tromaktiko: Τι αλλάζει το Μνημόνιο 3 στα κόκκινα δάνεια;

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Τι αλλάζει το Μνημόνιο 3 στα κόκκινα δάνεια;



Γράφει ο Χρήστος Ηλ.Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών  
Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών σημαίνει...
ότι δεν υφίσταται καμία νομική προστασία του οφειλέτη.Οι διοικήσεις των τραπεζών και η κυβέρνηση,έχουν δεσμευτεί προφορικά ότι δεν θα υπάρξουν πλειστηριασμοί,όμως αυτό δεν έχει νομική αξία.Ιδίως,αν ξένες τράπεζες ή φορείς αγοράσουν το παθητικό κομμάτι των ελληνικών τραπεζών,δεν θα δεσμέυονται από την προφορική αυτή δέσμευση και θα προβαίνουν σε νόμιμους πλειστηριασμούς.Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ρητά προβλέπει ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται πλέον όχι με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων(όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα),αλλά με βάση τις εμπορικές αξίες.
Λιγότερες επιχειρήσεις  θα επωφεληθούν από τη νομοθετική ρύθμιση για τις μαζικές διευθετήσεις κόκκινων δανείων, από τη στιγμή που καθίσταται υποχρεωτική η εκ των προτέρων ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για να αποκτήσουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης στις τράπεζες.Υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να αρχίσουν πρώτα να ξαναπληρώνουν τα χρέη τους στο κράτος. ‘Εμμεσα όμως διασφαλίζει και τα συμφέροντα των τραπεζών.
Δημιουργείται  Δημόσια Αρχή Πιστοποίησης Φερεγγυότητας (Credit Bureau) η οποία θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί (από 1 έως 10) τον δανειολήπτη, ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί τις οφειλές του προς τις τράπεζες και το Δημόσιο. Η Αρχή αυτή θα χειρίζεται μια βάση δεδομένων στην οποία θα μπαίνουν στοιχεία από τον Τειρεσία, τις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία και στην βάση των οποίων θα προκύπτει το εάν ο οφειλέτης που ζητά υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου για ρύθμιση οφειλών δικαιούται να υπαχθεί ή όχι.
Η πρόταση για την Asset Management Company ουσιαστικά προσβλέπει στο να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα παίρνει τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία από τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα αναλαμβάνει εκείνος τον πιστωτικό κίνδυνο, τιτλοποιώντας τα «bad assets», με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό θεωρητικά θα ενισχύσει την κεφαλαιακή δομή των τραπεζών και θα επιτρέψει στα τραπεζικά ιδρύματα να επενδύσουν περισσότερα κεφαλαία τους σε νέα δάνεια.

Δεν έχει αποσαφηνισθεί το αν η Asset Management Company θα δίνει στις τράπεζες μετρητά σε αντάλλαγμα των χαρτοφυλακίων «κόκκινων» ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ή εγγυήσεις. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί με τι κεφάλαια θα προικοδοτηθεί η σχετική εταιρεία.

Το σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση κάποιων Ειρηνοδικείων της χώρας, ώστε να επιδικάζονται πιο γρήγορα οι πρόσφυγες των οφειλετών που κάνουν χρήση του νόμου Κατσέλη.

Έτσι, για την εκτίμηση της αξίας ενός του ακινήτου που κατάσχεται από τις Τράπεζες, προκειμένου να βγει σε πλειστηριασμό, λαμβάνεται υπόψη η εμπορική αξία του ακινήτου, όπως αυτή προσδιοριζόταν κατά το χρόνο της κατάσχεσης.  Ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιοριζόταν κατά το χρόνο της κατάσχεσης.
Με αυτό το νέο νομοθετικό πλαίσιο παρέχεται απερίφραστα η δυνατότητα στις Τράπεζες να προσδιορίζουν μικρές εμπορικές αξίες στα ακίνητα που πρόκειται να βγουν στο πλειστηριασμό.
Κάτι που είναι σε βάρος των δανειοληπτών. Και αυτό γιατί οι δανειολήπτες θα αποσβένουν μικρότερο ποσό χρέους, ενώ αντίθετα το κέρδος των Τραπεζών θα πολλαπλασιάζεται, αφού το υπόλοιπο της οφειλής του δανειολήπτη θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Παράλληλα, η δικαστική άμυνα των δανειοληπτών απέναντι στους πλειστηριασμούς περιορίζεται αισθητά έως και σχεδόν μηδενίζεται, ενώ ο χρόνος προσβολής των πράξεων που οδηγούν στην αναγκαστική εκτέλεση είναι πλέον ασφυκτικός.
Δηλαδή,με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο όλες οι πράξεις της προδικασίας και κύριας διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι και το σημείο της κατάσχεσης μπορούσαν να προσβληθούν μέσα σε 45 ημέρες. Με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας οι προθεσμίες αυτές περιορίζονται στις 15 ημέρες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η δικαστική άμυνα του δανειολήπτη, μέσω του δικηγόρου του, να είναι ελλιπής και ατελής.Τέλος,η προθεσμία προσβολής του πλειστηριασμού των ακινήτων περιορίζεται από τις 90 στις 60 ημέρες από τη μεταγραφή της σχετικής κατακυρωτικής έκθεσης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!