tromaktiko: Ν. Κακλαμάνης: «Ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα κ. Τσίπρα;»

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ν. Κακλαμάνης: «Ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα κ. Τσίπρα;»



Να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση σε διευκρίνιση των «γκρίζων ζωνών» για τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη σύνοδο αρχηγών των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για το...
καυτό θέμα του προσφυγικού, ζητά με ερώτηση του προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ν. Κακλαμάνης τονίζει, κατ’ αρχήν, ότι πρέπει «εδώ και τώρα» να διευκρινιστούν:

1. Αν ισχύουν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, για τη δημιουργία 27 χιλιάδων θέσεων σε κέντρα υποδοχής προσφύγων σε ολόκληρη τη χώρα ή ισχύει το σημείο 5 της κοινής ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με την οποία ο παραπάνω αριθμός φθάνει τις 50 χιλιάδες!

2. Αν ισχύουν τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα, ότι αν δεν συμφωνεί μία χώρα να μην επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων από μία άλλη χώρα ή το σημείο 3 της συμφωνίας, όπου επισημαίνεται: «θα αποθαρρύνουμε τη κίνηση προσφύγων ή μεταναστών στα σύνορα άλλης χώρας της περιοχής». Κάτι, που αν ισχύει θα σημάνει τον κίνδυνο εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα πρώτη εισόδου στην Ευρώπη, που είναι η Ελλάδα!

3. Aν έχουν ληφθεί σαφή μέτρα, ώστε στα μεταξύ μας σύνορα με την Τουρκία, να περιορίσουν την είσοδο στη χώρα νέων προσφυγικών ροών, αφού στο κοινό ανακοινωθέν της Ε.Ε. καταγράφονται μόνο γενικόλογες αναφορές.

Παράλληλα, ο βουλευτής Α’ Αθηνών υπογραμμίζει, ότι το πρώτο 9μηνο του 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο αριθμός των υπηκόων τρίτων χωρών, που εισήλθαν στην Ελλάδα, έχει φθάσει στις 422.113, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2014 ήταν μόλις, 53.150.

Επισημαίνει δε, ότι οι Σύριοι πρόσφυγες είναι 277.899, ενώ οι υπόλοιποι 144.214 από διαφορετικές χώρες: «Πόσοι παραμένουν ακόμη στην Ελλάδα και πόσοι έχουν φύγει για την Ευρώπη;» είναι το χαρακτηριστικό ερώτημα του Ν. Κακλαμάνη.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:



ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.


Υπόψη: Του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα.
ΘΕΜΑ: Αποτελέσματα Συνόδου Κορυφής με θέμα την προσφυγική κρίση.

 Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνάντηση των Αρχηγών των Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την προσφυγική κρίση, η οποία κατά τη φετινή χρονιά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και πλέον δημιουργεί, εκτός από τη χώρα μας, μεγάλη ανησυχία και στην Ευρώπη, τόσο στους πολίτες, όσο και στις κυβερνήσεις.

Στο επίκεντρο αυτής της κρίσης, αλλά όπως αποδείχθηκε και της Συνόδου Κορυφής βρέθηκε η Ελλάδα, η οποία κατά τους τελευταίους μήνες έχει μετατραπεί σε μία ανεξέλεγκτη πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών, αλλά και στην βασικότερη χώρα διέλευσης μεταναστών για τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2015 ο αριθμός των υπηκόων τρίτων χωρών, που εισήλθαν στη χώρα είναι 422.113, ενώ τους αντίστοιχους μήνες του 2014 ήταν 53.150. Από αυτούς προέρχονται από τη Συρία, που σπαράζεται από τον εμφύλιο πόλεμο 277.899 και οι υπόλοιποι 144.214 από 134 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Στο τέλος της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε πως «Εξαρχής υπήρχαν τρεις παράλογες προτάσεις. Και οι τρεις απερρίφθησαν.» Ωστόσο, μία προσεκτικότερη ανάγνωση της Κοινής Ανακοίνωσης Συμπερασμάτων των Αρχηγών, η οποία περιλαμβάνει δεκαεπτά σημεία εφαρμογής μέτρων, δεν μπορεί  να μας εφησυχάσει και σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί με βεβαιότητα να αποδείξει την απόρριψη των «παράλογων προτάσεων» των εταίρων μας.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Πρωθυπουργός τόνισε, πως «Η πρώτη παράλογη πρόταση ήταν αυτή που αφορούσε τη δημιουργία σχεδόν μιας ολόκληρης πόλης 50 χιλιάδων προσφύγων, η οποία θα ερχόταν συμπληρωματικά στις ήδη δεδομένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς, να δημιουργήσει 7 χιλιάδες θέσεις υποδοχής προσφύγων στα νησιά και άλλες 10 συν 10 χιλιάδες στην Αττική και στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να διεξάγεται η μετεγκατάσταση. Θέσεις οι οποίες δεν είναι μόνιμες, αλλά, θέσεις υποδοχής, οι πρώτες στα νησιά -τα λεγόμενα hotspots-, και θέσεις προσωρινής φιλοξενίας μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Αυτή η ιδέα για ένα κέντρο 50 χιλιάδων προσφύγων απερρίφθη. Παραμένουμε στις αρχικές μας δεσμεύσεις: στη δέσμευση να ολοκληρώσουμε τα hotspots, τα κέντρα υποδοχής στα πέντε νησιά και να πραγματοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν και την υποχρέωσή μας για 10 συν 10 χιλιάδες θέσεις στην ηπειρωτική χώρα.» Από τα παραπάνω λόγια του κυρίου Πρωθυπουργού συνάγεται  ότι η χώρα ανέλαβε τη δέσμευση για τη δημιουργία 27.000 θέσεων  συνολικά σε όλη τη χώρα. Όμως στο σημείο 5  της Κοινής Ανακοίνωσης αναφέρεται «Καλωσορίζουμε την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής σε 30.000 θέσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς και δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε της Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να χορηγήσει επιδοτήσεις ενοικίων και προγράμματα φιλοξενίας οικογενειών για τουλάχιστόν 20.000 και περισσότερους.» Συνεπώς, μπορεί οι 50.000 πρόσφυγες να μη συγκεντρωθούν σε μια κωμόπολη, αλλά φαίνεται από το κείμενο της συμφωνίας ότι η χώρα ανέλαβε τη δέσμευση να φιλοξενήσει αυτούς και ακόμη περισσότερους για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Η δεύτερη παράλογη πρόταση η οποία απορρίφθηκε ήταν αυτή που αφορούσε τη δυνατότητα μιας χώρας, αν δεν συμφωνεί, να μην επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων από μια άλλη χώρα.» Παρόλο αυτά στο σημείο 3 της Συμφωνίας επισημαίνεται ότι «θα αποθαρρύνουμε την κίνηση προσφύγων ή μεταναστών στα σύνορα άλλης χώρας της περιοχής» και συνεπώς δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ότι έχει αποτραπεί η απαγόρευση διέλευσης προσφύγων από μία χώρα σε άλλη και ο κίνδυνος εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα πρώτης εισόδου στην Ευρώπη, δηλαδή στην Ελλάδα.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η «Η τρίτη παράλογη πρόταση που απερρίφθη, ήταν αυτή που αφορούσε τη δυνατότητα να υπάρξει μια νέα επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορά μας, ώστε να ελέγχει και να αποτρέπει προσφυγικές ροές προς την ΠΓΔΜ, ή πιθανώς αργότερα την Αλβανία.» Όμως στο σημείο 13 της συμφωνίας φαίνεται ότι η χώρα ανέλαβε μία σειρά από δεσμεύσεις, όπως «η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας, μεταξύ της Ελλάδας και της Π.Γ.Δ.Μ», ή ότι «η Ελλάδα, η Π.Γ.Δ.Μ.,  και η Αλβανία θα ενισχύσουν τη διαχείριση των εξωτερικών χερσαίων συνόρων. Η FRONTEX θα συνδράμει την Ελλάδα στην καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη καταγραφεί στη χώρα» και επιπλέον την «Αύξηση της εμπλοκής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ  για τους Πρόσφυγες  στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ». Όλα τα παραπάνω δείχνουν μία σαφή προσπάθεια των Ευρωπαίων και των βόρειων γειτόνων μας, να ασφαλίσουν ακόμη περισσότερο τα σύνορα τους, να περιορίσουν τον αριθμό των προσφύγων που θα φύγουν από την Ελλάδα κινούμενοι προς τις χώρες της Ευρώπης, χωρίς παράλληλα να υπάρχουν αντίστοιχα σαφή μέτρα στα σύνορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, που θα περιορίσουν την είσοδο τους στη χώρα μας, παρά μόνο κάποιες γενικόλογες αναφορές.

Κατά συνέπεια στην Κοινή Ανακοίνωση Συμπερασμάτων των Αρχηγών, υπάρχουν μία σειρά από «γκρίζες ζώνες», τις οποίες η κυβέρνηση αποσιωπά, που αντί να μας καθησυχάζουν, δημιουργούν περαιτέρω ανησυχία στους Έλληνες πολίτες, καθώς κατά τη συγκεκριμένη σύνοδο κορυφής φαίνεται πως αναλάβαμε πολύ περισσότερα βάρη και υποχρεώσεις από όσες μπορούμε να σηκώσουμε και να ανταπεξέλθουμε ως χώρα, δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας στην οποία βρισκόμαστε.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

-  Ποια είναι η αλήθεια για τον αριθμό των προσφύγων, που ανέλαβε την υποχρέωση να φιλοξενήσει η χώρα, οι 27.000 θέσεις που ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του στις 26 Οκτωβρίου ή 50.000 και περισσότερες που καταγράφονται στο σημείο 5  της Κοινής Ανακοίνωσης Συμπερασμάτων των Αρχηγών;

- Η δέσμευσή της Ελλάδας, που επισημαίνεται στο σημείο 5 της συμφωνίας «να χορηγήσει επιδοτήσεις ενοικίων και προγράμματα φιλοξενίας οικογενειών για τουλάχιστόν 20.000 και περισσότερους» αφορά αριθμό προσφύγων ή οικογενειών, η οποία εάν ισχύει, όπως καταλαβαίνουμε όλοι μεγιστοποιεί τον αριθμό των προσφύγων που θα παραμείνουν στη χώρα μας;

-  Πως ερμηνεύουν τη φράση «θα αποθαρρύνουμε την κίνηση προσφύγων ή μεταναστών στα σύνορα άλλης χώρας της περιοχής» που υπάρχει στο σημείο 5 της συμφωνίας, ειδικά σε αντιδιαστολή με τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι απορρίφθηκε η πρόταση που αφορούσε τη δυνατότητα μιας χώρας, αν δεν συμφωνεί, να μην επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων από μια άλλη χώρα;

- Ποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις απορρέουν για τη χώρα στο πλαίσιο υλοποίησης του σημείου 13 της συμφωνίας στο οποίο έχουμε αναλάβει ως χώρα σαφείς δεσμεύσεις διασυνοριακής συνεργασίας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία;

- Γνωρίζετε τον αριθμό των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών, από το συνολικό αριθμό των 422.113, οι οποίοι έχουν εισέλθει στη χώρα μας κατά τους πρώτους εννέα μήνες, οι οποίοι παραμένουν ακόμη στην Ελλάδα; Πόσοι από τους παραπάνω έχουν φύγει από τη χώρα μας για την Ευρώπη;

- Με ποια συγκεκριμένα μέτρα η χώρα μας θα εφαρμόσει την πρόβλεψη του σημείου 11 της συμφωνίας, που επισημαίνει ότι είναι ουσιαστικό να ενταθούν οι προσπάθειες για τη γρήγορη επιστροφή στις χώρες καταγωγής των μεταναστών, που δε χρήζουν διεθνούς προστασίας;

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!