Ο κ. Φωτίου ανέφερε στον «Φ» ότι η κατ' αρχήν ανταπόκριση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν θετική. Ο κ. Φωτίου εξήγησε πως θα δοθεί μεγάλο βάρος στο θέμα της ασφάλειας ώστε να αποφευχθούν παρατράγουδα λαμβανομένου υπ' όψιν ότι στο αεροπλάνο υπήρχαν εκρηκτικά τα οποία μεταφέρονταν στην Κύπρο για να χρησιμοποιηθούν από τους καταδρομείς που επέβαιναν σε αυτό.
Όπως μας ελέχθη, είναι άγνωστο σε ποια κατάσταση πιθανώς να βρίσκονται τα εκρηκτικά, αν δεν έχουν ήδη εκραγεί και καταστραφεί κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης του αεροπλάνου στο έδαφος.
Σημειώνεται, επίσης, πως στο αεροπλάνο είχε ξεσπάσει φωτιά και είναι πιθανόν κάποια από τα εκρηκτικά να καταστράφηκαν εν πτήσει.
Όσον αφορά την πιθανότητα εντοπισμού λειψάνων στα συντρίμμια του αεροπλάνου, τύπου Noratlas, υπάρχουν μάρτυρες που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν ενώ άλλοι εκφράζουν την αντίθετη άποψη και το ποιος έχει δίκιο θα αποδειχθεί στην πορεία.
Ωστόσο, ακόμη και αν κάποιος είναι σίγουρος ότι δεν υπάρχουν λείψανα στο αεροπλάνο, η απόφαση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είναι σαφής και ζητά από την Κυπριακή Δημοκρατία να αρχίσει εκσκαφές εντός του 2015. Η απόφαση του ΕΔΑΔ ελήφθη ύστερα από την προσφυγή δύο οικογενειών καταδρομέων που επέβαιναν στο αεροπλάνο.
Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως, πέραν της απαίτησης του ΕΔΑΔ, αποτελεί και ηθική υποχρέωση έναντι των ηρώων που έχασαν τη ζωή τους αλλά και των συγγενών τους η διενέργεια εκσκαφών.
Οι εκσκαφές αρχίζουν στις 27 τρέχοντος. Τμήμα του αεροπλάνου των καταδρομέων αναμένεται να τοποθετηθεί σε ειδικό χώρο όπου θα εκτεθεί μαζί με άλλα ευρήματα της αποστολής.