στην ενήλικη ζωή τους γίνονται υπέρβαρα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Epidemiology and Community Health».
Για τις ανάγκες της μελέτης οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 13.400 ζευγάρια αδελφών που αποτελούνταν από μία πρωτότοκη και μία δευτερότοκη στη Σουηδία.
Παρατήρησαν ότι κατά τον τοκετό τα κορίτσια που είχαν γεννηθεί πρώτα είχαν πιο χαμηλό βάρος σε σχέση με τις δευτερότοκες. Στην ενηλικίωσή τους όμως μέχρι τα 25 τους, είχαν αποκτήσει μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος από ό,τι οι δευτερότοκες.
Συγκεκριμένα οι πρωτότοκες είχαν 24,4 και οι δευτερότοκες είχαν 23,8. Η διαφορά δεν ήταν μεγάλη ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι πρωτότοκες είχαν 29% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρες και 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκες, σε σχέση με τις δευτερότοκες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αυτή μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα παλαιότερης έρευνας μεταξύ των ανδρών, για τους οποίους φαίνεται πως ισχύει ένας ανάλογος κίνδυνος, όσον αφορά τους πρωτότοκους ή τους μοναχογιούς.
Κκάποιες άλλες μελέτες είχαν δείξει ότι τα πρωτότοκα παιδιά ανεξαρτήτως φύλου, κινδύνευαν περισσότερο από τα υπόλοιπα να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, αλλεργίες ακόμα και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την πρώτη γέννα ο πλακούντας της μήτρας της μητέρας είναι πιο λεπτός και ανώριμος και έτσι, το παιδί γεννιέται ελιποβαρές, αλλά μεγαλώνοντας ο οργανισμός του υπεραναπληρώνει το λίπος στο σώμα του πολύ πιο εύκολα.