tromaktiko: Ζαλάδα: Αίτια αθώα και ανησυχητικά...

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Ζαλάδα: Αίτια αθώα και ανησυχητικά...



Ο στομαχικός ίλιγγος, η απότομη ζαλάδα ή η σκοτοδίνη έχουν...
ταλαιπωρήσει τους πάντες σε βάση συχνή ή μεμονωμένα. Η ζάλη είναι σύμπτωμα κοινό και ενοχλητικό, που μπορεί να συνοδεύεται από πλήθος άλλων συμπτωμάτων. Ποια είναι, όμως, τα συνήθη αίτια της ζαλάδας και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε;

Τι είναι

Διαφορετικές παθήσεις ή σύνδρομα μπορούν να προκαλέσουν ζαλάδες ή ιλίγγους. Εν γένει, ο όρος ζάλη χρησιμοποιείται για να περιγράψει συμπτώματα όπως αίσθηση περιστροφής, αστάθεια, τάση για λιποθυμία, ναυτία, θόλωση όρασης ή ακόμη και διανοητική σύγχυση.

Κάποια τμήματα του νευρικού συστήματος ευθύνονται για την αίσθηση της ισορροπίας –όπως το εσωτερικό των αυτιών ή τα μάτια. Όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει αντικρουόμενα μηνύματα από τους… πομπούς ισορροπίας του οργανισμού, δημιουργείται το αίσθημα της ζαλάδας.

Πιθανές αιτίες

Όσο κοινό σύμπτωμα κι αν είναι η ζαλάδα, δεν παύει να είναι σύμπτωμα: δηλαδή να υποδεικνύει κάτι, να μαρτυρά μια δυσλειτουργία είτε σχετικά αμελητέα, είτε ανησυχητική. Γι’ αυτό είναι πρωτεύον να εξετάσετε τις αιτίες που την δημιουργούν, απευθυνόμενοι στον γιατρό που εμπιστεύεστε.

Αθώες

Όπως γράφει σε άρθρο της η ειδική παθολόγος Μοσχοβάκη Αναστασία, η αίσθηση της ισορροπίας ρυθμίζεται από ποικιλία παραγόντων: την αρτηριακή πίεση του αίματος, την αιμάτωση του εγκεφάλου, αλλά και τα τρία αισθητήρια συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, που εξυπηρετούν τον προσανατολισμό του.

Σύμφωνα με την ειδικό ενίοτε η ζάλη δεν είναι σύμπτωμα ανησυχητικό. «Υπάρχουν περιπτώσεις, που η ζάλη προκαλείται από καλοήθεις διαταραχές των ανωτέρω σταθεροποιητικών συστημάτων» σημειώνει καθησυχαστικά η ειδική παθολόγος. Τέτοιες αθώες περιπτώσεις είναι:

Η καλοήθης ορθοστατική υπόταση

Η ναυτία ταξιδιού

Η ασυνήθιστη θέση της κεφαλής για αρκετή ώρα

Τα αγχώδη σύνδρομα –τα οποία είναι φυσικά άκρως ανησυχητικά, αλλά όχι στο πλαίσιο της παθολογίας που εξετάζουμε.

Η αϋπνία και η αφυδάτωση (λόγω εμετού, διάρροιας κ.α.)

Οι καταχρήσεις: το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση καφέ, αλκοόλ ή άλλων τοξικών ουσιών.




Ανησυχητικές

Υπόταση

Μία από τις αιτίες δημιουργίας της ζάλης είναι η πτώση της αρτηριακής πίεσης. Οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια υπόταση, υποφέρουν συχνά από ζαλάδες και σκοτοδίνες. Αντίστοιχα, η ξαφνική απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει πτώση της πίεσης και ξαφνική ζαλάδα.

Αναιμία

Η αναιμία, ήτοι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό, δημιουργεί αίσθηση αδυναμίας και ατονίας. Αν, λοιπόν, οι ζαλάδες είναι συχνές και η ενέργειά σας γενικά πεσμένη, φροντίστε να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Σε σπάνιες περιπτώσεις η αίσθηση του ιλίγγου μπορεί να οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Σ΄αυτήν την περίπτωση ο ίλιγγος συνοδεύεται από άλλα, χαρακτηριστικότερα, συμπτώματα όπως η αδυναμία ή το μούδιασμα της μία πλευράς, σύγχυση, αιφνίδιο πόνο κ.α. Ωστόσο η ναυτία, η ζάλη και η δυσκολία στο περπάτημα αποτελούν σημεία του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Καρδιακά-κυκλοφορικά προβλήματα

Η ζαλάδα είναι ενίοτε σύμπτωμα σοβαρών καρδιακών προβλημάτων. Οι διαταραχές στην κυκλοφορία του αίματος επηρεάζουν την αιμάτωση του εγκεφάλου. Η σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης (καταπληξία) και η καρδιακή προσβολή, ενδέχεται να προκαλέσουν ζαλάδα. Ωστόσο, στις περιπτώσεις σοβαρών καρδιακών παθήσεων, τα συμπτώματα δεν θα σταματήσουν στη ζαλάδα –ταχυκαρδία, αδυναμία ομιλίας, απώλεια όρασης και έντονη δυσφορία είναι μερικά ακόμη από τα συμπτώματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η πιο γλυκιά ζαλάδα

Οι πρωινές ναυτίες είναι από τα πιο συνηθισμένα πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης. Συνήθως εμφανίζονται μετά την έκτη εβδομάδα κύησης και μαρτυρούν ότι μέσα σας δημιουργείται ένας καινούριος άνθρωπος!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!