tromaktiko: Νταβούτογλου: Οι εκκλήσεις για δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία δεν εισακούστηκαν

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Νταβούτογλου: Οι εκκλήσεις για δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία δεν εισακούστηκαν



Η Τουρκία προσπάθησε να πείσει τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας... στο έδαφος της Συρίας ώστε να αναχαιτίσει τη ροή των προσφύγων από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα, αλλά κανείς δεν την άκουσε, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Νταβούτογλου μιλούσε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) που διεξάγεται στην Άγκυρα, δύο ημέρες αφότου οι εικόνες ενός τρίχρονου αγοριού που πνίγηκε στη θάλασσα και το πτώμα του ξεβράστηκε σε τουρκική παραλία προκάλεσαν την αναζωπύρωση των συζητήσεων για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση.

Το πτώμα του τρίχρονου Αϊλάν Κούρντι ξεβράστηκε σε μια παραλία κοντά στο παραθεριστικό θέρετρο Μπόντρουμ.

Όμως ο θάνατός του –καθώς και του πεντάχρονου αδελφού του Γκαλίπ, της μητέρας τους και εννέα άλλων ανθρώπων– δεν έχει αποθαρρύνει τους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους είναι πρόσφυγες πολέμου από τη Μέση Ανατολή, από το να επιβιβάζονται σε μικρά σκάφη για να κάνουν το νυκτερινό ταξίδι των τεσσάρων χιλιομέτρων από το Μπόντρουμ στο ελληνικό νησί της Κω.

Χθες βράδυ, οι τουρκικές αρχές σταμάτησαν 57 ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν στην Κω.

Η ακτοφυλακή εμπόδισε τον απόπλου τριών σκαφών που μετέφεραν 57 Σύρους, Αφγανούς και Πακιστανούς αργά χθες, κατάσχοντας τα σκάφη και οδηγώντας τους επιβάτες πίσω στην Τουρκία, όπου πέρασαν τη νύχτα πάνω σε κουβέρτες στην αυλή του κτιρίου της ακτοφυλακής.

Όσοι διαθέτουν έγγραφα που αναφέρουν τη χώρα προέλευσής τους θα απελαθούν, εκτός απ' αυτούς που προέρχονται από τη Συρία, ενώ οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στην Τουρκία, δήλωσε στο Ρόιτερς αξιωματούχος της ακτοφυλακής του Μπόντρουμ.

Τέσσερις Σύροι ύποπτοι ως οι διακινητές που μετέφεραν τους πρόσφυγες, ανάμεσά στους οποίους τον Αϊλάν και την οικογένειά του, οδηγήθηκαν σήμερα δέσμιοι ενώπιον δικαστηρίου στο Μπόντρουμ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!