tromaktiko: CNN: Αυτά είναι τα 10 μνημεία της UNESCO που πρέπει οπωσδήποτε αν επισκεφθείτε - Ανάμεσά τους κι ένα ελληνικό

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

CNN: Αυτά είναι τα 10 μνημεία της UNESCO που πρέπει οπωσδήποτε αν επισκεφθείτε - Ανάμεσά τους κι ένα ελληνικό



Το CNN παρουσιάζει τα 10 Mνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που...
αξίζουν την προσοχή κάθε ταξιδιώτη. Ένα μνημείο στην Ελλάδα ξεχώρισε στη δεύτερη θέση αυτής της λίστας. Όλα τα μνημεία εμπεριέχονται στο «Πρόγραμμα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» της UNESCO που ξεκίνησε το 1976 και πέρυσι έφτασε τα 1000 μνημεία σε όλο τον κόσμο.

Αναλυτικά η λίστα με τα 10 Mνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σύμφωνα με το CNN, το οποίο αναδημοσιεύουν οι ellines.com:

1. Ποτοσί – Βολιβία

Η ανακάλυψη μεταλλεύματος στο Σέρρο Ρίκο από τον Ινδιάνο Ντιέγκο Ουάλπα το 1544 αποτέλεσε το έναυσμα για την ίδρυση της πόλης του Ποτοσί στις 10 Απριλίου 1545 με 3000 κατοίκους.65 χρόνια μετά ο πληθυσμός ήταν 160.000. Κατά το 16ο αιώνα, ήταν το μεγαλύτερο παγκοσμίως βιομηχανικό συγκρότημα. Η εξόρυξη των μεταλλευμάτων βασιζόταν σε ένα σύστημα υδρόμυλων. Περίπου 13.500 εργάτες τον χρόνο εξαφανιζονταν στα έγκατα των ορυχείων. Στις 11 Δεκεμβρίου 1987, η UNESCO ανακήρυξε το Ποτοσί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αναγνωρίζοντας την πλούσια ιστορία της πόλης και τον πλούτο της αποικιακής αρχιτεκτονικής της. Η περιοχή αποτελείται από τα μνημεία του Σέρρο Ρίκο, όπου υπήρχε εγκατεστημένο σύνθετο σύστημα ύδρευσης και τεχνητές λίμνες, από την αποικιακή πόλη, την Εκκλησία του Σαν Λορένζο, αρχοντικές κατοικίες και τις εργατικές περιοχές.

2. Αιγές – Βεργίνα

Η ανακάλυψη του τάφου του Φιλίππου Β το 1977 στις Αιγές, σήμερα τις γνωρίζουμε ως Βεργίνα, ήταν μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα. Επιβεβαίωσε ότι αυτή η μικρή πόλης της αρχαιότητας ήταν η πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας. Πίσω στο 338π.Χ. ο βασιλιάς Φίλιππος κατέκτησε την υπόλοιπη Ελλάδα, 10 χρόνια μετά κάλεσε τον Αριστοτέλη από την Αθήνα να κάνει μάθημα στον γιο του Αλέξανδρο. Ο Φίλιππος δολοφονήθηκε στο θέατρο των Αιγών από έναν από τους σωματοφύλακες του. Ο θάνατος του έφερε τον 23χρονο τότε Αλέξανδρο στην εξουσία. Μια δεκαετία αργότερα κατέκτησε τον μισό τότε γνωστό κόσμο, δημιούργησε μια αυτοκρατορία που εκτεινόταν ως τις Ρώσικες στέπες και το Αφγανιστάν, δίνοντας του τον χαρακτηρισμό Μέγας Αλέξανδρος. Η Ελληνιστική Ελλάδα ξεκίνησε από εδώ. Σήμερα, τα πιο σημαντικά ευρήματα στη Βεργίνα είναι το μνημειώδες παλάτι και το νεκροταφείο, το οποίο περιέχει περισσότερους από 300 τύμβους, μερικοί μάλιστα χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα π.Χ..

3. Μασάντα – Ισραήλ

Υψώνεται 400 μέτρα πάνω από τη Νεκρά Θάλασσα, σε ένα απομονωμένο σημείο, που ακόμα και σήμερα είναι δύσκολο να προσεγγίσει κανείς. Η Μασάντα, είναι το οχυρό-ανάκτορο που είχε χτίσει ο Ηρώδης ο Μέγας μεταξύ του 37-31 π.Χ για να υπερασπιστεί το βασίλειο του. Ο Ηρώδης έχτισε πολυτελή παλάτια, στρατώνες, αποθήκες τροφίμων, λουτρά και δεξαμενές νερού. Τα προσωπικά διαμερίσματα του Ηρώδη στο βόρειο παλάτι, ήταν διακοσμημένα με ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. Όταν τελικά οι Εβραίοι εξεγέρθηκαν εναντίον των Ρωμαίων, ο Ηρώδης είχε πεθάνει. Με την Ιερουσαλήμ να έχει καταληφθεί και το Ναό της να έχει καταστραφεί, οι επιζώντες αντάρτες κατέφυγαν στη Μασάντα, κατόπιν εντολής του Ελεάζαρ Μπεν Γιαΐρ. Περίπου 960 άνδρες, γυναίκες και παιδιά βρήκαν καταφύγιο στο φρούριο της ερήμου. Στους πρόποδες του οχυρωμένου λόφου στρατοπέδευσαν 8.000 Ρωμαίοι λεγεωνάριοι. Στις 15 Απριλίου του 73 μ.Χ. ο Μπεν Γιαΐρ συγκέντρωσε τους ομοφύλους του και τους είπε ότι είχε έρθει η ώρα να «προτιμήσουν το θάνατο από τη δουλεία». Χρησιμοποιώντας κλήρους, οι άντρες σκότωσαν πρώτα τις συζύγους και τα παιδιά τους και στη συνέχεια ο ένας τον άλλο. Ο τελευταίος επιζών θα αυτοκτονούσε. Αυτά παραδίδει ο ιστορικός Φλάβιος Iώσηπος (37-100) στην Ιστορία των Ιουδαϊκών Πολέμων. Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, δύο γυναίκες και πέντε παιδιά επέζησαν για να αφηγηθούν την ιστορία, ενώ οι Ρωμαίοι βρήκαν 960 πτώματα.

4. Μνημείο Λούθερ – Γερμανία

Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το Σπίτι του Λούθερ, το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο από το 1883 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου που ρίχνει φως στην ιστορία της Μεταρρύθμισης.

5. Μαυσωλείο του Πρώτου Κινέζου Αυτοκράτορα – Κίνα

Το μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ (Qin Shi Huang) βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης Χσιάν. Ο Τσιν Σι Χουάνγκ αυτοανακηρύχτηκε αυτοκράτορας το 221 π.Χ., αφού υπόταξε έξι αντιμαχόμενα κράτη και ένωσε την Κίνα. Είναι γνωστό για τον Στρατό από τερακότα και αποτελείται από 8000 στρατιώτες από πηλό. Η κατασκευή του πήρε περισσότερα από 38 χρόνια και ο ιστορικός Sima Qian κατέγραψε την όλη διαδικασία, αναφέροντας πως 700.000 εργάτες πήραν μέρος στην ολοκλήρωση του έργου, κάτι που έγινε κατανοητό μόλις αποκαλύφθηκε η νεκρόπολη που εκτεινόταν για 20 τετραγωνικά μίλια. Μόλις το 10% έχει ανασκαφθεί.

6. Εθνικό Ιστορικό Πάρκο, Σίταντελ, Σαν Σούσι – Αϊτή

H Δημοκρατία της Αϊτής αποτελεί μια χώρα που καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα του νησιού της Ισπανιόλας που βρίσκεται στην Καραϊβική. Η αποχώρηση των Γάλλων έγινε το 1803 και το 1804 η χώρα έγινε ανεξάρτητη, με πρώτο Αυτοκράτορα τον Ζαν Ντεσαλέν. Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος.

Το Σίταντελ και τα ανάκτορα Σαν Σουσί είναι στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το Σίταντελ ήταν το πιο εντυπωσιακό αμυντικό κτίσμα στην Αμερική και τα ανάκτορα ήταν εξίσου εντυπωσιακά με αυτά της Ευρώπης. Το Εθνικό Ιστορικό πάρκο στην Καπ Αϊσιέν έχει έμβλημα την καλοδιατηρημένη της ακρόπολη.

7. Λουμπινι, Γενέτειρα του Βούδα – Νεπάλ

Το Λουμπινι είναι η γενέτειρα του πρίγκιπα Siddhartha Gautama, που αργότερα έγινε ο Βούδας. Η μητέρα του Βασίλισσα Μάγια Ντεβί, τον γέννησε στη σκιά ενός δέντρου, ενώ περνούσε από το Λουμπινι. Τριακόσια χρόνια μετά ο Αυτοκράτορας Ashoka αφιέρωσε το μέρος στη μνήμη της θρησκείας του Βουδισμού

Οι αρχαιολόγοι Ρόμπιν Κόνινγκχαμ και Κος Πρασάντ Ακάια, από το Πανεπιστήμιο του Ντάρχαμ, στη Βρετανία, που ηγούνταν της ανασκαφής, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι εντόπισαν στο Νεπάλ, στον αρχαιολογικό χώρο Λουμπίνι, που θεωρείται γενέτειρα του Βούδα, ένα νέο βουδιστικό ναό ο οποίος χρονολογείται περίπου το 550 πΧ. Σκάβοντας κάτω από τον τούβλινο ναό Μάγια Ντεβί, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι υπήρχε στα θεμέλιά του ένας παλαιότερος, ξύλινος, ο οποίος δεν είχε στέγη επειδή στο χώρο υπήρχε ένα δέντρο.

8. Βασιλικά Ανάκτορα του Αμπομέι – Μπενίν

Το 1985 δύο βασιλικά ανάκτορα στην Αμπομέι ή Δαχομέη που σώθηκαν από την επιδρομή των Γάλλων το 1892, χαρακτηρίστηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Πρόκειται για 12 διώροφα κτίρια, διακοσμημένα με λιτά, όμως όμορφα γλυπτά.

Τα αγόρια μυούνταν στον πόλεμο από παλιούς πολεμιστές από πολύ νεαρή ηλικία. Επίσης, το Βασίλειο έγινε διάσημο για τα επίλεκτα στρατιωτικά σώματα γυναικών, που ονομάζονταν Ahosi , δηλαδή «οι δικές μας μητέρες», γνωστές ως Αμαζόνες. Η έμφαση στη στρατιωτική προετοιμασία και στην πειθαρχία έκανε πολλούς Ευρωπαίους παρατηρητές του 19ου αιώνα να χαρακτηρίζουν τη Δαχομέη, ως τη Μαύρη Σπάρτη. Στο βασίλειο κοινή πρακτική ήταν οι ανθρωποθυσίες, ιδιαίτερα σε περιόδους εορτών. Οι αιχμάλωτοι πολέμου αποκεφαλίζονταν δημοσίως. Μαζί με το ισχυρό Βασίλειο της Δαχομέης, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που θα εξελισσόταν στη Δημοκρατία του Μπενίν και άλλοι λαοί.

9. Head Smashed in Buffalo Jump – Καναδάς

Το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί απόδειξη μιας μοναδικής τεχνικής κυνηγιού που χρησιμοποιούσαν 6.000 χρόνια πριν οι ιθαγενείς της φυλής Blackfoot. Οι δρομείς της φυλής φορούσαν δέρματα λύκων ώστε να τρομάξουν τις αγέλες βουβαλιών προς τον γκρεμό. Ο όγκος και αριθμός των ζώων ανάγκαζε τα ζώα που βρίσκονταν μπροστά να πηδήξουν από την άκρη και σπάζουν πόδια κατά την προσγείωση. Οι άνδρες της φυλής μπορούσαν με μεγαλύτερη ευκολία τότε, να σκοτώσουν τα ζώα και να τα τεμαχίσουν. Ο χώρος ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1981.

10. Οχυρό Άγκρα – Ινδία

Το πελώριο οχυρό Άγκρα ήταν η θέση ισχύος για τον Μογγόλο αυτοκράτορα Ακμπάρ τον Μέγα, ο οποίος είχε επεκτείνει την αυτοκρατορία του σχεδόν σε όλη την Ινδία. Σήμερα, η ακρόπολη, η οποία είναι γεμάτη με εντυπωσιακά μαρμάρινα παλάτια, υποσκιάζεται από έναν πιο επιφανή γείτονα, το Ταζ Μαχάλ. Ο εγγονός του Άκμπαρ, Shah Jahan έχτισε το Ταζ στη μνήμη της αγαπημένης του συζύγου, η οποία πέθανε κατά τη γέννα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!