tromaktiko: Τι να κάνετε αν τα παιδιά σας ζηλεύουν το ένα το άλλο;

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Τι να κάνετε αν τα παιδιά σας ζηλεύουν το ένα το άλλο;



Συγχαρητήρια, η οικογένειά σας έχει ήδη μεγαλώσει κατά ένα άτομο! Στο...
σπίτι τώρα δεν είστε τρεις αλλά τέσσερις και εσείς απολαμβάνετε οικογενειακές στιγμές με τα παιδιά σας!   Η αλλαγή είναι σημαντική για όλους εσάς αλλά κυρίως για το πρωτότοκο παιδί σας που αντιλαμβάνεται πως όλα αλλάζουν. Ναι, είναι αλήθεια πως το παιδί σας ζηλεύει το μικρό του αδερφάκι κι εσείς καλείστε να το διαχειριστείτε σωστά και άμεσα.  

Στην πραγματικότητα, το μικρό σας για το πρωτότοκο παιδί σας φαντάζει σαν ένας  «μικρός εισβολέας» που αλλάζει τις ισορροπίες μέσα στο σπίτι. Δοκιμάζεται λοιπόν, η ψυχοσύνθεση του πρωτότοκου παιδιού σας και νιώθει πως χάνει την «αποκλειστική» αγάπη της μαμάς και του μπαμπά.  
Η ζήλια είναι υγιής και φυσιολογική και απορρέει από το γεγονός ότι τα παιδιά αγαπούν. Το συναίσθημα αυτό που μας δημιουργεί τόσα προβλήματα αντιπροσωπεύει μια κατάκτηση στην ανάπτυξη του παιδιού που καταδεικνύει την ικανότητα του να μπορεί να  αγαπάει. Μην ξεχνάμε πως ένα νήπιο, δεν είναι ικανό να κατανοήσει ή να αιτιολογήσει τις συμπεριφορές των ενηλίκων. Το μόνο που διαθέτει είναι το ένστικτό του, το οποίο εκείνη τη στιγμή του λέει πως εσείς αρνείστε την προσοχή που είχε πριν λίγο καιρό και που θα ήθελε να του αφιερώσετε.   Δεν είναι σπάνιο για τα δίχρονα παιδιά να δείχνουν επιθετικότητα, παλιμπαιδισμό, ζήλια, αναποφασιστικότητα, ή και έναν συνδυασμό αυτών.Η δική του, λοιπόν, συμπεριφορά εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική σας.

Αντί να αντιδράτε υπερβολικά στην αρνητική συμπεριφορά του παιδιού σας, επικυρώστε τα συναισθήματά του και βοηθήστε το να βρει άλλους τρόπους για να τα εκφράσει.Εσείς πρέπει να αναγνωρίσετε τα σημάδια της ζήλιας που νιώθει το παιδί σας και μετά με τη δική σας συμπεριφορά να το καθησυχάσετε. Ένα παιδί που ζηλεύει μπορεί να εκφραστεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους:    -μπορεί να γίνει επιθετικό με στο αδερφάκι του ή μαζί σας χωρίς ιδιαίτερο λόγο.Βρίσκοντας παράλογες και ασήμαντες δικαιολογίες, δείχνει τον εκνευρισμό του, χτυπάει, βρίζει, και δαγκώνει.   -δυσκολεύεται να προσαρμοστεί και υιοθετεί αντικοινωνική συμπεριφορά.

Αρνείται πεισματικά να πάει στο σχολείο, να συμμετάσχει σε κοινωνικές εκδηλώσεις και εξόδους.   -αρνείται πεισματικά να φάει ή αποκτά ιδιοτροπίες στο φαγητό, ενώ δεν είχε   -παρουσιάζει διαταραχές στον ύπνο του. Αρνείται ή δυσκολεύεται να κοιμηθεί, ξυπνάει στη μέση της νύχτας, απαιτεί να κοιμηθεί στο δωμάτιό σας ή «βρέχει» το κρεβάτι του.   -μιμείται συμπεριφορές του βρέφους, κατουριέται, μιλάει και κλαίει σαν μωρό.  

Για να ηρεμήσετε το πρωτότοκο παιδί σας και να μη νιώθει πως η αγάπη σας απειλείται και μειώνεται, γιατί σας μονοπωλεί το ενδιαφέρον το δεύτερο παιδί, που είναι μωρό πρέπει εσείς να είστε διαθέσιμη για αυτό. Αυτό σημαίνει πως πρέπει κάποιες ώρες να αφιερώσετε στο μεγαλύτερο παιδί της οικογένειάς σας και να περνάτε ώρες αποκλειστικά μαζί.  

Μπορείτε να κάνετε κάποιες δραστηριότητες που συνηθίζατε να κάνετε πριν τον ερχομό του μωρού στο σπίτι. Κατά το διάστημα που είστε μαζί του μπορείτε να συζητάτε για την άφιξη του νέου μέλους και να το κάνετε να νιώθει σίγουρο ότι τίποτα δεν αλλάζει και ότι οι γονείς του θα τον αγαπούν για πάντα ό,τι και να γίνει.  

Οργανώστε στιγμές γνωριμίας ανάμεσα στα δυο αδερφάκια. Κάποια  στιγμή που τα μωρό σας είναι πιο ήρεμο μπορείτε να επιχειρήστε να εξοικειώσετε το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας με το αδερφάκι του. Αυτό σημαίνει ότι θα  επιτρέψετε  στο μεγάλο παιδί σας να  χαϊδέψει το μωρό, να το πάρει αγκαλιά, να το φιλήσει στα ποδαράκια και να κρατήσει μαζί σας το μπιμπερό την ώρα του ταΐσματος.  

Ενθαρρύνετέ το να αισθανθεί φιλικά και θετικά απέναντι στο αδερφάκι του. Εξηγήστε του ότι τώρα θα έχει παρέα και θα αποκτήσει έναν καλό φίλο. Σε λίγο καιρό το μωρό θα μεγαλώσει θα περπατάει και θα μιλάει και θα μπορεί μαζί με το αδερφάκι του να παίζουν και να συζητούν.

Δείξτε στο μεγάλο παιδί της οικογένειας ότι το μωρό δεν έχει πάντα προτεραιότητα. Το πρωτότοκο παιδί σας πρέπει να μάθει να κάνει υπομονή όταν φροντίζετε το μωρό. Όμως για να εξομαλύνετε την κατάσταση, δείξτε του ότι και το μωρό μπορεί να περιμένει μερικές φορές.  

Για να καταλαγιάσετε οποιοδήποτε συναίσθημα ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια του ταΐσματος,προσκαλέστε το μεγάλο σας παιδί να καθίσει μαζί σας και να ακούσει μία ιστορία την ώρα που ταΐζετε το μικρό.   Δώστε αγκαλιές, φιλιά και επαναλάβετε συχνά. Να διαβεβαιώνετε συνέχεια το μεγάλο σας παιδί ότι έχει τη δική του θέση στην οικογένεια. Και να του θυμίζετε ότι  η αγάπη είναι άφθονη υπάρχει πολύ για όλους.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!