tromaktiko: Ούτε με το... κυάλι πια οι Ρώσοι τουρίστες

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Ούτε με το... κυάλι πια οι Ρώσοι τουρίστες



Γράφει η Βασιλική Κουρλιμπίνη
Οριστικά φαίνεται να χάνει ο ελληνικός τουρισμός το στοίχημα με τους Ρώσους τουρίστες, με τις φετινές προβλέψεις για την ζήτηση από τη ρωσική αγορά να είναι για... ακόμη μια φορά απογοητευτικές. Σύμφωνα με τα όσα εκτιμούν στο Capital.gr τουριστικοί πράκτορες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, αναμένεται περαιτέρω πτώση έως και 20% στις αφίξεις Ρώσων τουριστών τη χρονιά που έρχεται, ακόμη και μετά την ανάκαμψη της ισοτιμίας του ρουβλίου με το ευρώ. Και αυτό γιατί, όπως τονίζουν, η πλήρης εφαρμογή της νέας διαδικασίας θεώρησης visa Schengen, με συγκέντρωση βιομετρικών στοιχείων, που αφορά και τους Ρώσους τουρίστες και πρόκειται να ενεργοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στις πωλήσεις των τουριστικών πακέτων.

Ήδη μόνο φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί για το επτάμηνο, οι αφίξεις από τη Ρωσία έχουν μειωθεί πάνω από 65%, ενώ την ίδια ώρα η καθίζηση των εσόδων από τους Ρώσους φθάνει το 70%. Φορείς της αγοράς σημειώνουν πως και οι πρώτοι μήνες του φθινοπώρου ήταν εξίσου κακοί από πλευράς εισπράξεων και επισκεπτών, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ενώ πέρσι το Σεπτέμβριο τα visa centers διαχειρίζονταν έως και 500 αιτήσεις την ημέρα, φέτος ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τις δέκα. Η κατάσταση θεωρείται πως θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο μετά την υλοποίηση του νέου τρόπου θεώρησης, την ώρα που ελληνικές επιχειρήσεις αναφέρουν πως θα έπρεπε να δίνονται κίνητρα για να επανακάμψει η ρωσική κίνηση.

Τι θα ισχύσει σε λίγες εβδομάδες σχετικά με τη βίζα: η έκδοσή της θα απαιτεί την υποβολή δια φυσικής παρουσίας δέκα δακτυλικών αποτυπωμάτων, φωτογραφίας ειδικών προδιαγραφών κ.λπ.. Μέχρι τώρα, την έκδοση των εγγράφων είχαν αναλάβει για τους τουρίστες τα τουριστικά πρακτορεία. Ξενοδόχοι και πράκτορες επισημαίνουν πως θα είναι πλέον και δύσκολο και κοστοβόρο να ταξιδέψει κάποιος από μια περιφερειακή πόλη προς τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη για να διεκπεραιώσει τη νέα διαδικασία και συμπληρώνουν πως ακόμα και αν αυξηθεί ο αριθμός των visa centers στις συγκεκριμένες αγορές, κομβικός κρίκος στην όλη διαδικασία παραμένει ο ρυθμός καταχώρισης των βιομετρικών στοιχείων στο σύστημα VIS από τις κατά τόπους προξενικές αρχές. Η καταχώριση μπορεί, τονίζουν δε, να γίνεται μόνον στα προξενεία και μόνο από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους και απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο ανά αίτημα χορήγησης θεώρησης.

Η Ελλάδα, εξηγούν, θα πληγεί περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένου πως για τη ρωσική αγορά αποτελούσε κλασσικό παραθεριστικό προορισμό για μαζικό τουρισμό, μεσαίου εισοδηματικού επιπέδου. Αντίθετα, προορισμοί όπως το Παρίσι, η Ρώμη, το Μιλάνο και το Λονδίνο που συγκέντρωναν τουρίστες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου και επισκέπτονταν τις πόλεις για αγορές και city break, δεν αναμένεται να πληγούν. Παράλληλα, το γεγονός πως η νέα διαδικασία δεν θα ισχύσει για προορισμούς όπως η Τουρκία, η Κροατία, η Ρουμανία, που επιλέγουν τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι, θα πλήξει περισσότερο την εισερχόμενη κίνηση προς την Ελλάδα.

Οι συνέπειες δεν θα αργήσουν να φανούν. Όπως διαπιστώνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, από τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής της διαδικασίας, παρατηρείται μεγάλη μείωση των αιτημάτων χορήγησης θεωρήσεων και η τάση αυτή θα παγιωθεί τους επόμενους μήνες τουλάχιστον, οδηγώντας τους Ρώσους τουρίστες σε προτίμηση προορισμών εκτός συνθήκης Schengen. Η ίδια διαδικασία θα ισχύσει και για τουρίστες από την Κίνα, την Ουκρανία και την Ινδία, όπου ο ελληνικός τουρισμός επιχειρούσε άνοιγμα τα τελευταία χρόνια.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!