tromaktiko: Αυτό είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο στο σπίτι σας...

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Αυτό είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο στο σπίτι σας...



Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κάνσας ζήτησαν από...
123 άτομα να ετοιμάσουν φαγητό, χρησιμοποιώντας είτε μοσχαρίσιο κρέας, είτε κοτόπουλο και μια φρουτοσαλάτα.

Ένα άκακο είδος βακτηρίου είχε τοποθετηθεί στο κρέας και το κοτόπουλο, ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να εντοπίσουν τα επίπεδα της μετάδοσής του σε άλλες επιφάνειες, κατά τη διαδικασία παρασκευής του γεύματος.

Όπως αναφέρει το onmed.gr, πολλοί συμμετέχοντες άγγιζαν τις πετσέτες, χάρτινες και βαμβακερές, πριν πλύνουν τα χέρια τους ή τις χρησιμοποιούσαν μετά από ανεπαρκές πλύσιμο των χεριών. Ακόμα και αφού είχαν πλύνει σωστά τα χέρια τους, οι εθελοντές ξαναχρησιμοποιούσαν τις πετσέτες και έτσι ξανα-μόλυναν τα χέρια τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 90% των φρουτοσαλατών να είναι μολυσμένες με τα βακτήρια του κρέατος και του κοτόπουλου.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πετσέτες της κουζίνας είναι το αντικείμενο που κατατάσσεται πρώτο στη λίστα με τις πηγές μόλυνσης στον χώρο του σπιτιού.

Και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα βακτήρια που εντοπίζονται συνήθως στο ωμό κρέας και τα πουλερικά μεταδίδονται στις πετσέτες της κουζίνας, ακόμα και στην περίπτωση που ξεπλυθεί καλά, καθώς και σε άλλα αντικείμενα του σπιτιού.

Οι ερευνητές μας συμβουλεύουν λοιπόν να πλένουμε σε υψηλές θερμοκρασίες τις πετσέτες της κουζίνας μετά από τη προετοιμασία κάθε γεύματος ή αν πρόκειται για χαρτοπετσέτες να τις πετάμε αμέσως μετά τη χρήση.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!