tromaktiko: “Καμπάνες” για τις πλαστές βεβαιώσεις αιμοδοσίας σε 34 εργαζόμενους της ΔΕΗ

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

“Καμπάνες” για τις πλαστές βεβαιώσεις αιμοδοσίας σε 34 εργαζόμενους της ΔΕΗ



Ποινή φυλάκισης 5 μηνών- με τριετή αναστολή- για το αδίκημα της χρήσης πλαστού εγγράφου επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο... Κοζάνης σε 34 εργαζόμενους της ΔΕΗ, οι οποίοι κατηγορούνταν για κατάρτιση

και χρήση πλαστών εγγράφων (βεβαιώσεων αιμοδοσίας). Το δικαστήριο τούς απάλλαξε ωστόσο από την κατηγορία της «πλαστογραφίας με χρήση και κατ’ εξακολούθηση.»

Ειδικότερα οι 34 εργαζόμενοι της ΔΕΗ που εργάζονταν σε διάφορους εργασιακούς χώρους όπως στο Ορυχείο Κύριου Πεδίου της ΔΕΗ αλλά και στον ΑΗΣ Αμυνταίου, βρέθηκαν χθες Τετάρτη στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης καθώς κατηγορούνταν ότι την περίοδο 2012 – κάποιοι για το 2011 «κατήρτισαν πλαστά έγγραφα (βεβαιώσεις αιμοδοσίας) με σκοπό να παραπλανήσουν με τη χρήση τους άλλον σχετικά με γεγονότα που μπορούν να έχουν έννομες συνέπειες και στη συνέχεια έκαναν χρήση των εγγράφων αυτών», με σκοπό δηλαδή να πάρουν αιμοδοτικές άδειες από την εργασία τους. Η δίκη διακόπηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου και ολοκληρώθηκε σήμερα Πέμπτη και το δικαστήριο επέβαλλε την προαναφερόμενη ποινή.

Μιλώντας στον «Π» η συνήγορος κάποιων εκ των κατηγορουμένων, δικηγόρος Ελισάβετ Σπόντη, ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι που παρίσταντο με τους δικηγόρους τους- καθώς αρκετοί παρίσταντο με πληρεξούσιο- άσκησαν ήδη έφεση, σημειώνοντας μάλιστα ότι «εμείς ζητήσαμε από το δικαστήριο να επιβληθεί εφέσιμη ποινή ώστε να μπορούμε να ασκήσουμε έφεση και το δικαστήριο επέβαλλε το ελάχιστο της εφεσίμου ποινής», εκφράζοντας την ικανοποίησή της διότι το δικαστήριο με την απόφασή του δέχθηκε ότι δεν υπήρχε δόλος.

Η κ. Σπόντη εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι παραπέμφθηκαν να δικαστούν και οι 34 κατηγορούμενοι μαζί, καθώς όπως επισήμανε «ελάχιστους από τους κατηγορούμενους αφορούσε η κατηγορία «κατ’ εξακολούθηση,» ζήτημα το οποίο έθεσε άλλωστε στην αγόρευσή του και ο ίδιος ο εισαγγελέας.

Η υπόθεση πήρε τη δικαστική οδό μετά από μηνυτήρια αναφορά του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, καθώς κάποια στιγμή έπεσε στην αντίληψη εργαζομένων του νοσοκομείου ότι διακινούνταν βεβαιώσεις με κατ’ απομίμηση σφραγίδα του νοσοκομείου με τις οποίες οι κατηγορούμενοι φέρονταν ότι προσέφεραν αίμα και έκαναν χρήση πλαστού εγγράφου υποβάλλοντάς το στους αρμοδίους υπαλλήλους του ΛΚΔΜ προκειμένου να τους χορηγηθεί ειδική άδεια μετ’ αποδοχών.

Ακολούθησε σχετικός έλεγχος των αιμοδοτικών αδειών από τη διοίκηση του Λιγντικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας για να διαπιστωθεί εάν συνέπιπταν οι ημερομηνίες των βεβαιώσεων με τα αρχεία αιμοδοσιών του Μποδοσάκειου, καθώς η πλειοψηφία των βεβαιώσεων αιμοδοσίας φέρεται να είχε εκδοθεί από το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, αλλά και για κάποιες βεβαιώσεις που φέρεται να είχαν εκδοθεί από την αντίστοιχη αιμοδοτική υπηρεσία του νοσοκομείου “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης για κατάθεση αιμοπεταλίων.

Πάντως στις καταθέσεις τους στελέχη του ΛΚΔΜ που εξετάστηκαν ως μάρτυρες όπως ο ορυχειάρχης του Κυρίου Πεδίου Αντώνης Τσαλίδη, ο Τομεάρχης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΛΚΔΜ, Δημήτρης Μπαλτζής αλλά και η εκπρόσωπος της γραμματείας του ΛΚΔΜ Ευαγγελία Τσαντσαρίδου ανέφεραν ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν απασχολήσει την υπηρεσία τους, ότι δεν κατανοούν γιατί να προβούν στην πλαστογραφία και χρήση πλαστών εγγράφων για άδειες όταν πολλοί από αυτούς δεν προλαβαίνουν καν να πάρουν την άδεια και τα ρεπό που δικαιούνται, αλλά και ότι η ΔΕΗ επέβαλε τις πειθαρχικές ποινές με βάση τον κανονισμό προσωπικού, όπως επιβολή αργίας.

Στην εξέτασή της η πρώην πρόεδρος του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, Αναστασία Μπούρτζου, ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας αιμοδοσίας του Μποδοσάκειου σε κάποιες φιάλες αίματος δεν αντιστοιχούν τα αναγραφόμενα μπαρ κόουντ (κωδικοί), ενώ παραδέχθηκε ότι από τις πλαστές βεβαιώσεις αιμοδοσίας που φέρεται να εκδόθηκαν από το Μποδοσάκειο δεν υπάρχουν έννομες συνέπειες για το ίδιο το νοσοκομείο.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!