tromaktiko: ΕΚΤΑΚΤΟ: Επίσημη ανακοίνωση από το ΔΝΤ - Τι γίνεται από εδώ και πέρα;

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ: Επίσημη ανακοίνωση από το ΔΝΤ - Τι γίνεται από εδώ και πέρα;



Στη χορεία των κρατών όπως η Σομαλία, η Ζιμπάμπουε και το Σουδάν -που επί δεκαετίες σπαράσσεται και από εμφυλίους- συγκαταλέγεται πλέον και η Ελλάδα...
από τη στιγμή που και αυτή αθέτησε την πληρωμή των δόσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έληγαν στις 30 Ιουνίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς μάλιστα να έχει κατοχυρώσει καν πρώτα και την «ομπρέλα προστασίας» που είχε εδώ και πέντε χρόνια υπό το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά την έχασε στη 1 μετά μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος).

Είναι όμως και η μοναδική χώρα-μέλος της Ευρωζώνης που αθετεί πληρωμή της στο ΔΝΤ, προκαλώντας αντιδράσεις και εκνευρισμό σε Ουάσινγκτον και Ευρώπη.

Λίγη ώρα μετά τη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης, το ΔΝΤ με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν πλήρωσε τη δόση καθώς και ότι έλαβε το αίτημα της κυβέρνησης για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής κατί που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, «θα συζητηθεί».

Η επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ την οποία υπογράφει ο Τζέρι Ράις...


«Επιβεβαιώνω ότι η Ελλάδα δεν αποπλήρωσε τη δόση των 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Έχουμε εημερώσει το διοικητικό συμβούλιο ότι η χώρα είναι σε καθυστέρηση πληρωμής (arrears) και μπορεί, πλέον, να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ όταν καταστεί μη ληξιπρόθεσμη.

Επίσης θα πρέπει να επιβεβαιώσω ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε παράταση της σημερινής αποπληρωμής της, κάτι το οποίο το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συζητήσει εν ενθέτω χρόνο».

Διαδικαστικά, πρέπει πρώτα να ξημερώσει η Τετάρτη και η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη μη εξόφληση της δόσης. Κανονικά αυτό μπορούσε να το κάνει ένα μήνα μετά, αλλά θα το πράξει άμεσα!

Στη συνέχεια η Αθήνα θα έχει περιθώριο 30 ημερών για να αποπληρώσει την οφειλή, πληρώνοντας όμως και τόκους υπερημερίας ενώ απειλείται και με απώλεια του δικαιώματος ψήφου στο Δ.Σ. του Ταμείου (θα το κερδίσει άλλη χώρα).

Την κυβέρνηση πάντως τις ώρες αυτές απασχολεί περισσότερο η παράταση ή μη του ελληνικού προγράμματος, το δημοψήφισμα, το ό,τι οι τράπεζες στη χώρα παραμένουν κλειστές, χρόνος και χρήματα τελειώνουν, ενώ και η χώρα απειλείται να βρεθεί εκτός ευρώ.

Επιπλέον, στην κυβέρνηση θεωρούν την μη πληρωμή στο ΔΝΤ σαν μικρότερο «κακό» από τη μη πληρωμή των 6,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και Αύγουστο προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία, αν αντέχει η Ελλάδα ως τότε, θα είναι η 20η Ιουλίου και η πληρωμή του πρώτου «ακούρευτου» ομολόγου αξίας 3,45 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, ενώ τριάντα μέρες μετά πρέπει να πληρωθεί και το δεύτερο ύψους 3,1 δισ. ευρώ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!