tromaktiko: ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Τα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα στους Υπουργούς

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Τα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα στους Υπουργούς



Δείτε τα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα στους Υπουργούς...
Ξεκινήσαμε

Καλή επιτυχία και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο τους, ευχήθηκε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως όλοι πρέπει να τιμήσουν την εμπιστοσυνη που έδειξε ο λαός για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες.



 "Πράγμα σπάνιο" είπε και ζήτησε "να φανούμε άξιοι της επιλογής τους, να κυβερνήσουμε και να φέρουμε στη χώρα τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο κόσμος για να ανασάνει"

Σκληρή δουλειά

Ζήτησε σκληρή δουλειά με συλλογικότητα για μια κοινωνία ισότητας και ευημερίας. Μίλησε για μεγάλη ευθύνη να δημιουργηθεί μια Ελλάδα, σε τέσσερα χρόνια από τωρα, που θα έχει ξεφύγει από την επιτροπεία των δανειτών, που θα κρατά τους νέους εδώ, που θα έχει αποκαταστήσει το διεθνές της κύρος και θα είναι ξανά ισότιμος εταίρος. Είναι στόχος εφικτός αρκεί να δουλέψουμε σκληρά, είπε ο κ. Τσίπρας

Έχουμε δύσκολο έργο

Αν στην πρώτη φάση της διακυβέρνησής μας είχαμε τη διαπραγμάτευση τώρα έχουμε το δύσκολο έργο για ένα παραγωγικό μοντέλο που θα αντιστρέψει όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια και ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια όταν ο φιλελεύθερο σχέδιο βύθισε στην απελπισία την κοινωνία.

Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

Θέλουμε να αντιτείνουμε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, που πρέπει να λειτουργήσει στην πράξει και να παράξει κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός μίλησε για αναδιανομή φορολογικών βαρών και μίλησε για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Χρέος και ανακεφαλαιοποίηση θα κρίνουν το μέλλον

Το αποτέλεσμα των εκλογών έδωσε κυβέρνηση με ορίζοντα 4ετίας και αυτό δίνει σταθερότητα. Έχουμε μπροστά μας το στόχο υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Πρώτο βήμα η υλοποίηση της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο η συζήτηση για την απομείωση του χρέους αλλά και για να ξεκινήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από αυτά τα δυο θα εξαρτηθούν πολλά για την πορεία της οικονομίας στο μέλλον

Τα αγκάθια και τα... καλά της συμφωνίας

Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Εμεις διαπραγματευτήκαμε αυτά τα σημεία και γνωρίζουμε τον τρόπο να βρουμε αντίδοτο όπου υπάρξουν αγκάθια. Δεν έχει όμως μόνο αγκάθια η συμφωνία. Στις θέτικές δράσεις είναι ζητήματα όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Στα ανοιχτά θέματα θα δώσουμε τη μάχη με σχέδιο και προτάσεις για να διατηρήσουμε το έδαφος που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση

Τα κόκκινα δάνεια και τα άλλα ανοιχτά ζητήματα

Στα ανοιχτά ζητήματα είναι η ρυθμίση των κόκκινων δανείων, η αγορά εργασίας και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το Ταμείο για τη Δημόσια Περιουσία, η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ όπου πρέπει να παρουσιαστεί εναλλακτικό σχέδιο. Σε όλα αυτά τα ανοιχτά πεδία δεν πρέπει να χάσουμε σπιθαμή από το κερδισμένο έδαφος της διαπραγμάτευσης και να μην επιστρέψουμε σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Να αφήσουμε το στίγμα μας

Πέρα από τα ζητήμα της συμφωνίας, υπάρχουν πεδία που η κυβέρνησή μας μπορεί να αφήσει το στιγμα μιας άλλης αντίληψης, εκφράζοντας τους πολλούς.

Υγεία και Παιδεία

Να βάλουμε μεγάλο στόχο τη δημιουργία πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας. Εμβληματική πρέπει να είναι και η δράση μας στην Παιδεια και την Τεχνολογία. Πρέπει να αφήσουμε το στίγμα μας με μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από τα κενά μέχρι τα βιβλία. Έχουμε ευρύ πεδίο δυνατοτήτων

Η ανεργία

Έχουν γίνει πολλά βήματα, που θα συνεχιστούν για να ανακουφιστούν περισσότεροι συμπολίτες μας και να ανταποκριθούμε στην αντιμετώπιση της ανεργίας που είναι σε επίπεδα ντροπιαστικά για μια ευρωπαϊκή χώρα

Το ΕΣΠΑ

μεγάλη προτεραιότητα είναι και η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, πόροι που μπορούν να δώσουν ώθηση στην Οικονομία. Έχουμε προανατολίσει το ΕΣΠΑ σε νέες τεχνολογίες ώστε να δημιουργήσουμε προυποθέσεις να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα στο χώρο αυτό και να σταματήσει η διαρροή τεχνολογικού προσωπικού. Έχουμε κάνει βήματα αλλά έχουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ! Σχεδόν όλα σε αυτό το πεδίο εξαρτώνται από την απόδοση μας.

Σηκώνουμε μανίκια


Ξέρετε ότι δεν έχουμε χρόνο. Έχει έρθει η ώρα να ανταποκριθούμε, στην εντολή του ελληνικού λαού. Ζητάει να κυβερνήσουμε και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Η προηγούμενη περίοδος είχε αφήσει μεγάλη παρακαταθήκη δράσεων και νομοσχεδίων. Άμεσα με το που θα ανοίξει η Βουλή αυτά θα τεθούν προς ψήφιση, όπως το ν/σ για τα κανάλια, για το λαθρεμπόριο, για την Παιδεία, για τη συναιτεριστική οργάνωση των αγροτών, για τη Δημόσια Διοίκηση και την Καινοτομία. Με το που θα ανοίξει η Βουλή θα κατατεθούν και θα ψηφιστούν. Είναι προφανής η ανάγκη να σηκώσουμε μανίκα και να δουλέψουμε για να επιταχύνουμε το έργο μας

Το προσφυγικό

Πέρα από τον αγώνα για τις μεταρρυθμιστικές τομές έχουμε μπροστά μας τη διαχείρηση μιας μεγάλης κρίσης, των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, που είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης. Απέναντι στη λογική των φρακτών και της μετατροπής των θαλασσών σε τάφους, πρέπει να δείξουμε ότι η φιλοξενεία μπορεί να δώσει λύσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση και η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχουν κάνει πολλά. Στη Σύνοδο Κορυφης μαζί με την Ιταλία πετύχαμε να ανοίξει ένας δρόμος, έστω και καθυστερημένα

Μη λειτουργείτε χωρίς συντονισμό

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε θέματα οργάνωσης της κυβέρνησης. "Η επιλογή της συγχώνευσης υπουργείων, ενώ ήταν στη σωστή κατεύθυνση, δεν λειτούργησε γιατί έπρεπε να αλλάξουν τα οργανογράμματα των υπουργείων και αυτό ήθελε χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε υπουργείο θα λειτουργεί αυτόνομα και χωρίς συντονισμό"

Συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής

Θα συστηθεί κυβερνητικό συμβουλιο κοινωνικής πολιτικής, που θα έχει στόχο το συντονισμό των δράσεων για το κοινωνικό κράτος.

Τα υπουργεία δεν σας ανήκουν!

Θα έχω κι εγώ περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με τον συντονισμό και την αξιολόγηση. Κανείς μας δεν είναι μόνιμος. Τα υπουργεία δεν ανήκουν σε εσας αλλά στον ελληνικό λαό. Και εσεις καλείστε για κάποιο διάστημα να τα στελεχώσετε.


Δεν έχετε χρόνο. Δεν πρέπει να λειτουργήσετε έχοντας στο μυαλό σας ότι "έχει ο Θεός". Πρέπει να βιαστείτε και να παράξετε έργο. Η αξιολόγηση θα είναι διαρκής και καθημερινή. Σε έξι μήνες πρέπει να παρουσιάσετε απολογισμό των πρωτοβουλιών και του έργο του. Και με βάση αυτό θα κριθείτε.

Σταματήστε τις τηλεοπτικές εμφανίσεις

Θέλω να σας καλέσω να σταματήσετε άμεσα στις συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις και δημόσιες δηλώσεις. Σας επέλεξα για υπουργους και όχι για να στελεχώνετε τα πάνελ. Υπάρχουν άλλοι γι' αυτό, οι βουλευτές, οι εκπρόσωποι των κομμάτων και η κυβερνητική εκρπόσωπος. Δουλειά σας είναι να είστε στα υπουργεία και όπου χρειάζεται. Μιλάει καλύτερα όπως παρουσιάζει έργο. Λιγότερα συνθήματα και περισσότερη δουλειά.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!