αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη από το Pennsylvania State University, για τις ανάγκες της οποίας συμμετείχαν 753 παιδιά, τα οποία οι επιστήμονες ακολούθησαν από τη νηπιακή τους ηλικία, μέχρι την ενηλικίωσή τους. Το αποτέλεσμα της μελέτης; Τα παιδιά που τα πήγαιναν καλύτερα στις κοινωνικές συναναστροφές τους, είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχουν ένα πτυχίο και μία αξιοπρεπή δουλειά, μέχρι την ηλικία των 25 ετών.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το να διδάσκουν οι γονείς στα παιδιά την έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης μπορεί να θέσει τη βάση για τη μελλοντική τους επαγγελματική και διαπροσωπική επιτυχία. Όπως λένε χαρακτηριστικά: «η μελέτη δείχνει ότι το να βοηθάμε τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες είναι το σημαντικότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τα προετοιμάσουμε για ένα υγιές μέλλον. Ήδη, από μικρή ηλικία, τα εφόδια αυτά μπορούν να προκαθορίσουν αν ένα παιδί θα πάει στο Πανεπιστήμιο ή στη φυλακή, αν θα καταλήξει να εργάζεται ή να έχει εθιστεί στα ναρκωτικά».
Πνεύμα συνεργασίας ήδη από το Νηπιαγωγείο
Για τις ανάγκες της μελέτης επιστρατεύτηκαν νηπιαγωγοί, οι οποίοι παρακολούθησαν και αξιολόγησαν παιδιά ηλικίας 5 ετών σε διάφορα επίπεδα (συναισθηματικά και κοινωνικά) και στη συνέχεια τα βαθμολόγησαν ανάλογα με τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Οι ερευνητές ακολούθησαν τα παιδιά 19 χρόνια μετά, λαμβάνοντας πληροφορίες για την εκπαίδευσή τους, την επαγγελματική τους κατάσταση και την πνευματική τους υγεία. Επίσης, κατέγραψαν ενδεχόμενα ποινικά τους παραπτώματα και/ή καταχρήσεις ουσιών.
Και τι βρήκαν; Ότι όσο πιο ψηλή βαθμολογία είχαν τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο, τόσο περισσότερες πιθανότητες εμφάνιζαν να έχουν πτυχίο, καριέρα και καλή οικογενειακή κατάσταση ως ενήλικες. Αντίστροφα, τα παιδιά με τις χαμηλές βαθμολογίες ήταν αυτά με ποινικό ιστορικό και καταχρήσεις.
Με λίγα λόγια, τα παιδιά που διαχειρίζονταν με επιτυχία τα συναισθήματά τους, τα πήγαιναν καλύτερα με τους γύρω τους και κατάφεραν να επιτύχουν σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.
Τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν, βέβαια, ότι μόνο τα παιδιά με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη προορίζονται για επιτυχία, πάντως δείχνουν ότι οι κοινωνικές δεξιότητες στα παιδικά χρόνια μπορεί να επηρεάσουν τη μετέπειτα πορεία της ζωής.
Έτσι, οι γονείς θα πρέπει να επέμβουν εγκαίρως αν βλέπουν ότι το παιδί τους δυσκολεύεται με τις κοινωνικές συναναστροφές του. Εξάλλου, οι κοινωνικές δεξιότητες και η συναισθηματική νοημοσύνη είναι επίκτητες αρετές και όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά τόσο πιο εύκολα μπορεί κανείς να τους τις εμφυσήσει.