tromaktiko: ΕΠΕΙΓΟΝ! Προστατέψτε τον Αργύρη... [photo]

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΕΠΕΙΓΟΝ! Προστατέψτε τον Αργύρη... [photo]



Όπως φαίνεται έχει αρχίσει να...αντιστρέφεται το κλίμα για την συμπαθέστατη φώκια Monachus Monachus που εδώ και 2 περίπου χρόνια έχει γίνει μόνιμος κάτοικος της Σάμου και έχει γίνει διάσημη σε όλον τον κόσμο με το όνομα "Αργυρώ''λόγω και των καλών σχέσεων που έχει από την αρχή της εμφανισής της με τους ανθρώπους, αφού σε πολλές περιπτώσεις έβγαινε στους δρόμους ή ανέβαινε ακόμη και σε ξαπλώστρες προκειμένου να ξεκουραστεί!

Το τελευταίο όμως διάστημα, ο "Αργύρης"(πληροφορίες μας αναφέρουν ότι τελικά πρόκειται για αρσενικό) έχει κάνει δεκάδες επιθέσεις σε λουόμενους σε διάφορες παραλίες του νησιού τραυματίζοντας τους σε πολλές περιπτώσεις αρκετά σοβαρά!

Πριν από λίγες ημέρες τραυμάτισε 3 άτομα στην παραλία Κέδρος ενώ υπάρχουν ανάλογα περιστατικά και στην παραλία Γάγγου, αλλά και στο Κοκκάρι που οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο!

Οι απόψεις διίστανται σχετικά με την αλλαγή συμπεριφοράς του "Αργύρη" αφού κάποιοι λένε ότι το συγκεκριμένο θηλαστικό πιθανότατα λόγω της ενηλικίωσής του έχει αρχίσει να διεκδικεί τον χώρο του, ή πιθανόν έπεσε θύμα επίθεσης από άνθρωπο γι' αυτό και η αντίδρασή του αυτή!

Το θέμα πάντως είναι πως οι επιθέσεις στους ανθρώπους γίνονται όταν αυτοί κολυμπούν αμέριμνοι και κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη!

Υπεύθυνοι για την παρακολούθηση και την προστασία του "Αργύρη", είναι οι ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» που έχει έδρα την Σάμο και θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία του όμορφου θηλαστικού, αφού σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που θα θελήσουν να της κάνουν κακό!

Καλό θα είναι λοιπόν το "Αρχιπέλαγος" να αναλάβει μαζί με άλλους φορείς την μεταφορά της σε ανάλογο και πιο φυσικό περιβάλλον και να σταματήσει να την εκθέτει ως αξιοπερίεργο πειραματόζωο μέσα σε πολυσύχναστες παραλίες της πρωτεύουσας του νησιού...


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!