tromaktiko: Η αλήθεια για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στον Αλμυρό

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Η αλήθεια για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στον Αλμυρό



Η αλήθεια για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στον Αλμυρό...

Με έκπληξη και απορία διαβάσαμε στα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ένα δελτίο τύπου του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλμυρού, για μετρήσεις ακτινοβολίας που έγιναν από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας !! (έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα) σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη πόλη του Αλμυρού, αναμένοντας δε τα αποτελέσματα, σας πληροφορούμε ότι σίγουρα θα είναι πολύ κάτω των επιτρεπόμενων ορίων.

Το θέμα αυτό όμως δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται και για την ενημέρωση των συμπολιτών μας, κάνουμε γνωστά τα παρακάτω:

Με τις διατάξεις του Ν. 4053/2012 τροποποιήθηκε το νομοθετικό καθεστώς για την εγκατάσταση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που δυσχεραίνει την προσπάθεια των Δήμων και των πολιτών, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες άδειες εντός 24 μηνών από την ισχύ του νόμου και ωσότου παρέλθει η προθεσμία αυτή, οι εν λόγω κεραίες θεωρούνται νόμιμες!!!

Με τον παραπάνω νόμο επιβραβεύονται οι παράνομες εγκαταστάσεις, χορηγείται «ασυλία» στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και δυσχεραίνεται σημαντικά η προσπάθεια των Δήμων και των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Η Εν Δράσει κάτω από αντίξοες συνθήκες και απειλές, απέναντι στα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, όπως είναι αυτά των Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, με τους εθελοντές επιστήμονες που διαθέτει εντόπισε άλλες δύο κεραίες κινητής τηλεφωνίας πέραν της COSMOTE της κεντρικής πλατείας, της WIND και της VODAFON επί της οδού Θερμοπυλών και σε απόσταση μικρότερης των 100 μέτρων. Για τη νομιμοποίηση αυτών των κεραιών πέραν των άλλων απαιτούνταν και οικοδομική άδεια από τα Πολεοδομικά Γραφεία των Δήμων, την οποία βέβαια αφού ήταν αυθαίρετες κατασκευές οι Δήμοι δεν χορηγούσαν. Η μη έκδοση της οικοδομικής αδείας τους έδινε το δικαίωμα στις Δημοτικές Αρχές να υπερασπιστούν στα δικαστήρια την αποξήλωση των παρανόμων και αυθαιρέτων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, όπως έκαναν ο τέως Αντιδήμαρχος Βόλου Κος Μόσχος, αλλά το παλεύει και ο σημερινός Δήμαρχος Κος Μπέος. Το Πολεοδομικό Γραφείο Αλμυρού εξέδωσε την υπ. αρ. 47/2012 μοναδική άδεια νομιμοποίησης για την αυθαίρετη κατασκευή της κεραίας της COSMOTE στη κεντρική πλατεία, στηριζόμενο στον νόμο περί αυθαιρέτων, σε σύνολο παρακαλώ τριάντα δύο αυθαίρετων κατασκευών που διατηρεί ο Δήμος, ανάμεσα σ΄ αυτά, το ίδιο το Δημαρχείο, το Κλειστό Γυμναστήριο, το Στάδιο κ.λ.π.!!! και ο Δήμος Αλμυρού με την νομιμοποίηση της αυθαίρετης κεραίας έχασε το δικαίωμα να υπερασπιστεί την αποξήλωση της κεραίας!! Στις άλλες δύο δε παράνομες κεραίες επί της οδού Θερμοπυλών, παρά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αγρόν ηγόραζε …..!!!

Η Εν Δράσει για όλα αυτά προκάλεσε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 28/11/2012 και με την υπ. αρ. 47/2012 απόφασή του, αποφασίστηκαν ομόφωνα τα παρακάτω:

1. Η ανάκληση από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου της υπ. αρ. 47/2012 άδειας δόμησης « ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΣΤΑΘΜΟΥ ΡΑΔΙΟΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ‘ΑΛΜΥΡΟΣ Τ/Κ – 040007’ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΟΥ COSMOTE [ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΧΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΕΡΑΙΑΣ]» και να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες απομάκρυνσης της εγκατάστασης, για λόγους προστασίας της υγείας, όπως αυτοί αναπτύχθηκαν και αναφέρονται παραπάνω στην εισήγηση του θέματος και αναλυτικά στα μαγνητοφωνημένα πρακτικά.

2. Την άμεση απομάκρυνση των παρανόμων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που βρίσκονται στην οδό Θερμοπυλών 10 και 27 και όπου αλλού διαπιστωθεί ότι έχουν εγκατασταθεί.

3. Προτείνει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, να συντάξει σχέδιο Κανονιστικής Απόφασης, ως αρμόδιο όργανο άσκησης για την προστασία του περιβάλλοντος, επίσης ως αρμόδια για τη σύνταξη σχεδίου κανονιστικής πράξης, σύμφωνα με τα άρθρα 73 του Ν. 3852/2010 και 79 του Ν.3463/2006, ώστε να θέτει ως προϋπόθεση, για την εγκατάσταση σταθμών βάσης και κεραιών κινητής τηλεφωνίας, την προηγούμενη γνώμη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου.

Τρία χρόνια μετά την ομόφωνη αυτή απόφαση του Δήμου, αναρωτιόμαστε τι ενέργειες έκαναν η προηγούμενη και η σημερινή Δημοτική Αρχή, προς την υλοποίησης αυτής της ομόφωνης απόφασης, προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και η υγεία των πολιτών;;;;;

Γιατί οι Εταιρείες δεν έρχονται και στη δική μας ταράτσα να εγκαταστήσουν μία κεραία…..δωρεάν πιστεύουμε;;;

Ένα όπλο που πρέπει έχουν οι πολίτες είναι η ολοκληρωμένη πληροφόρηση για όλα τα θέματα που τους αφορούν, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις που δέχονται από τα οργανωμένα συμφέροντα, να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία, αλλά και να μην νομίζουν κάποιοι ότι τρώνε κουτόχορτο……

Εμείς τη πληροφόρηση και τη γνώση που κατέχουμε τη διαβιβάζουμε στους πολίτες καθότι πιστεύουμε στη κρίση τους παραμένοντας πάντα πιστοί στο δόγμα: «ένας ενεργός πολίτης είναι χρήσιμος πολίτης»
Το Δ.Σ της ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΛΜΥΡΟΥ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!