tromaktiko: Πώς να αναγνωρίσετε τα θύματα trafficking όταν ταξιδεύετε και τι να κάνετε για να βοηθήσετε

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Πώς να αναγνωρίσετε τα θύματα trafficking όταν ταξιδεύετε και τι να κάνετε για να βοηθήσετε



Ο Αύγουστος είναι περίοδος διακοπών για μεγάλο μέρος του κόσμου, με τους ταξιδιώτες να συρρέουν στα αεροδρόμια και τους σταθμούς...
Εκτός από τους παραθεριστές όμως, την σεζόν εκμεταλλεύονται και οι διακινητές, για να μετακινούν τα θύματα trafficking χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.

Κάθε καλοκαίρι, αμέτρητοι ενήλικες και παιδιά μεταφέρονται για καταναγκαστική εργασία ή εκμετάλλευση. Μερικές φορές, τα θύματα πετούν σε άλλη χώρα με την υπόσχεση μιας νόμιμης εργασίας, ενώ άλλες φορές οι διακινητές τα μετακινούν σε άλλες περιοχές της ίδιας χώρας για να αποφύγουν τον εντοπισμό.

Πώς όμως μπορείτε να βοηθήσετε; Γνωρίζοντας τα αναγνωριστικά σημάδια που θα σας επιβεβαιώσουν ότι κάποιος είναι θύμα trafficking μπορείτε να τους σώσετε τη ζωή.

Το CNN ζήτησε από τέσσερις οργανώσεις που συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων να μοιραστούν μερικά από τα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι ένας ταξιδιώτης είναι θύμα trafficking.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμα και αν υποψιάζεστε περίπτωση trafficking καλό είναι να μην αντιμετωπίσετε οι ίδιοι τους πιθανολογούμενους διακινητές, ή να προσπαθήσετε να σώσετε τα θύματα. Αντ' αυτού καλέστε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ή ειδοποιήστε τις αρχές του αεροδρομίου.

Προειδοποιητικά σημάδια

1. Ο επιβάτης δεν είναι προετοιμασμένος κατάλληλα για το ταξίδι
Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο ταξιδιώτης έχει λίγα ή καθόλου προσωπικά αντικείμενα. Τα θύματα μπορεί να είναι λιγότερο καλά ντυμένα από τους συντρόφους τους. Να φορούν ρούχα που είναι λάθος μέγεθος ή δεν είναι κατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες στη διαδρομή του ταξιδιού τους.

2. Εχουν τατουάζ barcode ή τη λέξη Daddy
Πολλοί άνθρωποι έχουν τατουάζ, έτσι, ένα τατουάζ από μόνο του δεν είναι προφανώς ένδειξη, αλλά οι διακινητές συχνά μαρκάρουν τα θύματά τους με ένα τατουάζ barcode, ή ένα τατουάζ με τη λέξη «Daddy» ή ακόμα και το όνομα ενός τους.

3. Δεν μπορούν να δώσουν στοιχεία για την τοποθεσία αναχώρησης, τον προορισμό, ή πληροφορίες για την πτήση τους.
Οι διακινητές δεν λένε ποτέ στα θύματα τους που βρίσκονται, που πάνε και τι δουλειά θα κάνουν. Επειδή τα θύματα δεν έχουν τα μέσα για να γυρίσουν πίσω ή να πληρώσουν για τρόφιμα, θα πρέπει να βασιστούν στους διακινητές για να τα βγάλουν πέρα.

4. Η ομιλία τους φαίνεται στημένη, ή υπάρχουν ανακολουθίες στην ιστορία τους
Μερικές φορές οι διακινητές υποχρεώνουν τα θύματά τους να πουν ορισμένα πράγματα στους επιβάτες για να αποφύγουν τις υποψίες. Ενας ταξιδιώτης του οποίου η ιστορία φαίνεται ασυνεπής ή πολύ στημένη, είναι πιθανό να προσπαθεί να κρύψει τον πραγματικό λόγο του ταξιδιού του και απλώς αναπαράγει όσα τον έβαλε ο διακινητής να πει.

5. Δεν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο αεροδρόμιο ή το αεροπλάνο. Ελέγχονται, ή παρακολουθούνται στενά, ή κάποιος τους ακολουθεί
Οι άνθρωποι που πέφτουν θύματα trafficking, φυλάσσονται κατά τη μετακίνηση. Ο διακινητής θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ότι το θύμα δεν θα διαφύγει, ή δεν θα απευθυνθεί στις αρχές για βοήθεια.

6. Φοβούνται να συζητήσουν και αποφεύγουν κάθε απόπειρα συνομιλίας με τον συνταξιδιώτη τους που φαίνεται να τους ελέγχει
Ο φόβος και ο εκφοβισμός είναι δύο από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι διακινητές. Οι σωματέμποροι εμποδίζουν συχνά τα θύματα να μιλήσουν με το κοινό, επειδή το θύμα θα μπορούσε να πει κάτι που να εγείρει υποψίες σχετικά με την ασφάλεια και την ελευθερία τους.

7. Εμπορία παιδιών
Ενα παιδί που πέφτει θύμα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση μπορεί να είναι ντυμένο με σεξουαλικό τρόπο, ή να φαίνεται υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ. Το παιδί μπορεί επίσης να φαίνεται υποσιτισμένο ή να εμφανίζει σημάδια σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, όπως μώλωπες, ουλές, ή καψίματα από τσιγάρο.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!