απόφαση για λήψη περιοριστικών μέτρων στην παροχή νερού.
Οι μονάδες αφαλάτωσης, που δημιουργήθηκαν για να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα, δεν ήταν ικανές από μόνες τους να φέρουν την υποσχόμενη απεξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες. Αυτό διότι ταυτόχρονα με τις μονάδες αφαλάτωσης θα έπρεπε να δημιουργηθεί και η ανάλογη υποδομή σε έργα.
Η πρωτεύουσα, όπως και η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου αντιμετώπιζαν διαχρονικά ένα μεγάλο κίνδυνο όσον αφορά την υδροδότησή τους. Η εξάρτησή τους από έναν και μόνο αγωγό μεταφοράς νερού εγκυμονούσε τον κίνδυνο οι περιοχές αυτές να μείνουν κάποια στιγμή χωρίς νερό.
Ιδιαίτερα για την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, η οποία ταυτόχρονα δεν διέθετε ούτε και αποθηκευτικούς χώρους, το πρόβλημα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο, καθώς οι προεκτάσεις ενός προβλήματος υδροδότησης θα ήταν ευρύτερες από τις επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία.
Πρόσφατα, οι κίνδυνοι αυτοί έγιναν ακόμη πιο ορατοί και για τις δύο περιπτώσεις από διαφορετικές βλάβες που σημειώθηκαν τόσο στον αγωγό της Τερσεφάνου που μεταφέρει νερό στην Υδατοπρομήθεια Λευκωσίας όσο και στον αγωγό που μεταφέρει νερό στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.
Η λύση στο πρόβλημα υδροδότησης των δύο αυτών περιοχών θα δοθεί μόνο με την κατασκευή των αγωγών με τις οποίες θα ενώνεται η περιοχή και με την αντίστοιχη μονάδα αφαλάτωσης. Οι σχεδιασμοί προχωρούν και τα επόμενα χρόνια αναμένεται η ολοκλήρωση των έργων. Αρχικά της κατασκευής του αγωγού Βασιλικού-Λευκωσίας που θα ενώνει την υδατοπρομήθεια της πρωτεύουσας και μια σειρά κοινοτήτων της δυτικής Λευκωσίας με τη μονάδα αφαλάτωσης Βασιλικού και εν συνεχεία της κατασκευή του αγωγού που θα ενώνει τη μονάδα αφαλάτωσης Δεκέλειας με την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.
Ταυτόχρονα ωστόσο με τα δύο αυτά έργα, η ολοκλήρωση της υδατικής πολιτικής θα γίνει και με τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού. Προς τον σκοπό αυτό, δρομολογείται παράλληλα και το έργο αντικατάστασης της υδροδότησης χαμηλών χωριών της επαρχίας Πάφου.
Έργο αγωγού Βασιλικός-Λευκωσία
Πρόκειται για το μεγαλύτερο υδατικό έργο το οποίο θα επιλύσει και το πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζει η επαρχία Λευκωσίας, εξαιτίας της εξάρτησής της σε μεγάλο βαθμό από τον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τερσεφάνου.
Το μέγεθος των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την εξάρτηση της Λευκωσίας από τον συγκεκριμένο αγωγό διεφάνη τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Λευκωσία έμεινε για δύο 24ωρα χωρίς νερό, εξαιτίας μιας βλάβης σε βαλβίδα του αγωγού.
Η κατασκευή του αγωγού που θα ενώνει σε πρώτη φάση την υδατοπρομήθεια Λευκωσίας με τη μονάδα αφαλάτωσης Βασιλικού και εν συνεχεία με τις κοινότητες της δυτικής περιοχής Λευκωσίας θα δώσει οριστικά τέλος στο πρόβλημα, καθώς το έργο θα καλύπτει τις ανάγκες σε νερό για τα επόμενα 30 χρόνια, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.
Το έργο περιλαμβάνει αγωγούς συνολικού μήκους 150χλμ, αντλιοστάσια, διυλιστήρια και δεξαμενές νερού και θα μεταφέρει ποσότητα 60 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού την ημέρα.
Συγκεκριμένα, το έργο χωρίζεται σε τρεις φάσεις:
● «Φάση Α»: Αφορά το κυρίως μέρος του έργου που περιλαμβάνει την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει το νερό από τη μονάδα αφαλάτωσης Βασιλικού προς τις δεξαμενές του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την κατασκευή του αγωγού από το Βασιλικό μέχρι το ΣΥΛ μαζί με τα αντλιοστάσια.
Τα έργα υποδομής αφορούν την κατασκευή σωληναγωγών μεταφοράς νερού διαφόρων διαμέτρων συνολικού μήκους 70,3 km, δεξαμενές ρύθμισης και αντλιοστάσια.
Το έργο θα συμπληρωθεί με την αναβάθμιση του υφιστάμενου αντλιοστασίου του Κόρνου το οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται ως εναλλακτική ή πρόσθετη πηγή υδροδότησης.
● «Φάση Β»: Η δεύτερη φάση του έργου αφορά την κατασκευή του αγωγού ο οποίος θα ενώνεται με τον κύριο αγωγό, από την περιοχή Τσερίου μέχρι την περιοχή Ταμασού και συγκεκριμένα στις κοινότητες Καπέδων και Κλήρου.
Περιλαμβάνει την κατασκευή υποστηρικτικών έργων υποδομής (αγωγοί, αντλιοστάσια, δεξαμενές), για τη μεταφορά του νερού σε 30 κοινότητες της δυτικής επαρχίας Λευκωσίας. Η φάση αυτή προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2020.
Μέχρι σήμερα έχει γίνει χάραξη της πορείας του αγωγού και τοπογραφία. Η τοποθέτηση του αγωγού, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, γίνεται παράλληλα του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού.
Αυτό γίνεται για καθαρά πρακτικούς λόγους, αφού η περιοχή αυτή αφορά ήδη απαλλοτριωμένη γη. Συνεπώς δεν θα υπάρχει ούτε οικονομικό κόστος ούτε κόστος σε χρόνο, αφού δεν θα χρειαστεί να προηγηθεί και η διαδικασία για απαλλοτρίωση. Ήδη το μεγαλύτερο μέρος της τοπιογράφησης του αγωγού έχει γίνει, όσον αφορά τη «Φάση Α», που αφορά και το κύριο μέρος του έργου.
Παράλληλα, έχουν εξασφαλιστεί η συγκατάθεση του επάρχου για τοποθέτηση αγωγών εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης υφιστάμενων αγωγών, καθώς επίσης και άδεια από το Τμήμα Δημοσίων Έργων για τοποθέτηση του προτεινόμενου αγωγού εντός του δρόμου. Επιπλέον, έχει εξασφαλιστεί η συγκατάθεση των κοινοτήτων για διέλευση αγωγών από τις οικιστικές ζώνες και ταυτόχρονα έχει γίνει έλεγχος αν υπάρχουν άλλες υπηρεσίες σε προτεινόμενη πορεία για να μετακινηθούν.
Πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 3 Αυγούστου, έγινε από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων η προκήρυξη των προσφορών για την κατασκευή της α΄ φάσης του έργου, η οποία αναμένεται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς να ολοκληρωθεί το 2018, χωρίς να αποκλείεται αυτό να γίνει νωρίτερα εάν δεν προκύψουν οποιαδήποτε διαδικαστικά προβλήματα.
Έργο «Κοκκινόκρεμμος» για υδροδότηση των Κοκκινοχωριών
Η περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα υδροδότησης, όχι μόνο εξαιτίας της εξάρτησης της από το νότιο αγωγό, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης αποχετευτικών χώρων.
Πρόσφατα αντιμετωπίστηκε και σε αυτή την περιοχή πρόβλημα υδροδότησης, το οποίο ωστόσο, για καλή τύχη όλων, δεν κράτησε αρκετές ώρες. Με την κατασκευή του νέου αγωγού, θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού διάμετρου 800mm συνολικού μήκους 26 χιλιομέτρων από την υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης Δεκέλειας προς την περιοχή Κοκκινόκρεμμος καθώς και την κατασκευή δεξαμενών συνολικής χωριτικότητας 40.000 κ.μ. νερού στην περιοχή αυτή.
Το έργο «Κοκκινόκρεμμος» αποσκοπεί στην ικανοποίηση των υδρευτικών αναγκών της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου (Αγία Νάπα, Παραλίμνι, Δερύνεια και Σωτήρα) και στη βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος παροχής πόσιμου νερού τόσο στις πιο πάνω τουριστικές περιοχές όσο και στις άλλες κοινότητες των Κοκκινοχωριών και της επαρχίας Λάρνακας.
Οι προβλεπόμενες δεξαμενές θα είναι ικανές να παρέχουν ασφάλεια υδατοπρομήθειας 48 ωρών στους μήνες αιχμής έναντι των μόλις 4 ωρών που παρέχονται σήμερα, ενώ ο καινούριος αγωγός μεταφοράς θα ενισχύσει την αξιοπιστία του δικτύου διανομής νερού, το οποίο σήμερα τροφοδοτείται μόνο μέσω του πεπαλαιωμένου αγωγού Χοιροκοιτίας-Φρενάρους.
Ο νέος αγωγός μεταφοράς και οι δεξαμένες αποθήκευσης στον Κοκκινόκρεμμο θα διασυνδεθούν με το υφιστάμενο σύστημα υδατοπρομήθειας με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές εξοικονομήσεις στην κατανάλωση ενέργειας και συνεπακόλουθα στα λειτουργικά έξοδα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έγινε για το έργο, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων θα ολοκληρώσει εντός του Αυγούστου 2015 τις τοπογραφικές εργασίες για την αποτύπωση της πορείας του αγωγού και του χώρου κατασκευής των δεξαμενών. Η Υπηρεσία Μελετών του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων θα εκπονήσει εσωτερικά μελέτη για την τοποθέτηση των αγωγών. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου 2016.
Το πρώτο τρίμηνο του 2016 επίσης, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, θα προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή τουλάχιστον μίας δεξαμενής αποθήκευσης νερού χωρητικότητας 10.000 κ.μ. νερού. Το δεύτερο τρίμηνο του 2016 το ΤΑΥ θα προκηρύξει διαγωνισμό για προμήθεια υλικών τμήματος του αγωγού μεταφοράς, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2017 αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες τοποθέτησης του σωληναγωγού.
Πάφος: Αντικατάσταση αγωγών χαμηλών χωριών
Με βάση τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων σε δειγματοληψίες πόσιμου νερού από κυβερνητικούς αγωγούς που έγιναν κατά το 2014, αποφασίστηκε από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να γίνει προγραμματισμός για την ανατικατάσταση των αγωγών που έχουν ασφαλτική κάλυψη.
Στην επαρχία Πάφου, όπου λειτουργούς εφτά Κυβερνητικά Υδατικά Έργα (ΚΥΕ) για διανομή πόσιμου νερού, το ΚΥΕ Χαμηλών Χωριών Πάφου διαλαμβάνει αγωγού Φ300mm με ασφαλτική επικάλυψη σε τμήμα του μήκους 6 Km περίπου.
Υπενθυμίζεται ότι, το ομώνυμο ΚΥΕ μέσω αξιοποίησης των 11 γεωτρήσεων που βρίσκονται στον ποταμό Ξερό, στα διοικητικά όρια της κοινότητας Νάτας εξυπηρετεί τις πιο κάτω κοινότητες με ετήσια παροχή νερού που προσεγγίζει τα 1.500.000 κ.μ. νερού: Νατά, Αναρίτα, Αγία Βαρβάρα, Περιοχή Ανατολικού, Αγία Μαρινούδα, Κολώνη, Δήμος Γεροσκήπου, Κονιά, Μαραθούντα, Επισκοπή, Άρμου, Μέσα Χωριό, Μεσόγη, Τρεμιθούσα και Έμπα.
Σημειώνεται ότι η σημερινή άρδευση μεγάλου τμήματος του αγωγού των Χαμηλών Χωριών συντρέχει με την όδευση του κύριου Αγωγού μεταφοράς ΚΥΕ Ευρύτερης Περιοχής Πάφου Φ700.
Το ΚΥΕ Ευρύτερης Περιοχής Πάφου καλύπτει τις ακόλουθες κοινότητες- δήμους με ετήσια παροχή νερού που προσεγγίζει τα 6.500.000 κ.μ. νερού: Αναρίτα, Τίμη, Αχέλεια, Δήμος Γεροσκήπου, Κόνια, Δήμος Πάφου, Έμπα, Χλώρακα, Τάλα, Λέμπα, Κισσόνεργα, Δήμος Πέγειας.
Η προφανής σημασία των υπό αναφορά Έργων στην κάλυψη των υδατικών αναγκών επιβάλλει όπως η προγραμματιζόμενη αντικατάσταση λάβει υπόψη τα πιο κάτω:
● Ανάγκη αντικατάσταση και τμημάτων του αγωγού Φ700 του ΚΥΕ Ευρύτερης Περιοχής σε σημεία όπου οι κατασκευαστικές εργασίες το επιβάλλουν.
● Σύνδεση των δύο ΚΥΕ για σκοπούς ευελιξίας στην εναλλαγή μεταφοράς νερού από το ένα δίκτυο στο άλλο, έτσι ώστε σε περίπτωση βλάβης να μην αποκόπτεται εντελώς η παροχή νερού.
● Μελλοντικές ανάγκες που θα προκύψουν μεσοπρόθεσμα από την οικοδομική ανάπτυξη και τη μέχρι σήμερα αναθεώρηση των Πολεοδομικών Ζωνών.
Με βάση τα πιο πάνω, προτείνεται η αντικατάσταση του τμήματος του αγωγού των Χαμηλών Χωριών Πάφου με ασφαλτική επικάλυψη μήκους 6 χλμ. περίπου με νέο αγωγό από ελατό χυτοσίδηρο διαμέτρου Φ500mm και τμηματική αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού της Ευρύτερης Περιοχής σε σημεία που αυτό επιβάλλεται. Η αντικατάσταση αυτή ορίζεται από την Αγία Βαρβάρα μέχρι τη Γεροσκήπου.
Κουγιάλης: Επιλύονται διαχρονικά προβλήματα
Η επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αστικές περιοχές της Κύπρου αποτελεί πολιτική προτεραιότητας για την κυβέρνηση, δήλωσε στον «Φ» ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης.
«Είναι από τη μια το έργο του Βασιλικού το οποίο θα επιλύσει το πρόβλημα που παρουσιάζει η υδροδότησης σε ολόκληρη την επαρχία Λευκωσίας. Το έργο εξασφαλίζει απρόσκοπτη υδροδότηση και με εναλλακτική μέθοδο υδροδότησης της επαρχίας ολόκληρης και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες για την επόμενη 30ετία», ανέφερε.
Η πρωτεύουσα, όπως και η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου αντιμετώπιζαν διαχρονικά ένα μεγάλο κίνδυνο όσον αφορά την υδροδότησή τους. Η εξάρτησή τους από έναν και μόνο αγωγό μεταφοράς νερού εγκυμονούσε τον κίνδυνο οι περιοχές αυτές να μείνουν κάποια στιγμή χωρίς νερό.
Ιδιαίτερα για την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, η οποία ταυτόχρονα δεν διέθετε ούτε και αποθηκευτικούς χώρους, το πρόβλημα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο, καθώς οι προεκτάσεις ενός προβλήματος υδροδότησης θα ήταν ευρύτερες από τις επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία.
Πρόσφατα, οι κίνδυνοι αυτοί έγιναν ακόμη πιο ορατοί και για τις δύο περιπτώσεις από διαφορετικές βλάβες που σημειώθηκαν τόσο στον αγωγό της Τερσεφάνου που μεταφέρει νερό στην Υδατοπρομήθεια Λευκωσίας όσο και στον αγωγό που μεταφέρει νερό στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.
Η λύση στο πρόβλημα υδροδότησης των δύο αυτών περιοχών θα δοθεί μόνο με την κατασκευή των αγωγών με τις οποίες θα ενώνεται η περιοχή και με την αντίστοιχη μονάδα αφαλάτωσης. Οι σχεδιασμοί προχωρούν και τα επόμενα χρόνια αναμένεται η ολοκλήρωση των έργων. Αρχικά της κατασκευής του αγωγού Βασιλικού-Λευκωσίας που θα ενώνει την υδατοπρομήθεια της πρωτεύουσας και μια σειρά κοινοτήτων της δυτικής Λευκωσίας με τη μονάδα αφαλάτωσης Βασιλικού και εν συνεχεία της κατασκευή του αγωγού που θα ενώνει τη μονάδα αφαλάτωσης Δεκέλειας με την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.
Ταυτόχρονα ωστόσο με τα δύο αυτά έργα, η ολοκλήρωση της υδατικής πολιτικής θα γίνει και με τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού. Προς τον σκοπό αυτό, δρομολογείται παράλληλα και το έργο αντικατάστασης της υδροδότησης χαμηλών χωριών της επαρχίας Πάφου.
Έργο αγωγού Βασιλικός-Λευκωσία
Πρόκειται για το μεγαλύτερο υδατικό έργο το οποίο θα επιλύσει και το πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζει η επαρχία Λευκωσίας, εξαιτίας της εξάρτησής της σε μεγάλο βαθμό από τον αγωγό μεταφοράς νερού από την Τερσεφάνου.
Το μέγεθος των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την εξάρτηση της Λευκωσίας από τον συγκεκριμένο αγωγό διεφάνη τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Λευκωσία έμεινε για δύο 24ωρα χωρίς νερό, εξαιτίας μιας βλάβης σε βαλβίδα του αγωγού.
Η κατασκευή του αγωγού που θα ενώνει σε πρώτη φάση την υδατοπρομήθεια Λευκωσίας με τη μονάδα αφαλάτωσης Βασιλικού και εν συνεχεία με τις κοινότητες της δυτικής περιοχής Λευκωσίας θα δώσει οριστικά τέλος στο πρόβλημα, καθώς το έργο θα καλύπτει τις ανάγκες σε νερό για τα επόμενα 30 χρόνια, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.
Το έργο περιλαμβάνει αγωγούς συνολικού μήκους 150χλμ, αντλιοστάσια, διυλιστήρια και δεξαμενές νερού και θα μεταφέρει ποσότητα 60 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού την ημέρα.
Συγκεκριμένα, το έργο χωρίζεται σε τρεις φάσεις:
● «Φάση Α»: Αφορά το κυρίως μέρος του έργου που περιλαμβάνει την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει το νερό από τη μονάδα αφαλάτωσης Βασιλικού προς τις δεξαμενές του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την κατασκευή του αγωγού από το Βασιλικό μέχρι το ΣΥΛ μαζί με τα αντλιοστάσια.
Τα έργα υποδομής αφορούν την κατασκευή σωληναγωγών μεταφοράς νερού διαφόρων διαμέτρων συνολικού μήκους 70,3 km, δεξαμενές ρύθμισης και αντλιοστάσια.
Το έργο θα συμπληρωθεί με την αναβάθμιση του υφιστάμενου αντλιοστασίου του Κόρνου το οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται ως εναλλακτική ή πρόσθετη πηγή υδροδότησης.
● «Φάση Β»: Η δεύτερη φάση του έργου αφορά την κατασκευή του αγωγού ο οποίος θα ενώνεται με τον κύριο αγωγό, από την περιοχή Τσερίου μέχρι την περιοχή Ταμασού και συγκεκριμένα στις κοινότητες Καπέδων και Κλήρου.
Περιλαμβάνει την κατασκευή υποστηρικτικών έργων υποδομής (αγωγοί, αντλιοστάσια, δεξαμενές), για τη μεταφορά του νερού σε 30 κοινότητες της δυτικής επαρχίας Λευκωσίας. Η φάση αυτή προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2020.
Μέχρι σήμερα έχει γίνει χάραξη της πορείας του αγωγού και τοπογραφία. Η τοποθέτηση του αγωγού, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, γίνεται παράλληλα του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού.
Αυτό γίνεται για καθαρά πρακτικούς λόγους, αφού η περιοχή αυτή αφορά ήδη απαλλοτριωμένη γη. Συνεπώς δεν θα υπάρχει ούτε οικονομικό κόστος ούτε κόστος σε χρόνο, αφού δεν θα χρειαστεί να προηγηθεί και η διαδικασία για απαλλοτρίωση. Ήδη το μεγαλύτερο μέρος της τοπιογράφησης του αγωγού έχει γίνει, όσον αφορά τη «Φάση Α», που αφορά και το κύριο μέρος του έργου.
Παράλληλα, έχουν εξασφαλιστεί η συγκατάθεση του επάρχου για τοποθέτηση αγωγών εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης υφιστάμενων αγωγών, καθώς επίσης και άδεια από το Τμήμα Δημοσίων Έργων για τοποθέτηση του προτεινόμενου αγωγού εντός του δρόμου. Επιπλέον, έχει εξασφαλιστεί η συγκατάθεση των κοινοτήτων για διέλευση αγωγών από τις οικιστικές ζώνες και ταυτόχρονα έχει γίνει έλεγχος αν υπάρχουν άλλες υπηρεσίες σε προτεινόμενη πορεία για να μετακινηθούν.
Πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 3 Αυγούστου, έγινε από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων η προκήρυξη των προσφορών για την κατασκευή της α΄ φάσης του έργου, η οποία αναμένεται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς να ολοκληρωθεί το 2018, χωρίς να αποκλείεται αυτό να γίνει νωρίτερα εάν δεν προκύψουν οποιαδήποτε διαδικαστικά προβλήματα.
Έργο «Κοκκινόκρεμμος» για υδροδότηση των Κοκκινοχωριών
Η περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα υδροδότησης, όχι μόνο εξαιτίας της εξάρτησης της από το νότιο αγωγό, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης αποχετευτικών χώρων.
Πρόσφατα αντιμετωπίστηκε και σε αυτή την περιοχή πρόβλημα υδροδότησης, το οποίο ωστόσο, για καλή τύχη όλων, δεν κράτησε αρκετές ώρες. Με την κατασκευή του νέου αγωγού, θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού διάμετρου 800mm συνολικού μήκους 26 χιλιομέτρων από την υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης Δεκέλειας προς την περιοχή Κοκκινόκρεμμος καθώς και την κατασκευή δεξαμενών συνολικής χωριτικότητας 40.000 κ.μ. νερού στην περιοχή αυτή.
Το έργο «Κοκκινόκρεμμος» αποσκοπεί στην ικανοποίηση των υδρευτικών αναγκών της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου (Αγία Νάπα, Παραλίμνι, Δερύνεια και Σωτήρα) και στη βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος παροχής πόσιμου νερού τόσο στις πιο πάνω τουριστικές περιοχές όσο και στις άλλες κοινότητες των Κοκκινοχωριών και της επαρχίας Λάρνακας.
Οι προβλεπόμενες δεξαμενές θα είναι ικανές να παρέχουν ασφάλεια υδατοπρομήθειας 48 ωρών στους μήνες αιχμής έναντι των μόλις 4 ωρών που παρέχονται σήμερα, ενώ ο καινούριος αγωγός μεταφοράς θα ενισχύσει την αξιοπιστία του δικτύου διανομής νερού, το οποίο σήμερα τροφοδοτείται μόνο μέσω του πεπαλαιωμένου αγωγού Χοιροκοιτίας-Φρενάρους.
Ο νέος αγωγός μεταφοράς και οι δεξαμένες αποθήκευσης στον Κοκκινόκρεμμο θα διασυνδεθούν με το υφιστάμενο σύστημα υδατοπρομήθειας με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές εξοικονομήσεις στην κατανάλωση ενέργειας και συνεπακόλουθα στα λειτουργικά έξοδα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έγινε για το έργο, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων θα ολοκληρώσει εντός του Αυγούστου 2015 τις τοπογραφικές εργασίες για την αποτύπωση της πορείας του αγωγού και του χώρου κατασκευής των δεξαμενών. Η Υπηρεσία Μελετών του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων θα εκπονήσει εσωτερικά μελέτη για την τοποθέτηση των αγωγών. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου 2016.
Το πρώτο τρίμηνο του 2016 επίσης, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, θα προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή τουλάχιστον μίας δεξαμενής αποθήκευσης νερού χωρητικότητας 10.000 κ.μ. νερού. Το δεύτερο τρίμηνο του 2016 το ΤΑΥ θα προκηρύξει διαγωνισμό για προμήθεια υλικών τμήματος του αγωγού μεταφοράς, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2017 αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες τοποθέτησης του σωληναγωγού.
Πάφος: Αντικατάσταση αγωγών χαμηλών χωριών
Με βάση τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων σε δειγματοληψίες πόσιμου νερού από κυβερνητικούς αγωγούς που έγιναν κατά το 2014, αποφασίστηκε από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να γίνει προγραμματισμός για την ανατικατάσταση των αγωγών που έχουν ασφαλτική κάλυψη.
Στην επαρχία Πάφου, όπου λειτουργούς εφτά Κυβερνητικά Υδατικά Έργα (ΚΥΕ) για διανομή πόσιμου νερού, το ΚΥΕ Χαμηλών Χωριών Πάφου διαλαμβάνει αγωγού Φ300mm με ασφαλτική επικάλυψη σε τμήμα του μήκους 6 Km περίπου.
Υπενθυμίζεται ότι, το ομώνυμο ΚΥΕ μέσω αξιοποίησης των 11 γεωτρήσεων που βρίσκονται στον ποταμό Ξερό, στα διοικητικά όρια της κοινότητας Νάτας εξυπηρετεί τις πιο κάτω κοινότητες με ετήσια παροχή νερού που προσεγγίζει τα 1.500.000 κ.μ. νερού: Νατά, Αναρίτα, Αγία Βαρβάρα, Περιοχή Ανατολικού, Αγία Μαρινούδα, Κολώνη, Δήμος Γεροσκήπου, Κονιά, Μαραθούντα, Επισκοπή, Άρμου, Μέσα Χωριό, Μεσόγη, Τρεμιθούσα και Έμπα.
Σημειώνεται ότι η σημερινή άρδευση μεγάλου τμήματος του αγωγού των Χαμηλών Χωριών συντρέχει με την όδευση του κύριου Αγωγού μεταφοράς ΚΥΕ Ευρύτερης Περιοχής Πάφου Φ700.
Το ΚΥΕ Ευρύτερης Περιοχής Πάφου καλύπτει τις ακόλουθες κοινότητες- δήμους με ετήσια παροχή νερού που προσεγγίζει τα 6.500.000 κ.μ. νερού: Αναρίτα, Τίμη, Αχέλεια, Δήμος Γεροσκήπου, Κόνια, Δήμος Πάφου, Έμπα, Χλώρακα, Τάλα, Λέμπα, Κισσόνεργα, Δήμος Πέγειας.
Η προφανής σημασία των υπό αναφορά Έργων στην κάλυψη των υδατικών αναγκών επιβάλλει όπως η προγραμματιζόμενη αντικατάσταση λάβει υπόψη τα πιο κάτω:
● Ανάγκη αντικατάσταση και τμημάτων του αγωγού Φ700 του ΚΥΕ Ευρύτερης Περιοχής σε σημεία όπου οι κατασκευαστικές εργασίες το επιβάλλουν.
● Σύνδεση των δύο ΚΥΕ για σκοπούς ευελιξίας στην εναλλαγή μεταφοράς νερού από το ένα δίκτυο στο άλλο, έτσι ώστε σε περίπτωση βλάβης να μην αποκόπτεται εντελώς η παροχή νερού.
● Μελλοντικές ανάγκες που θα προκύψουν μεσοπρόθεσμα από την οικοδομική ανάπτυξη και τη μέχρι σήμερα αναθεώρηση των Πολεοδομικών Ζωνών.
Με βάση τα πιο πάνω, προτείνεται η αντικατάσταση του τμήματος του αγωγού των Χαμηλών Χωριών Πάφου με ασφαλτική επικάλυψη μήκους 6 χλμ. περίπου με νέο αγωγό από ελατό χυτοσίδηρο διαμέτρου Φ500mm και τμηματική αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού της Ευρύτερης Περιοχής σε σημεία που αυτό επιβάλλεται. Η αντικατάσταση αυτή ορίζεται από την Αγία Βαρβάρα μέχρι τη Γεροσκήπου.
Κουγιάλης: Επιλύονται διαχρονικά προβλήματα
Η επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αστικές περιοχές της Κύπρου αποτελεί πολιτική προτεραιότητας για την κυβέρνηση, δήλωσε στον «Φ» ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης.
«Είναι από τη μια το έργο του Βασιλικού το οποίο θα επιλύσει το πρόβλημα που παρουσιάζει η υδροδότησης σε ολόκληρη την επαρχία Λευκωσίας. Το έργο εξασφαλίζει απρόσκοπτη υδροδότηση και με εναλλακτική μέθοδο υδροδότησης της επαρχίας ολόκληρης και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες για την επόμενη 30ετία», ανέφερε.
«Το δεύτερο έργο, το οποίο αποτελούσε ένα διαχρονικό αίτημα της περιοχής της ελεύθερης Αμμοχώστου για την κατασκευή νέου αγωγού από τη Δεκέλεια προς την περιοχή Κοκκινόκρεμμος στο Παραλίμνι και η κατασκευή υδατοδεξαμενών με χωρητικότητα 40 εκατ. κ.μ. νερού για να μπορεί να υδροδοτεί την περιοχή για δύο μέρες», πρόσθεσε.
«Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα έργο το οποίο διασφαλίζει την απρόσκοπτη παροχή νερού στην περιοχή και κυρίως υποστηρίζει τις ξενοδοχειακές μονάδες και τον τουρισμό. Τέλος, ένα άλλο μικρότερο έργο το οποίο επιλύει το πρόβλημα υδροδότησης των χαμηλών χωριών Πάφου. Πρόκειται για ένα αγωγό και υδατοδεξαμένη. Αυτοί οι σχεδιασμοί έχουν ως στόχο την επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατό αυτά τα προβλήματα και σίγουρα θα δούμε και τα υπόλοιπα που αντιμετωπίζει η υδατική πολιτική της Κύπρου. Η ύδρευση είναι ένα πολύ βασικό πρόβλημα, το οποίο αυτό η Κυβέρνηση θα υλοποιήσει», πρόσθεσε ο κ. Κουγιάλης.
Ο υπουργός Γεωργίας καταλήγοντας τόνισε ότι αυτά τα τρία έργα είναι ένα προτεραιότητας για την Κυβέρνηση και είναι ενταγμένα στους προϋπολογισμούς τους κράτους και δεν είναι απλά υποσχέσεις.