tromaktiko: Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ



Εξω από τις λίστες θα μείνουν περίπου...
36 με 38 βουλευτές, που είτε πήραν τον δρόμο για το κόμμα Λαφαζάνη είτε αποφάσισαν να μην κατέβουν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα κάποιοι από τους επιλαχόντες έχουν ήδη «μετακομίσει» στη Λαϊκή Ενότητα, με αποτέλεσμα να μένουν κενές θέσεις και να αναζητούνται αντικαταστάτες.

Το μήνυμα από την Κουμουνδούρου είναι σαφές: δεν πρόκειται να αναζητηθούν πολιτικοί που έχουν κάνει «καριέρα» μετακομίζοντας από το ένα κόμμα στο άλλο. Στόχος είναι να βρεθούν πρόσωπα με θετικό πρόσημο, ευρείας αποδοχής από το κόμμα αλλά και με απήχηση σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες.

Παράλληλα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως οι υποψήφιοι βουλευτές ενστερνίζονται το πρόγραμμα του κόμματος, ώστε την επόμενη ημέρα να μην υπάρχουν... εκπλήξεις με διαφοροποιήσεις σε κομβικά θέματα. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Νίκου Παππά στο «Εθνος της Κυριακής» πως «στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν θέσεις για όσους θέλουν να σχεδιάσουμε το νέο πρόγραμμα της αριστερής κυβέρνησης και για όσους θέλουν να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα της διαπραγμάτευσης».


Στα ονόματα που έχουν κλειδώσει είναι του Χρήστου Σπίρτζη στο υπόλοιπο Αττικής, του Μάρκου Μπόλαρη στη Θεσσαλονίκη, του Τρύφωνα Αλεξιάδη στη Β' Αθηνών. Επίσης υποψήφιοι θα είναι οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Δημήτρης Μάρδας, ενώ έχει υπάρξει κρούση στον Νίκο Παρασκευόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν επιθυμεί να κατέβει στις εκλογές ο Γιάννης Πανούσης αλλά είναι ανοιχτό μετεκλογικά να είναι εξωκοινοβουλευτικός υπουργός.


Η κατάταξη των εκλογών
Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων θα ακολουθηθεί πιστά η κατάταξη των τελευταίων εκλογών. Δηλαδή οι αποχωρούντες αναμένεται να αντικατασταθούν από τους επιλαχόντες, ώστε να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος.
Εκτός από τα στελέχη της λαφαζανικής πτέρυγας (που ακολουθούν πλέον τον δικό τους δρόμο) υπάρχουν και μεμονωμένα κρούσματα βουλευτών που δεν επιθυμούν να κατέβουν εκ νέου στις εκλογές. Σχετική δήλωση έχει κάνει η Μαρία Κανελλοπούλου και χθες προστέθηκε ο βουλευτής Λασιθίου Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν θα συμπεριληφθεί στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Επίσης επιφυλάξεις διατυπώθηκαν για τον ΠΑΣΟΚογενή Αλέξη Μητρόπουλο (υπόλοιπο Αττικής), καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- συγκεκριμένες τοποθετήσεις του αλλά και μία φορολογική υπόθεση προκάλεσαν αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Δύο εκλογικές περιφέρειες αποτελούν το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς την κάλπη. Πρόκειται για τη Β' Αθήνας, όπου είχε έρθει πρώτος και με διαφορά ο Γ. Βαρουφάκης (ενώ είχαν εκλεγεί και αρκετά στελέχη της Πλατφόρμας), και τη Β' Πειραιά, η οποία είναι παραδοσιακή «έδρα» του Π. Λαφαζάνη.


Προβληματισμός υπάρχει και για την Αχαΐα, όπου στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του σε όλη τη χώρα. Ωστόσο δεν θα είναι στις λίστες δύο από τους τρεις βουλευτές του. Ο Β. Χατζηλάμπρου (προέρχεται από την ΚΟΕ) ψήφισε «όχι» στο Μνημόνιο, ενώ η Μαρία Κανελλοπούλου (όπως ήδη αναφέρθηκε) δεν επιθυμεί να είναι υποψήφια. Να σημειωθεί πως η Μαρία Κανελλοπούλου είναι κοντά στην τάση των 53, πολλά στελέχη της οποίας ψήφισαν «παρών» στο Μνημόνιο. Η συγκεκριμένη τάση βρίσκεται κοντά στην προεδρική πλειοψηφία αλλά σε μία σειρά θεμάτων διατηρεί την αυτονομία της.


Αξίζει να σημειωθεί πως στους «53» είναι τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Πληροφορίες αναφέρουν πως μετά την ψηφοφορία για το Μνημόνιο υπήρξαν συζητήσεις με τη συγκεκριμένη τάση και τελικά
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!