Σύμφωνα με νέα έκθεση του Ταμείου, η Πορτογαλία πρέπει να πραγματοποιήσει ένα τολμηρό πρόγραμμα με βαθιές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων προκειμένου να αντιμετωπίσει τα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα του χρέους της.
Η Πορτογαλία εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο δημόσιο και ιδιωτικό δείκτη χρέους στην ευρωζώνη, καθώς ξεπερνά το 360% του ΑΕΠ της.
Το ΔΝΤ έχει ήδη συστήσει στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας να εντείνει τις προσπάθειές για τη μείωση του υπερβολικού χρέους της και να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που μπορεί να φτάσει το 2,7% του ΑΕΠ το τρέχον έτος.
Σε περίπτωση που η Λισαβόνα δεν μειώσει τις δαπάνες, το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει στο 3,2% του ΑΕΠ της. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Πορτογαλία αποχώρησε επίσημα από το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης το περασμένο έτος.
Η οικονομία αναμένεται τώρα να αναπτυχθεί κατά 1,6% το 2015, ενώ η ανάκαμψη αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε ευνοϊκούς εξωγενείς παράγοντες, όπως οι τιμές των βασικών προϊόντων και το αδύναμο ευρώ, ανέφερε το ΔΝΤ.
"Μια ξαφνική αλλαγή του κλίματος στην αγορά λόγω των ανησυχιών σχετικά με την κατεύθυνση των οικονομικών πολιτικών και την ανατιμολόγηση του κινδύνου θα μπορούσε να καταστήσει την ικανότητα της Πορτογαλίας να αποπληρώσει το χρέος της περισσότερο ευάλωτη", προειδοποίησε το ΔΝΤ.
Ο πολιτικός κίνδυνος θα μπορούσε επίσης να πλήξει την εύθραυστη ανάκαμψη της χώρας, αναφέρει το ΔΝΤ.
Η χώρα πηγαίνει στις κάλπες τον Οκτώβριο, όπου οι Σοσιαλιστές έχουν προβάδισμα, των οποίων ο αρχηγός A. Costa έχει δεσμευτεί να αναιρέσει τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλε η τρόικα και να διακόψει τη λιτότητα.