tromaktiko: Deutsche Welle: Η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Deutsche Welle: Η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα



Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δίνουν στην Αθήνα μία τελευταία ευκαιρία, με την ελπίδα ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Αυτό όμως εμπεριέχει ρίσκο, εκτιμά ο ...
ανταποκριτής της Deutsche Welle στις Βρυξέλλες Μπερντ Ρίγκερτ.

Η συμφωνία για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα έδωσε μια μικρή μόνον ανάσα στην Ελλάδα. Ο πορεία της οικονομίας μετά την νίκη του Σύριζα στις εκλογές του Ιανουαρίου κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι. Το χρέος αυξάνεται συνεχώς και δεν είναι πλέον βιώσιμο σύμφωνα με τους «θεσμούς».

Οι Ευρωπαίοι δε θα παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους διότι, την ελάφρυνση χρέους που ζητά η Ελλάδα, θα μπορούσαν να τη ζητήσουν σε ενδεχόμενη οικονομική κρίση και οι Ιταλοί, οι Γάλλοι και οι Ισπανοί. Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν έχει oλοκληρωθεί και θα μας απασχολήσει το αργότερο τον Οκτώβριο.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα δεν θεωρείται ακόμα βέβαιη. Το Ταμείο δεν δίνει σημασία στη ρητορική περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Σημασία έχουν αποκλειστικά και μόνο τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία στην Ελλάδα είναι πολύ άσχημα. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται και πάλι σε ύφεση και η επαναφορά της στην ανάπτυξη αποτελεί «ηράκλειο άθλο». Και είναι αμφίβολο αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε θέση να αναλάβει τον ρόλο του Ηρακλή. Τα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος του είναι πολλά και από τις πολύ πιθανές εκλογές ενδέχεται να προκύψει μία διαφορετική κυβερνητική σύνθεση. Για μια ακόμα φορά θα χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!