tromaktiko: Dow Jones: Η Κρήτη κρίνει...τις εκλογές

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Dow Jones: Η Κρήτη κρίνει...τις εκλογές



Το άρθρο,  αναφέρει ότι ενω συνήθως οι Έλληνες ηγέτες  εστιάζουν στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη,  σε αυτές τις εκλογές έχουν στρέψει την προσοχή τους στο ...
μεγαλύτερο νησί της χώρας, το οποίο με πληθυσμό 620.000 άτομα συνεισφέρει μόλις τις 16 από τις 300 έδρες της ελληνικής Βουλής.  

Αυτές οι έδρες θα κάνουν την διαφορά, σε αυτές τις εκλογές που κρίνονται ως οι πιο αμφίρροπες των τελευταίων ετών.

Παρότι και τα δύο κόμματα σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζουν την συμφωνία διάσωσης, την οποία υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, ένα αποτέλεσμα που θα έφερνε τα ποσοστά τους σε κοντινή απόσταση, θα απαιτούσε την δημιουργία μιας μάλλον δύστροπης κυβέρνησης συνεργασίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κοστοβόρα περίοδο αστάθειας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο είναι κρίσιμο για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη σύμφωνα με το δίκτυο.

Οι έδρες τις Κρήτης, σε μεγάλο βαθμό είναι "ανοιχτές", σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, και αν οι ψηφοφόροι εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα έδινε στους συντηρητικούς το προβάδισμα.

Ο Dow Jones επισημαίνει ότι καθώς ο εκλογικός νόμος  το επιτρέπει, πολλοί ηγέτες κομμάτων- συμπεριλαμβανομένου και του Αλέξη Τσίπρα, οποίος ήταν στην πρωθυπουργία ως τον Αύγουστο- κατεβαίνουν υποψήφιοι στην Κρήτη, σηματοδοτώντας τη σημασία να κερδίσουν εκεί.

Στο κέντρο του Ηρακλείου- την πρωτεύουσα του νησιού- ο 30χρονος Νίκος Μανδούνας που είναι άνεργος, δήλωνε ότι δεν θα υποστηρίξει τον Τσίπρα, όπως είχε πράξει τον Ιανουάριο.

"Τον υποστήριξα γιατί πίστευα ότι θα γινόταν κάτι για την νέα γενιά, η οποία βρίσκεται σε στασιμότητα εδώ και πέντε χρόνια και γιατί θα μπορούσε να διαπραγματευτεί καλύτερα για την ελληνική διάσωση", είπε. "Οι ελπίδες μας διαψεύστηκαν".

Συνήθως οι Έλληνες υποψήφιοι πρωθυπουργοί κατεβαίνουν στην Αθήνα. Αλλά, σε μια προσπάθεια να τονώσει την υποστήριξη της Κρήτης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι υποψήφιος για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, επιχειρώντας να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του, τους οποίους κινδυνεύει να δει να αυτομολούν.  

Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι επίσης υποψήφιος εκεί. Οι επικεφαλής άλλων δύο κομμάτων, των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού, ομοίως θα είναι υποψήφιοι σε περιφέρειες της Κρήτης.

Άλλος ένας λόγος που Ο Σύριζα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανησυχεί και για την Λαίκη Ενότητα, «η φράξια που διασπάστηκε από το κόμμα και επαναστάτησε κατά της συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα με την Ευρώπη. Ένας σημαντικός αριθμός ακτιβιστών του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη έχει συνταχθεί με την Λαϊκή Ενότητα».

Το νησί, καταλήγει το δημοσίευμα, «του οποίου η τουριστική οικονομία χτυπήθηκε σκληρά από την λιτότητα, υπήρξε και στο παρελθόν το εφαλτήριο για την κατάληψη της εξουσίας. Στις εκλογές του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκπορθήσει το "κάστρο" που κρατούσε το ΠΑΣΟΚ από ετών στο νησί. Τότε είχε εκληφθεί ως το κοσμικό σημείο στην προσπάθεια του Α. Τσίπρα να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ισχυρή πολιτική δύναμη».

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!