tromaktiko: Οι Κύπριοι χειρουργοί εξοργισμένοι με το Υπουργείο

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Οι Κύπριοι χειρουργοί εξοργισμένοι με το Υπουργείο



Σοβαρές καταγγελίες οι οποίες κάνουν λόγο για την ύπαρξη κυκλωμάτων, και κατ’ επέκταση  εκμετάλλευση του δημόσιου χρήματος, διατυπώνουν Κύπριοι χειρούργοι κατά του...
Υπουργείου Υγείας, με αφορμή την συνέχιση της αγοράς υπηρεσιών για διάφορες επεμβάσεις από γιατρούς του εξωτερικού, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο, Κύπριους γιατρούς.

Συγκεκριμένα, τις έντονες αντιδράσεις των Κυπρίων χειρουργών , προκάλεσε η ανανέωση της σύμβασης για την αγορά υπηρεσιών στο τομέα της χειρουργικής του παχέος εντέρου, καθώς θεωρούν ότι δεν αναγνωρίζεται τέτοιου είδους ειδικότητα, ενώ ταυτόχρονα το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρακάμπτονται οι χειρούργοι της Κύπρου.

Η δυσφημιστική σύμβαση

Προσβλητική, αντιδεοντολογική αλλά και δυσφημιστική χαρακτηρίζουν την εν λόγω σύμβαση, οι υπογράφοντες την επιστολή, και επισημαίνουν ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει ως ανίκανους έμπειρους χειρούργους, οι οποίοι για χρόνια εκτελούν τέτοιου είδους επεμβάσεις, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Δεν αποκλείουν ωστόσο, κάποιοι από αυτούς να προχωρήσουν στη λήψη νομικών μέτρων,  καθώς θεωρούν ότι τίθεται θέμα δυσφήμισής τους. Η υπογραφή τέτοιων συμβάσεων, επισημαίνουν, χωρίς μάλιστα την προκήρυξη προσφορών, «δημιουργεί κυκλώματα τα οποία στοχεύουν στην εξυπηρέτηση όσων συμμετέχουν και το χειρότερο στον αποκλεισμό νεότερων γιατρών, που έχουν όλα τα εχέγγυα για να εξελιχτούν σε άριστους χειρούργους».

Οι Κύπριοι χειρουργοί αναφέρονται επίσης στο οικονομικό κόστος που απορρέει από την αγορά τέτοιων υπηρεσιών, το οποίο όπως υπογραμμίζουν, επωμίζεται η Κυπριακή δημοκρατία και αφορά αμοιβές που έχουν ξεπεράσει τα τελευταία χρόνια τις 300.000 ευρώ.

Αχρείαστη αγορά υπηρεσιών

Όπως προαναφέραμε, αφορμή για την δημιουργία των έντονων αντιδράσεων στάθηκε η συνεχιζόμενη τα 5 τελευταία χρόνια, ανανέωση της εν λόγω σύμβασης, για την οποία ενημερώθηκαν οι χειρούργοι του δημοσίου, σε σχετική επιστολή που υπογράφει εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου, ο Πρόδρομος Καπλάνης. Σε ότι αφορά στο επιστημονικό κομμάτι και στις υπηρεσίες που αγοράζονται από συγκεκριμένο γιατρό του εξωτερικού, οι Κύπριοι χειρούργοι διευκρινίζουν ότι όλες οι επεμβάσεις μπορούν να διενεργηθούν από τους χειρούργους που βρίσκονται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικά, επισημαίνουν ότι η λαπαροσκοπική κολεκτομή δεν αφορά πάθηση του παχέος εντέρου, αλλά χειρουργική τεχνική την οποία κάποιοι χειρούργοι τόσο του δημοσίου και ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα κάνουν προ πολλού και εξακολουθούν να κάνουν. Σε ότι αφορά στις επανεγχειρήσεις σε νόσο του crohns και όχι μόνο, υποστηρίζουν ότι απαιτείται απλά χειρουργική εμπειρία. Το ίδιο, ισχύει, όπως αναφέρουν και για την pullthrough/j.pouchη οποία είναι χειρουργική τεχνική και εκτελείται από έμπειρους χειρουργούς στη Κύπρο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πέραν των έντονων αντιδράσεων από μέρους των χειρουργών, όπως έγκυρα πληροφορούμαστε, αντιδράσεις υπάρχουν και για τον τρόπο αγοράς υπηρεσιών στις ειδικότητες της ωτορυνολαρυγγολογίας, της ουρολογίας. Μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι υπηρεσίες αυτές αγοράζονται εδώ και αρκετά χρόνια με το αιτιολογικό της μετεκπαίδευσης Κυπρίων γιατρών, και το ερώτημα που τίθεται είναι πόσα χρόνια χρειάζονται ακόμα για να εκπαιδευθούν κάποιοι, ακόμα και για απλές επεμβάσεις.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!