tromaktiko: "SOS" για τις επιταγές που έχουν λήξει εκπέμπουν οι φορείς της αγοράς

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

"SOS" για τις επιταγές που έχουν λήξει εκπέμπουν οι φορείς της αγοράς



Τη διευθέτηση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις λόγω...
«λήξης» των επιταγών που έχουν εκδώσει ζητούν με επιστολές του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου κάνει λόγο για «ωρολογιακή βόμβα» που απειλεί με καταστροφή χιλιάδες επιχειρηματίες οι οποίοι, "χωρίς να φέρουν την παραμικρή ευθύνη, καθώς οι κλειστές τράπεζες εμπόδιζαν την οποιαδήποτε ενέργεια από μέρους τους, έρχονται τώρα αντιμέτωποι με επιταγές που έχουν λήξει κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας και που πρέπει να καλυφθούν μέσα σε οκτώ ημέρες".

Από την πλευρά του ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι λόγω της παρατεταμένης τραπεζικής αργίας ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιταγών, εμπορικών συναλλαγών αξίας που ίσως ξεπερνούν σε τζίρο τα 6 δις ευρώ, που έχουν εκδοθεί και οπισθογραφηθεί από πολλές επιχειρήσεις, έχουν λήξει από 30/6 ή πρόκειται να λήξουν στο διάστημα έως 30/7. Με το υπάρχον καθεστώς, οι επιταγές αυτές θα πρέπει να εξοφληθούν εντός 8 ημερών από το άνοιγμα των τραπεζών. Με δεδομένη, ωστόσο, τη μαζική συσσώρευση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις και την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά, αυτό είναι αδύνατον πρακτικά και κατά συνέπεια είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί και άλλος χρόνος, τουλάχιστον ενός μήνα, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ισορροπήσει η αγορά.

Ο κ. Μίχαλος εξηγεί στην επιστολή του ότι είναι ταυτόχρονα αναγκαίο να υπάρξει ρύθμιση ώστε οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση, χωρίς δική τους υπαιτιότητα αλλά λόγω της τραπεζικής αργίας, να μην μπαίνουν στον Τειρεσία για το διάστημα μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στις τραπεζικές συναλλαγές.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!