tromaktiko: Αλ. Τσίπρας: Μνημόνιο από μνημόνιο έχει διαφορά - Είχα την αυταπάτη ότι Ευρώπη θα ήταν πιο ελαστική

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Αλ. Τσίπρας: Μνημόνιο από μνημόνιο έχει διαφορά - Είχα την αυταπάτη ότι Ευρώπη θα ήταν πιο ελαστική



Για την απόφασή του να παραιτηθεί αλλά και...
την επτάμηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησής του με τους πιστωτές μας, μίλησε στον Alpha και στη Σοφία Παπαϊωάννου, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις πρόωρες κάλπες και τον τρόπο με τον οποίο οδηγηθήκαμε σε αυτές, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Αισθάνομαι άνετα που έχω τη δυνατότητα, σε μια κρίσιμη καμπή, να δώσω στο λαό το λόγο, να με κρίνει, για όσα έκανα και δεν έκανα. Κάποιοι λένε «πάλι θα πάμε στις κάλπες;». Αυτή είναι η αξία της δημοκρατίας.

Επτά μήνες πορεύτηκα με την λαϊκή εντολή που έλαβα, υποσχόμενος σκληρή διαπραγμάτευση. Πάλεψα όσο πιο σκληρά μπορούσα. Τα πράγματα οδηγήθηκαν στα όρια. Καταλήξαμε σε μια σύγκρουση και σε έναν συμβιβασμό. Δεν είχα το δικαίωμα να συνεχίσω να ασκώ καθήκοντα με μια εντολή που δόθηκε υπό άλλες συνθήκες. Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην απόφασή του να διενεργήσει δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε:
«Ήταν μια σημαντική στιγμή ανάτασης για την Ευρώπη, μια στιγμή τομής. Η Ευρώπη και η Ελλάδα είναι αλληλένδετες. Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε το μέλλον των Ελλήνων αλλάζοντας την Ευρώπη, όχι βγάζοντας την Ελλάδα από την Ευρώπη.

Τα «όχι» έχουν καταγραφεί στην ιστορία με διάφορους τρόπους. Το ΟΧΙ του '40 ακολούθησε τετράχρονη κατοχή, αλλά έμεινε στην ιστορία αυτό το όχι. Έτσι θα μείνει και αυτό, το δικό μας όχι. Είμαι περήφανος για την επιλογή μου, που δεν οδήγησα σε μια ανείπωτη καταστροφή τον ελληνικό λαό».
Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο για το αν ο ίδιος μετέτρεψε το «οχι» του ελληνικού λαού σε «ναι», ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Το όχι σε μια κακή συμφωνία το έκανα ναι σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα, αλλά έχει προοπτική. Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία όχι υποταγή κι αδιέξοδο. Μνημόνιο από μνημόνιο έχει διαφορά. Στο 62% βέβαια σίγουρα υπάρχει κομμάτι που δεν ήθελε καμία συμφωνία, αλλά αυτό είναι μειοψηφικό».
Σχετικά με τη στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια της 17ωρης διαπραγμάτευσης τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και την αντιμετώπιση που είχε στο εσωτερικό της χώρας από την αντιπολίτευση, ο απερχόμενος πρωθυπουργός σχολίασε: «Ο Τσίπρας δεν συμβιβάστηκε, δεν παραδόθηκε, έκανε απλώς έναν συμβιβασμό. Θέλουν την ηθική ήττα που υπέστησαν οι ίδιοι να την κάνουν και δική μας ήττα». Πρόσθεσε δε για την επιλογή του να φτάσει μέχρι τέλους τη διαπραγμάτευση: «Αν έφευγα, όπως έλεγε η καρδιά μου, θα επέστρεφα, με το κόμμα μου, πρώτα απ' όλους να με αποθεώνει, ωστόσο την επόμενη ημέρα θα είχα να αντιμετωπίσω μια κρίση με τεράστιες διαστάσεις. Ήταν κρίσιμη επιλογή. Θα γινόμουν ήρωας λίγων ημερών. Αισθάνομαι πικρία για ότι πέρασα, αλλά δικαιωμένος από το αποτέλεσμα. Ήταν επιλογή ευθύνης».

Απευθυνόμενος στους δραχμιστές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι ποτέ δεν συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα του κόμματός του η πρόταση για επιστροφή στηγ δραχμή. «Δεν ήταν επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ και για μένα η επιστροφή στη δραχμή, διότι γνωρίζω καλά ότι το εθνικό νόμισμα δεν είναι αριστερή επιλογή, αλλά το αντίβαρο μιας εσωτερικής υποτίμησης. Η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης. Μέσα σ' αυτή πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Έξω από αυτή δεν θα είναι καλύτερα τα πράγματα για τα λαϊκά στρώματα».

Απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες, ενόψει και των εκλογών του Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας είπε: «Υποσχόμαστε να δουλέψουμε σκληρά, χωρίς αυταπάτες, πατώντας στα πόδια μας. Αν θα βγούμε από την κρίση εξαρτάται από το αν ο λαός και η κυβέρνηση που θα προκύψει, θα έχουν τη δύναμη να προχωρήσουν σε τομές που θα δώσουν τη δυνατότητα να πάμε σε σταδιακή επούλωση των πληγών και σε μια δυναμική αναδιανομής. Σίγουρα εναντιώθηκα με πάθος στα μνημόνια και λογική τους. Όμως πάντοτε έλεγα ότι για όλα τα δεινά μας δεν φταίνε οι ξένοι».
Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα των εκλογών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδυναμία, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Από τα κόμματα με τα οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί εξαίρεσε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τα οποία όπως είπε «εκφράζουν το παλιό πολιτικό σύστημα».

Σε ερώτηση για την εσωκομματική αντιπολίτευση και τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να προσχωρήσουν στη Λαϊκή Ενότητα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Είναι μια στενάχωρη, αλλά όχι απροσδόκητη εξέλιξη. Πορευτήκαμε μαζί τόσα χρόνια, αλλά είχαμε διαφορετική στρατηγική επιλογή. Με στεναχωρεί η προσπάθεια μέσα σε λίγες ημέρες να μετατραπεί ως μεγαλύτερος εχθρός ο εσωτερικός εχθρός. Αυτό με πληγώνει».
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί και για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και για τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές και τη συμπεριφορά μας» τόνισε για την Πρόεδρο της Βουλής, ενώ για τον πρώην Υπ. Οικονομικών, είπε: «Μένω σε αυτό που είχα πει. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, την πρώτη περίοδο έδωσε μια δυναμική στη διαπραγμάτευση, αλλά από ένα σημείο και μετά, σταμάτησε να δίνει».

Μετά την έντονη φημολογία των τελευταίων ωρών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε επίσης να απαντήσει στο εάν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα είναι εκ νέου υποψήφιοι με το κόμμα κι απάντησε καταφατικά. «Ναι θα είναι. Και μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι ο Ευκλείδης έκανε φοβερή δουλειά. Αν δεν ήταν αυτός, δεν θα είχαμε συμφωνία. Πρέπει να πάρει τα εύσημα. Ίσως αυτό να είναι και η δική που αυτοκριτική. Από τις δικές μου αρχικές επιλογές αδικήθηκε».

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα συναισθήματά του καθ' όλη τη διάρκεια της επτάμηνης πρωθυπουργίας του, μιλώντας για «πικρία, εσωτερική απογοήτευση, σύγκρουση και αγωνία». Διαβεβαίωσε δε ότι εάν επιτευχθεί κούρεμα του χρέους και επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τότε θα είναι μια καλή ευκαιρία για να φορέσει γραβάτα!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!