tromaktiko: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα πρώτα κρίσιμα μέτρα της συμφωνίας

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα πρώτα κρίσιμα μέτρα της συμφωνίας



Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα πρώτα μέτρα της συμφωνίας με τους εταίρους...


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει το skai.gr, το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει,  σε απόσυρση των διατάξεων για τις πρόωρες συντάξεις.

Παράλληλα, αφαιρείται από το κείμενο η αύξηση φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των προσωπικών εταιρειών, μεταφέροντας τη φορολόγηση στις ανώνυμες εταιρείες και τις ΕΠΕ, όπου ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται στο 29%, από 26%.

Στο κείμενο, που εντός της ημέρας αναμένεται να λάβει μέσω τηλεδιάσκεψης και την έγκριση των θεσμών, αναμένεται να συμπεριληφθεί και η διάταξη με την αύξηση της φορολόγησης στα ενοίκια από το 11% στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.

Προβλέπεται επίσης η αύξηση της εισφοράς υπέρ υγείας στις κύριες συντάξεις από το 4% στο 6% και η παράλληλη κατάργηση σταδιακά όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος, όπως ακριβώς ισχύει στο ΙΚΑ.

Συνολικά, το φορολογικό πακέτο ξεπερνά τα 3,1 δισεκ. ευρώ και περιλαμβάνει αύξηση σε όλα τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, ακτοπλοϊκών, αεροπορικών μεταφορών και τα κόμιστρα των ταξί, καθώς ο ΦΠΑ αυξάνεται στο 23%.

Στα αγαθά και υπηρεσίες που μετατάσσονται από τον μειωμένο (13%) στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) περιλαμβάνονται τα άνθη, ο καφές, το τσάι, διάφορα έλαια και λίπη, η εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, η εκμετάλλευση καφενείων, εστιατορίων κ.λπ., ενώ η διαμονή σε ξενοδοχεία κάμπινγκ κ.λπ. μετατάσσεται από το συντελεστή 6,5% στο συντελεστή 13%.

Επίσης, παύει η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τις υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται από τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αντιθέτως, δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα, τα τυριά, τη ζάχαρη, το κρέας και τα ζυμαρικά.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!