Ελλάδας χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο στους μήνες της διακυβέρνησης του Τσίπρα. «Ο Βαρουφάκης ήταν ο πιο ακριβός ΥΠΟΙΚ στην Ιστορία» αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.
Η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου υπολογίζονταν σε 64 δισεκατομμύρια ευρώ πριν προκηρύξει ο Σαμαράς τις εκλογές που τελικά έχασε απ’ τον Αλέξη Τσίπρα. Στις 25 Ιουνίου, πριν καν εφαρμοστούν τα capital controls, το ποσό είχε μειωθεί κατά ένα τέταρτο.
Οι ελληνικές τράπεζες υπέφεραν επίσης. Τώρα οι ειδικοί υπολογίζουν πως θα χρειαστούν επιπλέον 25 δισεκατομμύρια ενώ ο μόνος λόγος που δεν έχουν κλείσει είναι επειδή έχουν πάρει 89 δις απ’ το ΕLA. Tα κόκκινα δάνεια αυξήθηκαν στα 36% μέχρι τον Απρίλιο (τώρα θα έχουν ανέβει ακόμα περισσότερο), ενώ η έξοδος στις αγορές που πέρσι ήταν μια πραγματικότητα φέτος μοιάζει πιο απίθανη από ποτέ.
«Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει γίνει μη βιώσιμο» λέει το ΔΝΤ στην ανάλυσή του, «εξαιτίας της χαλάρωσης που παρατηρήθηκε το τελευταίο 12μηνο. Αν προσθέσει κανείς όλη την οικονομική βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ο λογαριασμός αγγίζει το μισό τρισεκατομμύριο.
«Το ότι πήγαν τόσα λεφτά σε μια οικονομία που έχει 180 δις ΑΕΠ σημαίνει πως έγινε μια τεράστια μεταφορά πλούτου στη χώρα» υποστηρίζει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, απηχώντας την οργή χωρών που δανείζουν στην Ελλάδα, παρότι οι ίδιες είναι φτωχότερες. Η εμπειρία των διαπραγματεύσεων έχει ενοχλήσει πολλούς Ευρωπαίους, κάνοντάς τους να θεωρούν πως τελικά είναι ίσως φτηνότερο να αφήσει κανείς την Ελλάδα να φύγει απ’ την Ευρωζώνη, παρά να συνεχίσει να της δανείζει.