tromaktiko: Άτομα που έχουν πολλές ιδιορρυθμίες: Πώς αντιμετωπίζονται;

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Άτομα που έχουν πολλές ιδιορρυθμίες: Πώς αντιμετωπίζονται;



Γράφει Δρ. Μυρσίνης Κωστοπούλου
Η σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότητας...
χαρακτηρίζει τα άτομα εκείνα που έχουν μακροχρόνιες ιδιορρυθμίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, εκκεντρικότατες στον τρόπο της σκέψης, της αντίληψης, της έκφρασης του λόγου, του παρουσιαστικού και της γενικότερης συμπεριφοράς τους.

Η σχιζοτυπία είναι ψυχιατρικά κοντά στη σχιζοφρένεια, με νέες επιστημονικές μελέτες να επισημαίνουν τη στενή μεταξύ τους γενετική συνάφεια. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος με σχιζοτυπικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας πάσχει και από σχιζοφρένεια.

Η σκέψη και οι βαθύτερες πεποιθήσεις του σχιζοτυπικού ατόμου είναι παράξενες, εκκεντρικές, διαφορετικές από αυτές των περισσότερων ανθρώπων. Το άτομο μπορεί να γοητεύεται από τη μαγεία, τη μαντεία, την αστρολογία, το μεταφυσικό, να δονείται από την πίστη στην τηλεπάθεια, τη μεταθανάτια ζωή, να έχει εμμονές με συγκεκριμένες προκαταλήψεις ή δεισιδαιμονίες. Για παράδειγμα, μπορεί να πιστεύει ότι έχει την ιδιαίτερη δύναμη να διαισθάνεται τα γεγονότα προτού συμβούν; Το τι όμως ορίζεται ως ((παράξενο» δεν μπορεί να διαχωριστεί από το εκάστοτε πολιτισμικό πλαίσιο και τις Προδιαγραφές του.

Τα σχιζοτυπικά άτομα έχουν την τάση να συσχετίζουν τα εξωτερικά ερεθίσματα με τον εαυτό τους. Μια τυχαία χειρονομία ή ένα σχόλιο κάποιου άλλου ατόμου μπορεί να τα ερμηνεύσουν ως ειδικό μήνυμα που απευθύνεται στους ίδιους. Μπορεί να διαισθάνονται την παρουσία ενός τρίτου στον ίδιο χώρο ή να ακούνε μια φωνή να μουρμουρίζει το όνομά τους, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι πραγματικό. Η ομιλία τους είναι συχνά ασαφής, αφηρημένη, δυσνόητη, δίχως φυσική ροή, ειρμό ή συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Ο ψυχικός τους κόσμος εκδηλώνεται και στη συμπεριφορά τους. Είθισται να αποφεύγουν την οπτική επαφή ή το σύνολο του ντυσίματος τους να μην έχει συνοχή, να είναι αταίριαστο ή ατημέλητο και να μη συνάδει με το εκάστοτε κοινωνικό πλαίσιο. Έντονος φόβος τους είναι η σκέψη ότι οι άλλοι θα τους κάνουν κακό. κάτι που καθιστά τα σχιζοτυπικά άτομα ιδιαίτερα καχύποπτα.

Η δυσπιστία αυτή τα κάνει να ερμηνεύουν τα κίνητρα των άλλων ως απειλητικά, κακόβουλα και κακεντρεχή. Καταλήγουν να νιώθουν άγχος και δυσαρέσκεια στις κοινοτικές εκδηλώσεις όπου παρευρίσκονται και να αι σθάνονται ότι δεν ανήκουν πραγματικά εκεί. Το εύρος και η ένταση των συναισθημάτων τους είναι περιορισμένα, με αποτέλεσμα « σχέσεις τους συχνά να πάσχουν λόγω της συναισθηματικής τους «συρρίκνωσης». Σπάνια νιώθουν άνετα στις στενές διαπροσωτηκές σχέσεις τους και καταλήγουν να αποσύρουν την επιθυμία τους από αυτές.

Ο αναπόφευκτος κοινωνικός αποκλεισμός των ατόμων με σχιζότυπη προσωπικότητα και η μεγάλη απόσταση που τους χωρίζει από τον εαυτό τους μπορεί να τους οδηγήσει στη μελαγχολία ή ακόμα και στην εκδήλωση ελαφρών ψυχωτικών συμπτωμάτων.

Η ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητη και το χτίσιμο βαθιάς εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του θεραπευτή μπορεί να ταξιδέψει τη σχέση αυτή στον έξω κόσμο και της αληθινές του σκέψεις ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!