tromaktiko: ΠτΔ: Οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες - Ενθαρρυντικές οι προβλέψεις

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΠτΔ: Οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες - Ενθαρρυντικές οι προβλέψεις



Τη θέση ότι οι θυσίες των πολιτών δεν πήγαν χαμένες, εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην εξαγγελία αναπτυξιακών μέτρων σε ελεύθερη ...
Αμμόχωστο και Λάρνακα «δυόμισι μόλις χρόνια μετά που η χώρα μας έφτασε στο χείλος της άτακτης χρεωκοπίας».

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι έχει ορίσει τον Έπαρχο ως καθ΄ ύλην αρμόδιο σε κάθε επαρχία για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των έργων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψουν γραφειοκρατικά ή άλλα προσκόμματα που θα εμποδίσουν την εφαρμογή όλων όσων έχουν εξαγγελθεί.

Τόνισε δε ότι ως αποτέλεσμα της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών και του δανεισμού από τις αγορές κατέστη αποτελεσματικότερη η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Ανέφερε επίσης ότι η «νοικοκυρεμένη πολιτική και η συνέπεια που έχουμε επιδείξει είχαν ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά το 2014 να παρουσιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2015 για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια ξεπεράσαμε τις συνθήκες της ύφεσης και παρουσιάσαμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ οι προβλέψεις για το επόμενο εξάμηνο είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικές».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Προέδρου:

Με την επίσκεψη μου χτες στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και τη Λάρνακα, ολοκλήρωσα την περιοδεία μου σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου η οποία ξεκίνησε πριν από ενάμιση μήνα με επίσκεψη στην Πάφο.

Κατά τις επισκέψεις μου, συνοδευόμενος από Υπουργούς της Κυβέρνησης εξήγγειλα σειρά νέων αναπτυξιακών έργων τα οποία συνολικά για όλη την Κύπρο ανέρχονται στα 517,5 εκ. ευρώ.

Το γεγονός ότι τα αναπτυξιακά αυτά έργα εξαγγέλλονται δυόμισι μόλις χρόνια μετά που η χώρα μας έφτασε στο χείλος της άτακτης χρεωκοπίας, συνιστά επιβεβαίωση πως οι αποφάσεις που έχουμε λάβει όλη αυτή την περίοδο ήταν προς την σωστή κατεύθυνση και επιβεβαιώνει επίσης το γεγονός πως οι θυσίες των πολιτών δεν πήγαν χαμένες αλλά είχαν αποτέλεσμα την σταθεροποίηση της οικονομίας. Η εξαγγελία των έργων σηματοδοτεί τη νέα περίοδο κατά την οποία η πατρίδα μας εισέρχεται σε φάση δημιουργικότητας και ανάπτυξης.

Η νοικοκυρεμένη πολιτική και η συνέπεια που έχουμε επιδείξει είχαν ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά το 2014 να παρουσιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2015 για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια ξεπεράσαμε τις συνθήκες της ύφεσης και παρουσιάσαμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ οι προβλέψεις για το επόμενο εξάμηνο είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικές.

Ως αποτέλεσμα της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών και του δανεισμού από τις αγορές κατέστη αποτελεσματικότερη η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Γεγονός που με τη σειρά του συνέβαλε σε εξοικονομήσεις. Αυτές οι εξοικονομήσεις μαζί με τη βελτίωση των όρων συγχρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ταμεία που έχουμε πετύχει, μου επέτρεψαν να εξαγγείλω την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων που συμβάλουν στην ανάπτυξη, δημιουργούν θέσεις εργασίας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Προκειμένου τα έργα να υλοποιηθούν με τις ταχύτερες και ασφαλέστερες διαδικασίες, έχω ορίσει τον Έπαρχο ως καθ΄ ύλην αρμόδιο σε κάθε επαρχία για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των έργων. Στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου θα συσταθεί και κυβερνητικός μηχανισμός παρακολούθησης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψουν γραφειοκρατικά ή άλλα προσκόμματα που θα εμποδίσουν την εφαρμογή όλων όσων έχουν εξαγγελθεί.

Η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης είναι σε μεγάλο βαθμό και έργο των Τοπικών Αρχών τις οποίες καλώ να επαγρυπνούν και να ενημερώνουν τον αρμόδιο Υπουργό για τυχόν παρατυπίες ή και καθυστερήσεις.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!