Από τη στιγμή που ξεκίνησε η δικαστική έρευνα του επίκουρου εισαγγελέα Διαφθοράς Ιωάννη Δραγάτση για την εκχώρηση του Ελληνικού στην εταιρεία Lamda Development του ομίλου...
Λάτση, τόσο οι «επενδυτές» όσο και το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζονται ιδιαίτερα νευρικοί μπροστά στο ενδεχόμενο της πλήρους ανατροπής ενός σκηνικού που επιχείρησε να παρουσιάσει ως «χρυσή ευκαιρία» ανάπτυξης το ξεπούλημα ενός από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.
Το πολιτικό σκηνικό, όπως αυτό έχει δημιουργηθεί, σε συνδυασμό με την ανυποχώρητη στάση της Περιφέρειας Αττικής ανησυχεί ιδιαίτερα τα δύο συμβαλλόμενα μέρη που βλέπουν τα σχέδιά τους να απειλούνται τόσο από την Δικαιοσύνη όσο και από φορείς που έχουν αναλάβει δράση για την ακύρωση της χαριστικής ιδιωτικοποίησης.
Χαρακτηριστική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί, ήταν η πρόσφατη συνάντηση του γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας Αβραάμ Γούναρη, εκπροσώπων του ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικό Α.Ε. με την αντιπεριφερειάρχη Ερμίνα Κυπριανίδου, και τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας, Κοσμά Παπαχρυσοβέργη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας με έντονο τρόπο ξεκαθάρισαν στους συνομιλητές τους ότι όχι μόνο δεν θα συμβάλλουν στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά θα εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα μέσα για την ακύρωσή της.
Μάλιστα, η πλευρά της Περιφέρειας ζήτησε από τους συνομιλητές της να ενημερώσει τον υπουργό Οικονομικών, πως δεν έχει να περιμένει καμία βοήθεια από την πλευρά τους, τονίζοντάς τους με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση να υπερασπιστούν την έκταση των 40.000 τ.μ. που διαθέτει στο Ελληνικό η Περιφέρεια Αττικής.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση της Περιφέρειας να καταθέσει στις 15 Δεκεμβρίου, αίτηση αναθεώρησης της απόφασης του ΣΤ’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έκανε δεκτή την αίτηση ανάκλησης του ΤΑΙΠΕΔ, ανακαλώντας προηγούμενη απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου και ανοίγοντας τον δρόμο της πώλησης του Ελληνικού στη μοναδική πλειοδότρια εταιρία.
Στην αίτησή της η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε συμπληρωματικά όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το ΤΕΕ, αναφορικά με το ύψος του τιμήματος της σύμβασης, το οποίο κρίθηκε εξευτελιστικό. Βασικό αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί από μέλη της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ το κακούργημα της απιστίας. Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας έχει προχωρήσει στον διορισμό δύο πραγματογνωμόνων για να εκτιμήσουν την πραγματική αξία του Ελληνικού, που, σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο, ανέρχεται σε τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ. Η εταιρεία Lamda πάντως φέρεται ότι έχει συμφωνήσει να καταβάλει 914 εκατομμύρια σε βάθος χρόνου 15ετίας.
Η Σύμβαση καθιστά υπόλογο αποζημίωσης το Δημόσιο
Από πολιτική άποψη, όπως επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη «κύριος στόχος δεν είναι η διαπίστωση αν έχει διαπραχθεί ή όχι από τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ το αδίκημα της απιστίας και μάλιστα, λόγω του ύψους του ποσού, σε βαθμό κακουργήματος, γιατί αυτό αφορά αποκλειστικά το σκέλος της συμπεριφοράς του Ελληνικού Δημόσιου. Ζητούμενο είναι να μην προχωρήσει η κατάθεση της Σύμβασης Πώλησης για έγκριση από την ελληνική Βουλή, ώστε να μην συμπληρωθούν οι υπογραφές, που έχει ήδη βάλει το ΤΑΙΠΕΔ, με αυτές του Ελληνικού Δημοσίου».
Ως γνωστόν, σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε σύμβαση η γνωστή φωτογραφική τροπολογία, που όπως έχει εδώ και καιρό αποκαλύψει στη Βουλή η Νάντια Βαλαβάνη «θα καθιστά το Δημόσιο υπόλογο αποζημίωσης για κάθε καθυστέρηση της ‘επένδυσης’ από υπηρεσίες του (π.χ. Αρχαιολογία, Πολεοδομία), πολύ περισσότερο δε στην περίπτωση επανεξέτασης της Σύμβασης από μεριάς μιας νέας κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».
Με τις πολιτικές εξελίξεις να τρέχουν εις βάρος της υλοποίησης της «επένδυσης» όσοι αγωνίζονται αυτή τη στιγμή για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να φέρει τη Σύμβαση για έγκριση σε μια, ουσιαστικά προεκλογική, Βουλή, με τη χώρα στα πρόθυρα εκλογών για αλλαγή κατεύθυνσης και με μια δικαστική διαδικασία και μια δικαστική έρευνα σ’ εξέλιξη. Από την πλευρά της η Περιφέρεια Αττικής εμφανίζεται αμετακίνητη στην απόφασή της να μην υποχωρήσει στις πιέσεις ΤΑΙΠΕΔ και ιδιωτικών συμφερόντων να αποποιηθεί τα συμφέροντά της από την έκταση του Ελληνικού.
Αίτηση αναθεώρησης της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την επένδυση στο Ελληνικό κατέθεσε στο ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο ο δικηγόρος και εκπρόσωπος της κίνησης «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας Γιώργος Κόκκας». Το αίτημά του μαζί με το αντίστοιχο αίτημα που υπέβαλε η Περιφέρεια Αττικής αναμένεται να συζητηθούν στις αρχές του χρόνου στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του 6ου τμήματος.
Σύμφωνα με την προσφυγή του Γ. Κόκκα, η αγοράστρια εταιρεία της έκτασης – «φιλέτο» δεν είναι η Lamda, συμφερόντων Λάτση, αλλά μια «μια παντελώς άγνωστη εταιρεία ειδικού σκοπού του Λουξεμβούργου, η Hellinikon Global, της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο υπολείπεται των απαιτήσεων της όλης διαδικασίας παραχώρησης».
Πηγή