραγωγή.

Παρά το ότι η κυβέρνηση κρατά κλεισμένα τα χαρτιά της, η μελέτη του ΟΗΕ δείχνει ξεκάθαρη την εικόνα: Ακολουθώντας την πολιτική του ενός παιδιού, η κοινωνία της Κίνας γερνά πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα το 2050 να υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν 440 εκατομμύρια κάτοικοι σε ηλικία άνω των 60 ετών.

Tην ίδια στιγμή το εργατικό δυναμικό έχει πέσει κατά 3,7 εκατομμύρια. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα πρόβλημα. Στην Κίνα υπάρχουν αυτήν την εποχή 33 εκατομμύρια περισσότεροι άνδρες από γυναίκες, με όσα προβλήματα δημιουργεί αυτό σε όλο το φάσμα των κοινωνικών σχέσεων στην χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα οι μητέρες που εγκυμονούν βρίσκονται υπό κρατική παρακολούθηση, ενώ όσοι βρεθούν με δεύτερο παιδί οδηγούνται στην στείρωση. Αν εισαχθεί η νέα νομοθεσία, θα υπάρξει χαλάρωση όλων αυτών των φαινομένων, ενώ θα υπάρξει μεγάλη ανακούφιση στην επαρχία όπου η ύπαρξη δεύτερου παιδιού ήταν ένα καλά κρυμένο μυστικό για μεγάλα κομμάτια της κινέζικης επικράτειας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!