tromaktiko: «Πυρετός» συμφωνιών παγκοσμίως

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

«Πυρετός» συμφωνιών παγκοσμίως



Σε επίπεδα-ρεκόρ ώθησαν τις Συγχωνεύσεις και Εξαγορές (ΜandΑ) του έτους οι μέγα-συμφωνίες που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα...

Με το deal εξαγοράς της Cablevision από την Altice, έναντι 17,7 δισ. δολ., η συνολική αξία των ΜandΑ άνω των10 δισ. δολ. ανήλθε στο 1,19 τρισ. δολ., ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 1999, ακριβώς πριν σκάσει η φούσκα των «dotcom».

Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, η μεγαλύτερη ζυθοποιία του κόσμου, η AB InBev, αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να προσεγγίσει την ανταγωνιστική της SABMiller. Μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δισ. δολ., κάτι που θα την κατέτασσε μεταξύ των έξι μεγαλύτερων εξαγορών όλων των εποχών.

Ο συνολικός αριθμός των γιγαντιαίων συμφωνιών του 2015 έχει ήδη ανέλθει σε 47, μόλις χαμηλότερα του ιστορικού ρεκόρ του 2006 –ακριβώς πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Όπως ανέφερε δημοσίευμα των «Financial Times», η «εκτόξευση» του dealmaking συνέπεσε με μια περίοδο ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, καθώς επέτρεψε στις εταιρείες να δανειστούν φθηνά, ώστε να χρηματοδοτήσουν μεγάλες συμφωνίες. Έτσι, η απόφαση της Federal Reserve να μην αυξήσει προς το παρόν τα επιτόκια, ενδεχομένως να ενθαρρύνει περισσότερες συμφωνίες μέχρι το τέλος του 2015. Εξάλλου, οι εταιρείες δέχονται πιέσεις από τους επενδυτές να κάνουν κάτι με τα μεγάλα αποθέματα μετρητών τους, μετά από χρόνια αγορών ιδίων μετοχών.

Όμως, σύμφωνα με τους «Financial Times», η ιστορία δείχνει ότι η δραστηριότητα Μ&Α ενδεχομένως να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Στοιχεία της Dealogic δείχνουν ότι βιώσιμοι κύκλοι dealmaking από το 1997 έως το 2000 και από το 2005 έως το 2008 ακολουθήθηκαν από ισχυρά sell-offs στις χρηματιστηριακές αγορές και μια συνεπακόλουθη υποχώρηση της δραστηριότητας ΜandΑ.

Ωστόσο, σύμβουλοι, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη, δείχνουν απτόητοι, λέγοντας ότι αναμένουν διατήρηση του ρυθμού των megadeals σε μια σειρά από βιομηχανίες.

Επίσης, άλλες εξαγορές που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν εκείνη της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων τοποθεσίας Mapsense από την Apple, έναντι περίπου 25 εκατ. δολ., καθώς και της Envivio από την Ericsson, έναντι περίπου 125 εκατ. δολ.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!