tromaktiko: "Ψάχνονται" οι επενδυτές για τα πιστωτικά υπόλοιπα στις ΑΧΕ

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

"Ψάχνονται" οι επενδυτές για τα πιστωτικά υπόλοιπα στις ΑΧΕ



Του Βασίλη Γεώργα
Μπορεί η χρηματιστηριακή αγορά να είναι κλειστή λόγω της τραπεζικής αργίας, όμως τα τηλέφωνα  συνεχίζουν να χτυπούν καθημερινά στις χρηματιστηριακές από επενδυτές που...
αγωνιούν για τα πιστωτικά τους υπόλοιπα ή τα "ανοίγματα" που έχουν στους λογαριασμούς τους.

Ειδικά τα τελευταία 24ωρα που εντάθηκε η παραφιλολογία και τα σενάρια για πιθανό "κούρεμα" ή επιβολή έκτακτης φορολόγησης στις καταθέσεις, πολλοί επενδυτές έσπευσαν να πληροφορηθούν από τις χρηματιστηριακές για την τύχη των ρευστών διαθεσίμων που έχουν στους κωδικούς τους, ενώ αρκετοί ζητούν τη μεταφορά των πιστωτικών υπολοίπων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή την καταβολή των ρευστών σε μετρητά. Σε εξέλιξη, όμως, βρίσκεται από τις ΑΧΕ και η αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή η επικοινωνία με πελάτες προκειμένου να καλύψουν τυχόν χρεωστικά υπόλοιπα στο πλαίσιο του Τ+2, το ύψος των οποίων πάντως εκτιμάται ότι είναι αρκετά περιορισμένο σε σχέση με το παρελθόν. Σε ότι αφορά τα margins, εκπρόσωποι μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών σημειώνουν  ότι λόγω και των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες η έκθεση  των ΑΧΕ είναι περιορισμένη (σ.σ οι εταιρείες χρηματοδοτούν με ίδια κεφάλαια τον "αέρα" των πελατών τους) και τα οι δανειακές συμβάσεις που έχουν συναφθεί είναι διαχειρίσιμες και απόλυτα οχυρωμένες με collaterals.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι χρηματιστηριακές προχωρούν σε μεταφορά των υπολοίπων από κωδικούς στους καταθετικούς λογαριασμούς των πελατών στις τράπεζες. Οι μεταφορές αυτές των πιστωτικών υπολοίπων μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής γίνονται με βάση όρια που έχουν θέσει τα πιστωτικά ιδρύματα (π.χ άλλη τράπεζα έχει 50.000 ευρώ ανά πελάτη, άλλη 300.000 ευρώ κλπ).
Πληρωμές σε ρευστό δεν μπορούν να γίνουν πέραν του ποσού των 3.000 ευρώ ανά μήνα, όχι λόγω… capital controls αλλά επειδή αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Στην αγορά επικρατεί προβληματισμός και οι χρηματιστές δεν το κρατούν μυστικό ότι οι πελάτες τους ρωτούν για το ενδεχόμενο να επηρεαστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αν η κατάσταση εκτραχυνθεί, τα χρήματα που βρίσκονται κατατεθειμένα στις χρηματιστηριακές. Διαβεβαιώνουν, ωστόσο -στο βαθμό που μπορεί κανείς να δώσει τέτοιες "εγγυήσεις- ότι τα χρήματά δεν αντιμετωπίζουν διαφορετικό κίνδυνο από ό,τι αν ήταν κατατεθειμένα απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ένα ζήτημα που δημιουργείται με τα πιστωτικά υπόλοιπα των ΑΧΕ, είναι ότι αυτά τηρούνται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών που αθροίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ή και σε εκατομμύρια ευρώ. Ο κίνδυνος ενός "κουρέματος" ή της επιβολής έκτακτης φορολογίας πάνω σε αυτά τα ποσά που ξεπερνούν το όριο της εγγύησης των 100.000 ευρώ, είναι θεωρητικός σύμφωνα με εκπροσώπους χρηματιστηριακών, καθώς όλες οι ΑΧΕ φροντίζουν να έχουν ανά πάσα στιγμή πλήρη εικόνα και αποδεικτικά στοιχεία για τις εισροές και εκροές ανά πελάτη είτε σε έγχαρτη είτε σε ηλεκτρονική μορφή, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η αντιστοίχιση των χρημάτων ανά πελάτη.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!